Haberler

Niğdeli Fırıncı: Ekmeği 3 Lira 40 Kuruşa Üretiyoruz, 2,5 Liraya Satıyoruz. Zor Durumdayız

Güncelleme:

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), fırıncılara ucuz un temin etmek için yaptığı ve 31 Mayıs’ta sona eren indirimli buğday satışının süresini uzattı, ancak yeni dönemde indirimli buğdayı kaça satacağını henüz açıklamadı. Fırıncılar, TMO’nun açıklayacağı indirimli buğday satış fiyatını ve bu buğdaydan üretilecek unun kaç lira olacağını bekliyor. Niğde'de fırıncılık yapan Sercan Demiröz, "Şu anda ekmeğin maliyeti 3 lira 40 kuruş, tabii 2,5 liraya satıyoruz. Keşke geçen seneki şartlara gelsek. Geçen sene ekmeğimiz bu zamanlar 2 liraydı, un fiyatı 180 liraydı, aldığımız kağıt 150 liraydı. Her şey fazlasıyla çıktı, yüzde 100'den fazla zam geldi" dedi.

ENES CAN ÖZMEN

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), fırıncılara ucuz un temin etmek için yaptığı ve 31 Mayıs'ta sona eren indirimli buğday satışının süresini uzattı, ancak yeni dönemde indirimli buğdayı kaça satacağını henüz açıklamadı. Fırıncılar, TMO'nun açıklayacağı indirimli buğday satış fiyatını ve bu buğdaydan üretilecek unun kaç lira olacağını bekliyor. Niğde'de fırıncılık yapan Sercan Demiröz, "Şu anda ekmeğin maliyeti 3 lira 40 kuruş, tabii 2,5 liraya satıyoruz. Keşke geçen seneki şartlara gelsek. Geçen sene ekmeğimiz bu zamanlar 2 liraydı, un fiyatı 180 liraydı, aldığımız kağıt 150 liraydı. Her şey fazlasıyla çıktı, yüzde 100'den fazla zam geldi" dedi.

Niğdeli fırıncı Sercan Demiröz, ekonomik kriz nedeniyle yaşadıkları sorunları ANKA Haber Ajansı'na anlattı. TMO'nun açıklayacağı indirimli buğday satışı rakamını beklediklerini söyleyen Demiröz, şunları söyledi:

"İndirim 31 Mayıs itibariyle sondu, sonra devlet bunu tekrar uzatma kararı aldı. Şu anda fiyat açıklayacaklar, fiyatı bekliyoruz. Fiyat nasıl olur bilmiyoruz ama şu an aldığımız un fiyatı 450 lira peşin para. Devlet tasdikli un açıkladığı zaman 370-380 lira olacağı söyleniyor. Şu anda ekmeğimiz 220 gram 2,5 lira Niğde'de, satıyoruz ama çok zor durumdayız. En son 2,5 lira olarak aldığımız zamda un fiyatı 205-210 lira civarındaydı, maya 125 liraydı" diye konuştu.

"EKMEĞİN MALİYETİ 3,40 TL, BİZ 2,5 TL'YE SATIYORUZ"

Sercan Demiröz, şöyle devam etti:

"Şu anda ekmeğin maliyeti 3 lira 40 kuruş, tabii 2,5 liraya satıyoruz. Keşke geçen seneki şartlara gelsek. Geçen sene ekmeğimiz bu zamanlar 2 liraydı, un fiyatı 180 liraydı, aldığımız kağıt 150 liraydı, poşet kilogram fiyatı 22 liraydı. Şu anda poşetin kilogram fiyatı 62 lira, 65 lira arasında. Her şey fazlasıyla çıktı, yüzde 100'den fazla zam geldi. Keşke o fiyatlara gelse biz de o fiyattan satsak. Kota şöyle; fabrikalar devletten tasdikli buğday alıyorlar, işleyip bize veriyorlar, ama istediğin kadar alamıyorsun. Zaten istediğin kadar alsan ilk önce hesaba para atman lazım, parayı hesapta gördükten sonra sana veriyorlar. Zaten buna gücümüz yetmiyor. Yani bir TIR mal aldığın zaman çok büyük rakamlar; 150 bin civarında para tutuyor. Şimdi bunu fırıncı esnafımız nasıl alacak? Hadi üç kişinin, beş kişinin parası var, peşin para veriyor alıyor. Şu anda fırıncı esnafı zaten zor durumda. Örnek veriyorum; devlet tasdikli buğday verdi, fabrika satıcısına diyor ki 'Elimde 6 bin çuval un var'. Getiren adam diyor ki '200 tane müşterim var' diyor, '6 bin çuvalı paylaştırmam lazım'. Bunda da sıra sana geliyor ya da gelmiyor, öyle anında bulamıyorsun.

"ŞU ANDA EKMEĞİN 4 LİRA OLMASI LAZIM"

Şu anda ekmeğin 4 lira olması lazım, şu anki şartlar için. Şu anda 4 lira olursa tabii hem biz kendimizi kurtarırız, ayakta durabilmemiz için daha doğrusu. Zaten para kazanmaktan vazgeçtik. Birikim yapmaktan, onlardan vazgeçtik. Sadece karnımızı doyurabileceğimiz, evimizin giderini, ihtiyaçlarını karşılayabilmek için fiyatın 4 lira olması lazım. Tabii ki kapatan fırınımız var, şu anda fırıncı esnafımız zor durumda. Bayağı fırın kapattı ve şu anda da kapatacağını söyleyen çok fırın var, 'Sadece elimizde işte unlarımız var, 50 çuval kaldı, 25 çuval kaldı, o unları kullanıp kapatalım' diyen fırıncılarımız. Çok fırıncı biraz zor ayakta kalır."

Kaynak: ANKA / Yerel

Toprak Mahsulleri Ofisi Fırıncı Niğde Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs İzban ücretsiz mi? 1 Mayıs İzban bedava mı? #129297 1 Mayıs'ta borsa kapalı mı, açık mı? 1 Mayıs özel sektöre tatil mi? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 30 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 30 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 30 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 30 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 30 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 30 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 30 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 30 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 30 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 30 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! CHP'nin 1 Mayıs Taksim yürüyüşü ne zaman, saat kaçta? CHP Taksim'e yürüyecek mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title