Haberler

Kırşehirliler Ceviz'den Sucuk Yapıyor

Kırşehir'in Kaman İlçesinde, Ceviz ile Üzüm Şırası Karıştırılarak Sucuk İmal Edilmeye Başlandığı Bildirildi.

Kırşehir'in Kaman İlçesinde, ceviz ile üzüm şırası karıştırılarak sucuk imal edilmeye başlandığı bildirildi.

Cevizi ile ünlü Kaman İlçesinde, yetişkin bir ceviz ağacından yaklaşık 10 bin adet ceviz elde edildiği ve kilosunun 70 YTL'ye satıldığı öğrenildi. Ceviz üretiminin yıllar geçtikçe arttığı Kaman'da, aşılı ceviz fidanlarına ilgi artış gösterirken, standart ceviz üretimi yapabilmek için Kaman 1-Kaman 2-Kaman 3-Kaman 4-Kaman 5-Kaman 6 ve Kaman 7 çeşidi aşılı cevizler, üreticilerin ilgi odağı oluyor. Türkiye'nin çeşitli illerinde üretilen standart cevizlerin aksine aşılı ceviz fidanlarından iki katı ürün alınabildiğini kaydeden Kaman ve Köyleri Ceviz Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Eczacı Deniz İkizoğlu, Kaman'da Osmanlı İmparatorluğu Döneminden bugüne kadar ceviz yetiştiriciliği yapıldığını ve yaklaşık 1000 yıl sonra kaliteli ceviz alınmaya başladığını belirterek, "Kaman'ın coğrafi konumu ceviz yetiştiriciliği için son derece önemli. Kaman'da yetiştirilen ceviz türlerinin güzelliği, protein ve lezzet veren yağ asitlerinin oluşmasının temelinde güneşli havanın fazla olması ve rakımın 800 ila bin 200 metre arasında olması yer alıyor. Kaliteli ceviz 800 ila bin 200 metre rakımda yetişiyor. Protein ve lezzet veren yağ asitleri bu rakımda oluşuyor. Yalova ve Şebin Cevizinde bu kalite olmuyor" dedi.

Türkiye'nin ceviz ve badem ithal ettiğini ve yurtdışına döviz akışı olduğunu kaydeden İkizoğlu, Kaman'da ceviz üretiminin artması ile döviz kaybının olmayacağını ve ceviz ihracatı gerçekleştireceklerini vurgulayarak, "Ceviz ve bademe Tarım Bakanlığı destek veriyor. Türkiye'de ceviz yetiştirerek döviz kaybını önlememiz gerekiyor. Onun için Kaman cevizi yurt çapında tutuluyor. Aşılı ceviz fidanı ceviz yetiştiriciliğinde hem kaliteli ürün hem de verim açısından son derece önemli. Kaman 1'den Kaman 7'ye kadar ceviz türü var. Bu türlerden üretim yapıyoruz. Kamanda yaklaşık 2 bin çeşit kaliteli ceviz var. Ama, bizim cevizler aşılı fidan olduğu için 2 katı verim alıyoruz. Bir de aşılı ceviz bahçelerinde standart ürün elde ediyoruz" dedi.

'İTALYA VE FRANSA'YA 10 TIR CEVİZ GÖNDERİLECEK' Kaman Cevizi'ne yurtiçinden olduğu kadar yurt dışından da büyük talep olduğunu kaydeden İkizoğlu, "Kaman cevizi yurt içinde gördüğü ilginin daha fazlasını yurt dışından görüyor. İtalya ve Fransa bizden her yıl 10 tır ceviz istiyor. Bu da yaklaşık 2 gemi dolusu ceviz yapıyor. Önümüzdeki yıllarda Türk cevizi İtalya ve Fransa'ya ithal edilecek" dedi.

Ceviz kabuğunun MDF ve sunta sanayinde kullanıldığını söyleyen İkizoğlu, Adana Sunta Sanayinden kendilerine ceviz kabuğu talebi yapıldığını söyledi. Kizoğlu, Karadeniz'den fındık kabuğu almanın mobilya sanayini ekonomik yönden olumsuz etkilediğini ve fazla maliyet çıkardığı için ceviz kabuğuna olan talebin arttığını da iddia ederek, "Ceviz kabuğu mobilya sanayinde kullanılıyor. Yine cevizin kabuğu boya sanayinde kullanılıyor. Doğal boya olduğu için yün ve ip boyamada tercih ediliyor. Ceviz kabuğundan 4-5 çeşit renk elde edilebiliyor" dedi.

Ceviz üretimi istenilen seviyeye ulaştığında ceviz kırma makinesi alacaklarını ve cevizin hem kabuğunu hem de içindeki meyvesini ayırt edebileceklerini söyleyen İkizoğlu, "Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından ne kadar kabuk çıkartabileceğimizle ilgili yazışmalarla soru soruyorlar. Kaç ton satabiliriz bunu öğrenmek istiyorlar. Ama, şu anda kırma makine tesisi kuramadık. Üretim yeterli seviyede değil. 3-5 yıl sonra yeterli seviyeye ulaşacağız" dedi.

'CEVİZ'DEN SUCUK YAPILIYOR' Kaman'da 10 dönümün üzerinde 150 adet bahçe olduğunu ve bu bahçelerin şahıslara ait olduğunu söyleyen İkizoğlu, bu bahçelere son 10 yıl içerisinde toplam 15-20 bin adet yeni aşılı ceviz fidanı dikildiğini kaydetti. 5 ile 10 yaş arasındaki ceviz fidanlarının 4-5 yıl sonra maksimum verime ulaşacağını söyleyen İkizoğlu, verimin artması ile kırma makinesi tesisini kuracaklarını sözlerine ekledi. Cevizin sucuğunu da yapmaya başladıklarını söyleyen İkizoğlu, "Kırma makinesi tesisini kurduktan sonra paketleme de yapacağız. Ceviz karışımından çemen, reçel, tatlı ve ceviz sucuğu imal edeceğiz. Üzmün şırası ile ceviz birleştirilerek sucuk yapılacak. Nişastalı ceviz sucuğu yapılıyor. Fabrikasyon şeklinde yapacağız" dedi.

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan don olayları nedeniyle Kaman'da ceviz üretiminin düştüğünü ancak, bu yıl don olayı yaşanmadığı için ceviz üretiminin yüksek olacağına dikkat çeken İkizoğlu, "Bu sene ceviz üretimi son derece güzel. Cevizlerde hasar yok. Meyveleri güzel. Kaman'da yıllık ortalama 90 ton ceviz üretiliyor ve satılıyor. Yaklaşık 15 bin yeni, 40 bin eski ağaç var. Yani Kaman'da yaklaşık 60 bin adet ağaç bulunuyor" dedi.

Kaman cevizinin kilosunun 12 YTL olduğunu söyleyen İkizoğlu, "Türkiye de kabuklu cevizin kilosu 6 YTL. Kaman cevizi kilosu ise 12 YTL. Dünya ceviz piyasasında kabuklu cevizin fiyatı 5 dolar. Ama, yabancı ülkelere biz Kaman cevizini 10 dolara satacağız. Şu anda Beğendik, Koksa, Afyon Özdilek Mağazaları bizden bu fiyata ceviz istiyorlar. Onlara da bu yıldan sonra ceviz vereceğiz" dedi.

5 yaşındaki bir ağaçtan yaklaşık 50-60 tane ceviz alınabildiğini ancak, Kaman 1 çeşidi tohumluk ceviz ağacından bir yılda 10 bin adet ceviz aldıklarını söyleyen İkizoğlu, tohumluk cevizin tanesinin 60 Ykr olduğunu ve kilosunu 70 YTL'den sattıklarını sözlerine ekledi. Yetişkin bir ceviz ağacından yıl içerisinde 5 bin YTL gelir elde ettiklerini söyleyen İkizoğlu, 10 yetişkin ağaca sahip bir vatandaşın yıllık gelirinin 50 bin YTL olduğunu kaydetti.

(AD-SE-Y) 29.04.2008 13:15 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title