Haberler

Erzincan: Erzincan'da Hububat Üreticisine "Dane Kaybı" Uyarısı

Erzincan Tarım İl Müdürlüğü, 2006 yılı hasat sezonunda biçerdöverlerle yapılacak hububat hasadında uygulanacak esaslar ve yapılacak işlemleri belirledi.

Erzincan Tarım İl Müdürlüğü, 2006 yılı hasat sezonunda biçerdöverlerle yapılacak hububat hasadında uygulanacak esaslar ve yapılacak işlemleri belirledi.

Konuyla ilgili olarak Tarım İl Müdürü Abdülbaki Şahin tarafından yapılan açıklamada, hububat üreticisinin hasat konusunda uyması gereken kurallara dikkat çekildi. Biçerdöverle yapılacak hasatta, danedeki rutubet oranının yüzde 12-13 seviyesine düşmedikçe hububat hasadının yapılmayacağının vurgulandığı açıklamada, hasatta dane kaybı oranının yüzde 2 olarak belirlendiği belirtildi. Hasat döneminde uyulacak kurallar ve yapılacak işlemlerle ilgili yapılan açıklamada, "Hububat hasadına giren biçerdöverler, hasat sezonu boyunca Valilik'ten yetki belgesi verilmiş kişilerce sürekli kontrol edilecek. Biçerdöver sahipleri, biçerdöver operatör belgesi olmayan kişilere araçlarını kullandırmayacak. Belgeli operatörleri, belirlenen hedefin üstünde dane kaybına sebep olmamaları için biçerdöverlerini hasat edecekleri her tarla için ekinin durumuna göre yeniden ayarlayacak, kar amacıyla biçerdöverlerin ilerleme ve dolap dönme hızı arttırılmayacak. Hasat olgunluğuna ulaşmayan ekinler hasat edilmeyecek. Biçerdöver kira ücretlerinin belirlenmesinde esas, karşılıklı anlaşma olacaktır. Ekin sahipleri, hasatta fazla dane kaybına neden olan operatörleri Belediye Başkanlığı veya muhtarlıkla en yakın tarım teşkilatına bildirecektir" denildi.

Her yıl hububattaki dane kaybından dolayı milyarlarca liranın heba olduğunu belirten Şahin, alınan tedbirlerle dane kaybını en aza indirerek, hem ülke hem de Erzincan ekonomisine katkıda bulunulacağını söyledi. Şahin ayrıca, belgesiz olduğu belirlenen biçerdöver operatörlerine yasal işlem yapılacağını da açıkladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title