Haberler

2. Uluslararası Stk Fuarı

Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği (ORDAF) Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Filistin meselesinin tarihe intikal etmiş mekanlar ile bunların hukuki statüsünün tartışılmadan çözülemeyeceğini belirterek, "Çünkü orada işgalci, hatta bir ileri seviyede kolonyalist bir yapı ve akıl var.

Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği (ORDAF) Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Filistin meselesinin tarihe intikal etmiş mekanlar ile bunların hukuki statüsünün tartışılmadan çözülemeyeceğini belirterek, "Çünkü orada işgalci, hatta bir ileri seviyede kolonyalist bir yapı ve akıl var. Onun önüne bütün tarihi gerçekleri koymak zorundasınız." dedi.

Kurşun, İslam Dünyası STK'ları Birliği (İDSB), Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı'nın (TGTV) iş birliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle Yenikapı'daki Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen 2. Uluslararası STK Fuarı kapsamında "Filistin'de Güncel Durum" başlıklı sunum gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Kurşun, ORDAF olarak, Türkiye'nin, Filistin meselesi ortaya çıktıktan sonra verdiği desteğin altını dolduracak bilimsel veriler oluşturmak için bir çalışma başlattıklarını söyledi.

Çalışma kapsamında Filistin'in tamamında bulunan vakıf eserlerine ilişkin ciddi doneler elde ettiklerini ama araştırmalarının hala sürdüğünü dile getiren Kurşun, "Filistin'in tamamında tahmini olarak 2 binin üzerinde vakıf olduğunu biliyoruz. Sadece Kudüs'ün merkezinde 585 vakıf var. Bunlar Eyyübiler döneminden başlayıp Osmanlı Devleti'nin son dönemine kadar uzanıyor." diye konuştu.

Kurşun, çalışmaların sonucunda bu coğrafyanın yer yer, köy köy isimlerinin tespit edildiğini ve bir atlas olarak yakın zamanda basımının yapılacağını belirterek, bölgenin İsrail geldikten sonra nasıl bir dönüşüme uğrandığının sonuçlarını bulmaya çalıştılarını söyledi.

Prof. Dr. Kurşun, "Bu çalışmaların faydası ne olacak? Bugün Kudüs'ün statüsünü belirlerken, bunlar konuşulmadan hiçbir şey konuşulamaz. Biz, tüm bunlar ortaya çıkarıldığında, Türkiye'nin daha başından beri bu davaya gönlü ve duygularıyla verdiği desteği, maddi delillerle de tamamlamış olacağız." dedi.

"Filistin'in İslam ümmetinin mirası olduğunu ispat etmeye gayret ettik"

Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, vakıfların tarihsel önemine değinerek, şunları kaydetti:

"Tarihimize intikal etmiş olan bu mekanları tartışmadan, bu mekanların hukuki statüsünü tartışmadan Filistin meselesini çözemeyiz. Çünkü orada işgalci, hatta bir ileri seviyede kolonyalist bir yapı ve akıl var. Onun önüne bütün tarihi gerçekleri koymak zorundasınız. Bunun için daha erken devirden itibaren, 1949'da İsrail Kudüs'ü başkent olarak ilan etmiş ve birtakım kurumlarını oraya taşımaya başlamıştı, hatta buna istinaden bazı ülkeler elçiliklerini oraya taşımıştı ve BM aldığı kararla 'Doğu Kudüs'te işgalcisiniz' demesiyle o ülkeler oradan tekrar elçiliklerini geri taşıdılar. İsrail bunu anladıktan sonra bir şey yapmaya başladı; buradaki tarihi yok etmeye başladı. Biraz önce bahsettiğimiz 121 köy, 580 küsur vakfın üzerinde şu anda Yahudi yerleşimcilere tahsis edilmiş evler bulunuyor. Uluslararası Adalet Divanı'nı gittiğinizde önce bunları söyleyeceksiniz. Vicdanın ölmemiş, körelmemiş dünya kamuoyunun önüne çıktığınızda önce bunları söyleyeceksiniz."

Türkiye'nin bu konuda büyük bir duyarlılık gösterdiğini ancak bu davayı sürdürebilmek için asıl olanın bilimsel araştırmalar olduğunu dile getiren Kurşun, "Filistin Platformu ile yaptığımız bu çalışmada Filistin'in İslam ümmetinin mirası olduğunu ispat etmeye gayret ettik ve bu konuda önemli ölçüde bir yol aldık. Tabii ki bu kolay olmadı, bununla ilgili pek çok problemlerimiz hala devam ediyor inşallah onları da aşar ve bu meseleyi pazarlanan bir mesele değil, savunulan bir mesele haline dönüştürürüz. Filistin meselesi pazarlanacak bir mesele değildir. Kudüs'ü kimsenin pazarlamaya hakkı yoktur. Yani Trump pazarlayamaz ama aynı şekilde İslam dünyasının herhangi bir noktasında 'Müslümanım' diyen birinin de pazarlama hakkı yoktur. Bu bir davadır ve bu davanın savunulmaya ihtiyacı vardır. Bu dava da bugünden yarına tamamlanacak bir şey değildir. Gelecek nesillere miras bırakılacaktır tıpkı ecdadımızın bize miras bıraktığı gibi. Şimdi biz bu mirası daha anlaşılır kılmak zorundayız. Bu konuda da ilgilenen herkesin de aklına, fikrine ve desteğine muhtacız." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Zekeriya Kurşun Filistin Kudüs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title