Haberler

1. Uluslar Arası Antalya Yörük Festivali, 22. Yörük Şöleni

1. Uluslar arası Antalya Yörük Festivali, 22. Yörük Şöleni kapsamında gerçekleştirilen Yörük Göçü renkli görüntülere sahne oldu.

1. Uluslar arası Antalya Yörük Festivali, 22. Yörük Şöleni kapsamında gerçekleştirilen Yörük Göçü renkli görüntülere sahne oldu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Yörükler Kültür ve Dayanışma Derneği ile ortaklaşa düzenlenen, Yörük Göçü Cumhuriyet Meydanı'nda göç duası ile başladı. Renkli görüntüleri yer aldığı temsili göçe Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı AK Parti Antalya Milletvekili adayı Lütfi Elvan ve eşi Zeliha Elvan Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel ile eşi Ebru Türel, Antalya Yörükler Kültür ve Dayanışma Derneği Abdullah Duman, Yörükler ve vatandaşlar katıldı. Temsili göçte yer alan eşek ve develere yerli ve yabancı turistler büyük ilgi gösterdi. Elvan ve Türel'de göç ile birlikte yürüdü. Yürüyüş Karaalioğlu Parkında son buldu.

Burada konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya tarihini en görkemli yörük festivali ile büyük Yörük göçünü Cumhuriyet Meydanı'ndan başlattıklarını belirterek, bu yürüyüşün yaylaya değil, uluslar arası arenaya, dünyaya yapılan bir yürüyüş olduğunu söyledi.

Yörüklerin yetiştirdiği birbirinden değerli devlet adamları ile iktidarda bulunduğunu ifade eden Türel, daha güzel günlerin de yakın olduğunu kaydetti.

Antalya'nın son beş yılında yapılmayanı bir yılda yapmaya başardıklarının altını çizen Türel, " Antalya'ya son bir yılda bereket geldi. Şimdi 19 ilçeye hizmet götürüyoruz. Çalışanların,esnafa borçları ödüyoruz. Bir yandan yatırım yapıyoruz. Bir yılda beş yıllık mesafe aldık. Milletimizin desteği ve Allahın izni ile Antalya'yı şahlandıracağız. Yörük ateşi Antalya'ya Türkiye'ye bereket getirecek. Bundan sonrada Türk dünyasından Makedonya'dan Kırgızistan'a kadar tüm kardeş ülkelere bereket götürecek" dedi.

Yörüklerin Antalya kültürünün özü olduğunu dile getiren Türel, " Biz özümüze kendi değerlerimize sahip çıkamazsak neye sahip çıkacağız. Geleneklerimizi yaşatarak çocuklarımıza aktarabiliri. Ardından dünyaya da tarihimizi iyi tanıtırız. Tarih ve kültüre değer verirsek turizmde de gelişir" dedi.

Seçim döneminde taklit festivali kaldıracağını ve yerine Yörük festivali yapma sözünü hatırlatan Türel, " Bugün bu sözümü de yerine getiriyorum. Kim tarihine kültürüne sahip çıkıyor herkes gördü. Tarihe, kültüre sahip çıkan biziz. Akıl almaz bir taklitlerle bira festivali Müslüman mahallesinde salyangoz sattırmayız demiştim, İşte bugün bunu gerçekleştiriyoruz. Bugün bir köşe yazarı, köşesinde gericilik hortladı diye yazmış. Yörüklüğü gericilik olarak görülüp, bira festivalini yapmak ilericilikse batsın sizin ilericiliğiniz. Yörük göçü gericilikse yaşasın bizim gericiliğimiz. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Biz hem sözümüzü tutarız hem de Antalya'ya yakışanı yaparız" dedi.

Türel, Yörük festivalinin her yıl büyüyerek devam edeceğinin altını çizerek, dünyanın her yerinden Antalya'ya bu göçü görmeye gelenlerin olacağını kaydetti.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı Lütfi Elvan, geçmişini inkar eden insanlardan olmadığını belirterek, Orta Asya'dan gelerek Anadolu'yu yurt edindiklerini söyledi.

"GEÇMİŞİNİ İNKAR EDENDEN HAYIR GELMEZ"

Anadolu'da medeniyet oluşturduklarını aktaran Elvan, " Bu medeniyeti yaşıyoruz. Binlerce yıllık medeniyeti inkar edenlere yazıklar olsun. Göreneğini inkar edenlere yazıklar olsun. Yörük olmaktan utananlara yazıklar olsun. Bende bir Yörük çocuğuyum. Yörük diyarında yaşayacaksınız, gerici diyeceksiniz. Böyle bir anlayış, böyle bir yaklaşım olabilir mi? Ama onlara 7 Haziran'da gerekli cevabı vereceksiniz. Geçmişini inkar edenlerden bu ülkeye hayır gelmez. Eğer şu 13 yılda ülkemiz gelişmişse büyümüşse Yörük kardeşlerimizin desteği sayesinde buraya geldi. Biz değerlerimize sahip çıkıyoruz. Biz geçmişimize sahip çıkıyoruz. Yörüklere sahip çıkıyoruz" diye konuştu.

Yörüklerin Anadolu'ya o dönemin en iyi ulaşımı olan at ile geldiklerini bugün ise istedikleri yere hızlı trenle gitmesi gerektiğini dile getiren Elvan, "Bunlar hayalmiş. Muhalefet için tabi ki hayal. Bizim daha yaptıklarımızı bile takip edemiyorlar. İki, üç yıl sonra Pekin'e kadar ulaşacağız. 3 yıldan bu yana çalışıyoruz projesi ile. Ama bunların hiçbirini görmüyorlar. Antalya'ya geldikten sonra yeni bir proje hiç ortada olmayan bir proje olmuş gibi bir hava oluşturmaya çalışıyorlar. Geçmişte en modern aracımız atlarla geliyorduk. Bu dönemde hızlı trenle Türkiye'nin 4 bir yanına gidecekler. 2016 da kazmayı hep birlikte vuracağız. Bizim işimiz proje. Çalışmak çalışmak. Zaten bir Yörükün olmazsa olmazı çalışmaktır. Çalışkanlığıdır. Dik başlılığı, mertliği, yiğitliği biz bunu yapıyoruz gerisi boş. Biz işime bakacağız, yolumuza devam edeceğiz. Durmak yok yola devam" diye konuştu.

Dernek Başkanı Abdullah Duman ise, temsili göç ile dostluk, kardeşlik, birlik ve beraberlik türkülerinin hep birlikte söylendiğini kaydetti. Duman, Pazar günü hedeflerinin Döşemealtın'daki buluşma da 300 bin kişiyi toplamak olduğunu söyledi.

Karaalioğlu Parkı'nda kurulan Yörük çadırlarında, gün boyu keçi sağmadan, kız isteme merasimine kadar Yörük kültürünün bir çok unsurunun yaşatılacağı kaydedildi. Festival kapsamında ünlü sanatçı Mustafa Ceceli'nin de saat 20.00'de Cumhuriyet Meydanı'nda ilk kez senfoni ile konser verecek. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Menderes Türel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 7 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 7 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 7 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Fenerbahçe'nin şampiyonluk şansı var mı? Fenerbahçe nasıl şampiyon olur? Şampiyonlukta ikili averaj mı genel averaj mı? Ligde puanlar eşit olursa kim şampiyon olur 2024? Galatasaray şampiyon oldu mu 2024? Crystal Palace Manchester United maç özeti ve golleri izle! (VİDEO)Crystal Palace MANU maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? İsmail Kartal istifa etti mi, kovuldu mu? Crystal Palace Manchester United maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Crystal Palace MANU maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Denver Nuggets Minnesota TW NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 7 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Icardi ne paylaştı? Konyaspor Fenerbahçe maçı sonrası Mauro Icardi'den Instagram paylaşımı
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title