Haberler

Kırklareli'de 'Para Politikaları' Konferansı

Merkez Bankası Meclis Üyesi Prof

Merkez Bankası Meclis Üyesi Prof. Dr. İlker Parasız, 'Merkez Bankası halkın, firmaların ve bankaların beklentilerine sistemsel olarak cevap vermeye çalışıyor' dedi.

Parasız, Kırklareli Üniversitesi tarafından Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenen 'Para politikaları' konulu konferansta yaptığı konuşmada, para politikasını iyi anlamamız için varsayımları anlamamız gerektiğini söyledi.

Parasız, yaptığı konuşmasında şunları kaydetti:

'1961 yılında Avustralyalı bir bilim adamı teorem çıkarttı. Rasyonel Beklentiler Teorisi. Bu 1970'li yıllardan sonra uygulanmaya başlandı. Bu teoreminde anlamı insanlar sistemsel hatalar yapmaz. Bugün Merkez Bankası halkın, firmaların ve bankaların beklentilerine sistemsel olarak cevap vermeye çalışıyor. Merkez Bankası kesinlikle insanları aldatmaya yönelik davranmaz. Türkiye'de para politikası 1970'li yıllardan sonra gelişmiştir. Merkez Bankası uyguladığı politikalarla parasızdır. Para politikası kararı değişken ve aynı zamanda gecikmelidir. Para politikasında aldığınız kararlar gecikmeli olarak yansıdığından bazen zıt olarak ta yansıyabiliyor. Türkiye olarak 3 defa yüksek enflasyon yaşadık. Hiper enflasyon yaşayan ülkeler ile yaşamayan ülkelerin sorunları bir olmaz. Para politikasıyla üretim ve istihdama yönelik hareket edilmemelidir. Para politikaları aslında parasız değildir. Enflasyonu düşürmek için yıllardır çalışıyoruz ama başaramıyoruz. Bir sürü politikalar geliştirildi ama enflasyon düşmedi.'

Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç ise konuşmasında, Prof. Dr. İlker Parasız'ın kendi hocası olduğunu ve ondan bir çok şeyi öğrendiğini belirtti.

Aykaç daha sonra Parasız'a günün anlam ve önemiyle ilgili bir plaket armağan etti.

(ÖZG-RC-ÜNS) - KIRKLARELİ

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title