Haberler

Uçan Balıklar Jelatin Olma Yolunda

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, İnci Kefalinin Gıda Jelatininde Kullanılması İçin de Araştırmalar Yapıyor.

VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından, kadın istihdamını desteklemek için hazırlanan 'Van Kadınları Balık Köfte Yaparak İstihdama Katılıyor' projesi kapsamında, inci kefalinin gıda jelatininde kullanılması için de araştırmalar yapılıyor. Proje teknik asistanı Dr. Gökhan Boran, kullanım alanı oldukça yaygın olan gıda jelatinlerinin çoğunluğunun balık ve hayvan ürünlerinden eldildiğini söyledi. Dr. Boran, kaliteli bir jelatinin elde edılmesı halinde, inci kefalinden önemli bir gelir sağlanacağını kaydetti.

YYÜ Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Kenan Güllü tarafından hazırlanan 'Van Kadınları Balık Köfte Yaparak İstihdama Katılıyor' projesi, kadın istihdamının desteklenmesi hibe programı kapsamında YYÜ tarafından yürütülüyor. İnci kefali balığının köftesi, Vanlı kadınlar tarafından yapılıp satışa sunulacak. Van Gölü'nde yaşayabilen tek canlı türü olan inci kefalinin köftesi yapılırken, arta kalan kılçık, deri gibi yan ürünlerinin de gıda jelatininde kullanılması için çalışmalar yapılıyor.

Proje kapsamında araştırma yapan YYÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği'nde asistan olarak görev yapan Dr. Gökhan Boran, kullanım alanı oldukça geniş olan jelatinin, hayvan yan ürünlerinden elde edildiğini söyledi. Dr. Boran, "İnci kefali endüstriyel bir ürün değil. Yıllık 10 bin ton avlanması söz konusu. Bu çok iyi bir rakam. 100 kilo balıktan 10 kilo deri elde edersiniz. 10 kilo deriden de bir kilo jelatin elde edilir. Bir kilo jelatinin de fiyatı kalitesine göre bugün 10 dolar ile 100 dolar arasında değişiyor. İnci kefali için de bunun çalışmasını yürütüyoruz. İnci kefalinden kaliteli bir jelatin elde edebilirsek, bu önemli bir gelir sağlayacak" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title