Haberler

Yeryüzü Doktorlarıyla Prizren'de Sessiz Şenlik

Güncelleme:

Yeryüzü Doktorlarının Kosova Prizren'deki Nene Teresa İşitme ve Konuşma Engelliler Okulu'nda öğrencilere yönelik yaptığı çalışma büyük ilgi uyandırdı.

16 Temmuz – 19 Temmuz tarihleri arasında yürütülen çalışmada tatilde olmalarına rağmen aileleri tarafından okula getirilen öğrenciler muayene edildi, işitme ölçümleri yapıldı, kullanabilecekleri uygun cihazlar tespit edildi ve temin edilecek yeni cihazlar için kulak kalıpları çıkarıldı.

Dış İşleri Bakanı'nın eşi Uzm. Dr. Sare Davutoğlu'nun da katıldığı ekip Kosova Sağlık Bakanı ve Kamu Yönetimi Bakanı ile de resmi görüşmelerde bulundu ve yeni çalışmalar konusunda anlaşmaya vardı.

Yeryüzü Doktorları ekibinin, Kosova'da işitme engelliler için tek okul olan Nena Teresa İşitme ve Konuşma Engelliler Okulundaki çalışmaları Kosova Meclisi Sağlık Komisyonu Başkanı Türk Milletvekili Fikrim Damka'nın evsahipliğinde, okul idaresinin ve öğretmenlerin desteği ile gerçekleştirildi. İki KBB uzmanı ve iki odyometrist tarafından 3 gün boyunca yapılan muayene, ölçüm ve uygulamalar sırasında öğrencilerin ve ailelerinin uyumu ve ilgisi Yeryüzü Doktorları gönüllü ekibini çok etkiledi.

Çocuklar ve velileri dışında birçok Prizren'li Yeryüzü Doktorlarını okulda ziyarete geldi. Ziyaretçilerden biri olan ve "Ben bu okulda gönüllü olarak elişi dersleri veriyordum, ancak zamanla çeşitli nedenlerle vazgeçmiştim. Sizin ta Türkiye'den gönüllü gelmeniz beni çok mahcup etti ve tekrar devam etmeye karar verdim." diyen Ater Hanım, Konya Selçuk Tıp Fakültesi mezunu kardeşini de daha sonra tanışmaya getirerek onu da Yeryüzü Doktorları gönüllüsü yaptı.

Siser firmasının getirdiği ölçüm ve muayene cihazlarının kullanıldığı çalışmalar sonucunda her öğrenci için alınan kalıplar İstanbul'a getirildi; kalıplara uygun olarak temin edilecek işitme cihazları daha sonra okula gönderilecek. Okulun teknik görevlisi de İstanbul'a gelerek cihazların kullanımı konusunda eğitim görecek.

Sağlık Bakanı ve diğer bürokratlarla yapılan görüşmelerde ise Türkiye'de uygulanan yenidoğan işitme taraması hakkında bilgi verildi; özellikle kapasite artırıcı ve koruyucu önleyici sağlık hizmetlerine öncelik veren Yeryüzü Doktorlarının Kosova'da da bu sistemin kurulabilmesi için destek olabileceği konuşuldu. Dr Sare Davutoğlu ve Kosova Büyükelçisi Songül Ozan'ın da katıldığı görüşmelerde sağlık sistemindeki aksaklıklar ve Türkiye'nin katkıları anlatıldı.

TİKA ve Yeryüzü Doktorları bağışçılarının desteğiyle Kosova'ya giden Yeryüzü Doktorları gönüllü sağlık ekibinde Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi KBB Şefi Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan, Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Araştırma Hastanesi KBB uzmanı ve Sağlık Bakanlığı Yenidoğan İşitme Tarama Testi Türkiye Koordinatörü Doç. Dr. Hayriye Karabulut, Odyometrist Ebru Şahan İşler ve Levent Küfeciler, Yeryüzü Doktorları İkinci Başkanı Uzm. Dr. Havva Sula ve Program Asistanı Nergiz Tanhan yer aldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Sare Davutoğlu Prizren Türkiye Kosova Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title