Haberler

Yunanistan Yarın Yine Sandık Başına Gidiyor

Ayşe Ferliel Bildiriyor-Ekonomik darboğazdan kurtulamayan Yunanistan, 6 Mayıs'ta yapılan erken genel seçimlerin ardından koalisyon hükümeti kurulamaması üzerine, yarın (Pazar) yeniden sandık başına gidiyor.

Ayşe Ferliel Bildiriyor-Ekonomik darboğazdan kurtulamayan Yunanistan, 6 Mayıs'ta yapılan erken genel seçimlerin ardından koalisyon hükümeti kurulamaması üzerine, yarın (Pazar) yeniden sandık başına gidiyor. Yunanistan'ın, Euro bölgesi ülkeleri ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) sağlanan krediler ve kurtarma paketleri çerçevesinde imzalamış olduğu "memorandum" anlaşmasının, değiştirilerek sürdürülmesini destekleyen muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (ND) ile, kemer sıkma politikalarının iptalini savunan Radikal Sol İttifak (SYRIZA)'nın ikili mücadelesine dönüşen seçimlere 22 parti katılacak.

Ücretler ve emekli maaşlarındaki kesintiler, işten çıkarılmalar, birbiri ardına kapanan işyerleri ve giderek artan yoksullukla birlikte, ana partilere olan tepkisini, geçen ay yapılan seçimlerde küçük ya da marjinal partilere yönelerek gösteren Yunan halkının, oylarını bu defa biraz yükseltmesi beklenen ND ve SYRIZA arasında kararsız kaldığı gözlemleniyor. Seçimlerden iki hafta önce yapılan son kamuoyu yoklamaları, iki partinin başa baş gittiğini ve hiçbir partinin salt çoğunluğa yetecek düzeyde oy almasının beklenmediğini göstermişti. Anketlerde, iki partiden (ND ve SYRIZA) hangisinin birinci sırada yer alacağına ilişkin belirgin farklılıklar da gözlemlenmişti. Kamuoyu yoklamalarının bazıları da, geçen seçimlerde ND gibi büyük bir oy kaybına uğrayan ve Evangelos Venizelos'un başkanı olduğu merkez soldaki Panhelenistik Sosyalist Hareket (PASOK)'un oylarının daha da düşebileceği tahmininde bulunmuşlardı. Yarın yapılacak seçimlerde yaklaşık 10 milyon seçmen, bu defa partilerin milletvekili adaylarına değil, doğrudan partilere oy verecek. Seçim yasası, genel seçimlerin, bir önceki genel seçimlerin üzerinden 18 ay geçmeden yapılması durumunda, seçimlerin liste usulü ile yapılmasını öngörüyor.

Seçim propagandalarında, SYRIZA'yı "sorumsuz" ve "tehlikeli" olarak adlandıran ND partisinin başkanı Antonis Samaras, Yunan halkının tercihini Alexis Tsipras liderliğindeki SYRIZA'dan yana kullanması durumunda, Yunanistan'ın Euro üyeliğinin devam etmesinin mümkün olamayacağını sık sık dile getirdi. Tsipras ise, ND'nin iddia ettiğinin tam tersine, partisinin, Yunanistan'ın Euro bölgesinde kalması için çabalayacağını vurguladı. Geçen Perşembe, Atina'daki Ommonia meydanında yaptığı konuşmada "spekülatörler"i, Yunanistan'ın Euro'dan ayrılacağı yönünde spekülasyon yapmamaları için uyaran Tsipras, "kaybeden siz olursunuz" dedi. Aynı konuşmada Tsipras, geçen hafta Euro bölgesi maliye bakanlarının, sallantıdaki bankaların sermayelerini güçlendirebilmesi için, İspanya'ya 100 milyar Euro'ya kadar kredi açmaya karar verdiklerini anımsatarak; bunun, "memorandumsuz ve Euro'dan ayrılmadan" gerçekleştiğini belirtti. SYRIZA, bankaların ulusallaştırılmasının yanı sıra, mevcut memorandumun yerine, "büyüme ve yeniden yapılanma" odaklı bir ulusal plan uygulanması gerektiğini savunuyor.

Avrupa'yı sarsmaya devam eden ekonomik krizin yanı sıra, son iki yılda uygulanan kemer sıkma politikalarının ardından, Yunanistan'da işsizlik oranı yüzde 23'e yaklaşırken, gayrı safi yurtiçi hasıla da son üç yılda yaklaşık yüzde 14 oranında küçüldü.

Bazı analistler, PASOK ile ND tarafından yapılan "iflas kapıda", "Troyka politikalarına karşı çıkmak, Euro Bölgesi'nden çıkmayı kabul etmektir" gibi halkta korku ve paniğe yol açacak propaganda ve tehditler ile, AB ve IMF cephesinden gelen "Ekonomik önlemler paketi uygulanmazsa Yunanistan Euro bölgesinde kalmayı sürdüremez", "Borç dilimleri askıya alınabilir" şeklindeki açıklamaların ters tepebileceğine dikkat çekiyorlar. Ancak bazı politik yorumcular da bu tür söylemlerin belli bir kitleyi etkilediğinin altını çizerek, seçimlerden, ND'nin az bir farkla da olsa, galip çıkabileceğini belirtiyorlar. - Ankara

Kaynak: ANKA / Dünya

Yunanistan Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title