Haberler

Müsiad, Yeni Ekonomik Programdan Umutlu

Müstakil Sanayici ve İşdamları Derneği (Müsiad) Denizli Şube Başkanı Ayhan Doğruyol, Yeni Açıklanan Orta Vadeli Program ile Hükümetin İç, Ekonomik ve Siyasi Çalkantıların Varlığını Sürdürdüğü Bir Ortamda Türkiye Ekonomisinin İstikrarlı Şekilde Devam Edebilmesi Açısından Bir Yol Haritası Niteliğinde Olduğunu Söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşdamları Derneği (MÜSİAD) Denizli Şube Başkanı Ayhan Doğruyol, yeni açıklanan Orta Vadeli Program ile hükümetin iç, ekonomik ve siyasi çalkantıların varlığını sürdürdüğü bir ortamda Türkiye ekonomisinin istikrarlı şekilde devam edebilmesi açısından bir yol haritası niteliğinde olduğunu söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Denizli Şube Başkanı Ayhan Doğruyol, yeni ekonomik programın umutlu olduğunu söyledi. Orta Vadeli Programı'nın (OVP), MÜSİAD olarak bu günkü şartlar altında gerçekçi ve uygulanabilir gördüklerini söyleyen Doğruyol, "Özellikle hükümeti oluşturan parti hakkında açılmış olan kapatma davasının ekonomiyi derinden sarstığı muhakkaktır. Bu nedenle, hem yurtiçindeki hem de yurtdışındaki olumsuz gelişmelerin had safhaya çıktığı bu dönemde, hükümetin proaktif ve sorun çözmeye yönelik çabalarını sorumlu ve olumlu bir tavır olarak görüyoruz" dedi. Yeni programdaki hedefleri, gerçekleştirilebilir, makul ve son derece önemli bulduklarını belirten Doğruyol, "Büyüme hedefi düşürülürken, istikrarın derinleştirilmesi ve yan etkilerinin telafi edilmesinin öne çıktığını gözlemliyoruz ki bu, MÜSİAD'ın kamuoyuna sunduğu raporlarda titizlikle vurgulanan konudur. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT)'nın IMF'den bağımsız olarak hazırladığı ve Bakanlar Kurulu'nca kabul edilen OVP'de yer alan 2009, 2010 ve 2011 için belirlenen yüzde 5, yüzde 5,5 ve yüzde 6 oranındaki büyüme hedefleri ile program sonunda 12 bin 164 dolara çıkacağı öngörülen kişi başı başına milli gelir hedefleri gerçekçi, tutturulabilir hedeflerdir. Ancak Türkiye'nin potansiyeli düşünüldüğünde, gelişmiş ülkeler seviyesi ile makası kapatma hedefi açısından yeterli görünmüyor. Bununla birlikte küresel finansal kriz ve enerji krizinin birlikte gerçekleştiği son derece olumsuz dünya konjonktüründe, iç siyasi krizlerin de mütemadiyen sürdüğü günümüz şartlarında daha fazlasının gerçekleştirilmesinin de oldukça zor olduğu kanaatindeyiz. Ayrıca, programda öngörülen ve 3 yıllık dönemde sırasıyla yüzde 7,5, yüzde 6,5 ve yüzde 5,5 olarak revize edilen enflasyon hedefleri de varsayılan enerji fiyatları ortalaması gerçekleşirse makul seviyedir. OVP'de gerçekçi bulduğumuz bir diğer hedefte istihdama yöneliktir. Programda istihdam imkanlarını artırıcı uygulamaların da etkisiyle, 2009 - 2011'de yaklaşık 1,3 milyon kişiye yeni istihdam sağlanması planlanmıştır. GAP, KOP ve DOKAP gibi bölgesel projelerin harekete geçirilmesi, istihdam ve KOBİ ağırlıklı yapılanmanın da yeterince başarılı olması durumunda istihdam sorunun çözümünde önemli katkıları olacağını düşünmekteyiz" diye konuştu.

(SK-AV-SÇ-Y) 01.07.2008 16:00 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title