Haberler

Siirtliler Başbakanı Bekliyor

Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve kanaat önderleri, milletvekili seçilişinin onuncu yıl dönümü nedeniyle Siirt'e gelecek olan Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın ziyaretiyle ilgili görüşlerini açıkladı.

Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve kanaat önderleri, milletvekili seçilişinin onuncu yıl dönümü nedeniyle Siirt'e gelecek olan Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın ziyaretiyle ilgili görüşlerini açıkladı.

STK temsilcileri ve kanaat önderleri yaptıkları açıklamada, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'dan başlattığı barış sürecinin devam ettirilmesi konusunda ortak bir görüşe varırken, Siirt'te yapılacak destekler konusunda çeşitli önerilerde bulundu. Siirt Baro Başkanı Av. Cemal Acar, Başbakan'ın Türkiye'nin Avrupa çapında yetiştirdiği liderlerden biri olduğunu belirtti. Av. Acar, " Türkiye'nin daha önce yetiştirdiği liderler bundan önce rahmetli Özal, Menderes. Bunlar belki reformist kişilerdi, ama kendisinden beklenen şeyi gösteremediler reformlar anlamında. Bunun da en büyük faktörü vesayet rejimiydi. Sayın Başbakan vesayetin, derin yapıların da üzerine gidilmekle ciddi oranda Türkiye demokrasi alanında insan hakları alanında şeffaflaşmada büyük mesafeler kaydetmiştir. Bu başarılarından memnunuz. Liderliği ile Türkiye dünyada önemli bir yere gelmiştir. Dünya değişiyor, Ortadoğu'da değişimler var. Türkiye'nin böyle güçlü bir liderle bunu yakalaması toplumumuz için bize ümit veriyor. Bu başarıların devamını istiyoruz. Siirt birazda yerel yönetimlerin gayretleri Siirtli iş adamlarının fedakarlıkları ve girişimleri belki istediğini yakalayabilecektir. Burada en önemli sorun bölgede devam eden Kürt sorunun bir şekilde çözülmesidir. Bu çözüldüğü zaman ülkenin bir güven limanı bölgenin de inşallah ikinci bir Marmara bölgesi olacağına inanıyoruz. Tabi bunların etkileri Siirt'e de olacaktır. Yerelde düşünülen projeler herkesin düşündüğü ve kabul ettiği projelerdir. Van ve Habur yolunun yapılması demiryolunun Habur'a ulaştırılması. Elbette ki bunlar Siirt'e katkı sunacaktır. Fakat Siirt'te de yerel üretim mekanizmaları kurulmadan güven ortamı oluşmadan beklenen sıçramayı yapması hemen beklenemez. Oluşan bir siyasal istikrar akabinde ekonomik büyümeyi getirecektir. Fakat şu an için, Siirt için acil beklenti bize göre Siirt'in acilen bir şehirleşme ve kentsel dönüşüme ihtiyacı bulunmaktadır. Bunlarda mutlaka hükümetin teşviki ve desteğiyle olacağına inanıyoruz. İçinden geçtiğimiz bu çözüm sürecinin mutlaka baltalanmaması gerekir. Hiç bir zaman olmadığı kadar şu an çok güçlü bir destek var. Hem Kürt kökenli vatandaşlarımızdan hem de batıdaki vatandaşlardan. Türkiye ne bir bölünme korkusuna girmeli ne de Kürtler hakikaten biz temel haklar konusunda alamama korkusuna girmemeliler. PKK'da bence 21 Mart'ı beklemeden silahlı güçlerini mutlaka sınır dışına çekmelidir. Çünkü karların erimesiyle ve baharın gelmesiyle mutlaka provokosyonların olma riski artmaktadır. Süreç bu şekilde sağlam ve güçlü adımlarda devam etmelidir" dedi.

Siirt Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Kemal Bilim ise, Başbakanın burada bazı müjdeler vereceğini umduklarını söyledi. Bilim, "Bunlar hem bölgemizdeki mevcut olan sıkıntıların giderilmesi ve ilimizin kalkınması açısından büyük önem taşımaktadır. Sayın Başbakanımızın başlatmış oldukları barış sürecini büyük bir umut ve beklenti içerisindeyiz Sayın başbakanımızdan iş adamları olarak beklentilerimiz bu hadiselerin bitmesi ve bölgemize barışın gelmesi ile beraber buranın kalkınması ve refah içerisinde olmasını bekliyoruz. Çünkü otuz senedir iş alemi olarak biz ekonomik noktada bakmak istiyoruz. Ekonomik noktada istediğimiz işleri yapamıyorduk. Bölgemizde ilimizde milli gelirin artmasını sağlayacağına inanıyoruz. Ekonomik yönden kalkınma ve gelişmişlik olacağına inanıyoruz. Bundan dolayı Sayın başbakanımızın bizlere müjdeler vereceğini umuyoruz. Beklentilerimizde bu noktadadır" diye konuştu.

Siirt İş Adamları Derneği Başkanı Faruk Pamukçu da, ziyaretin barış sürecinin devam ettiği bir dönemde olmasının çok anlamlı olduğunu belirtti. Pamukçu, "Başbakanımızın Van Çatak yolu üzerine daha da eğilmesi, Kurtalan'a kadar gelen tren yolunun buradan İran ve Irak'a götürülmesini istiyoruz. Organize Sanayi Bölgesine daha da destek verilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili F. Özgür Çalapkulu ise, "Ziyarette kendilerinden talebimiz 31 aralık 2013 tarihinde sona eren 5084 sayılı yasanını uzatılması konusunda olacak. Geçtiğimiz günlerde Başbakanın bu yönde çalışmalar yapıldığına ilişkin açıklamaları bizi oldukça sevindirdi. Yalnız bir an önce bu sorunun çözülmesi gerekir. Tüccar esnaf ve sanayici mağdur durumda. Bir an önce çözülmesi sıkıntılarını en azından azaltmış olacak. Ulaşımla ilgili yıllardan beri devam eden sıkıntılar. Siirt -Eruh- Şırnak ve Van yolu gibi. Siirt havaalanı ile ilgili apronun uzatılması konusu var. İki yıl önce kendileri söz vermişlerdi. Onunla ilgili çalışmaların hızlandırılmasını istiyoruz. Diğer sivil toplum kuruluşları yöneticileri ilgili bir toplantı yapıp önerileri sayın başbakanımıza sunacağız. Bunları sayın başbakana sunacağız. Başbakanımız artık, Türkiye lideri değil dünya lideri. Kendisini kısa özet şeklinde sorunlarımızı ileteceğiz. Kendisini kalın dosyalarla yormayacağız" ifadelerini kullandı.

Esnaf Sanatkar Odaları Birliği Başkanı M. Rıfat Ayyıldız da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekili seçildiğinin onuncu yıl dönümünde kendisini teşkilat olarak görkemli törenlerle karşılayacaklarını söyledi. Terör sorununun sona ermesiyle ile birlikte ülkenin rahat bir nefes alacağını belirten Ayyıldız, "Esnafın bazı sorunları var. Bunlardan birisi perakende yasasıdır. İkincisi alışveriş merkezlerinin çoğaltılmaması ve bunlarla ilgili yasanın çıkarılması. Üçüncü isteğimizde emekli olan Bağkur emeklilerinden yüzde 15 lik bir kesinti yapılıyor.İnşallah Başbakanımız bizi davet edecek, biz de bu sorunları kendisine arz edeceğiz" dedi.

Kanaat önderlerinden Nurettin Sancar, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Siirt'e gelişinin kendileri için bir şeref olduğunu belirtti. Atılan barış adımını desteklediklerini belirten Sancar, "Barış girişiminin devamını bekliyoruz. Bölgemizdeki tüm insanların bu barışa sıcak baktığını ve desteklediğini ifade etmek istiyorum. Siirt için bizim acizane önerimiz malum Siirt'te işsizlik had safhada. Siirt'in kent olarak yeni bir çehre kazanması için kentsel dönüşümün Siirt'e gerçekleşmesini çok önemsiyoruz. Bu kentsel dönüşümün sağlanması halinde Siirt yeni bir çehre kazanmış olacak ve yüzlerce belki de binlerce gencimiz iş sahibi olacak ve bu barış adımına olumlu katkı yapacaktır" diye konuştu.

8-9 Mart tarihlerinde Siirt'e olacak olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, STK temsilcileri ve kanaat önderleri ile bir toplantı yapması planlanıyor. - SİİRT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Siirt Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title