Haberler

Ehrami Karaçam, Ormandan Çıkıp Parkları Süsleyecek

Sedat Gök - Dünyada tek örneği Kütahya'da bulunan ve buradaki "Vakıf Ormanı"nda koruma altına alınan piramit biçimindeki ehrami karaçam ağaçları, kentteki park, refüj ve yol kenarlarını süsleyecek."dünyadaki tek piramidal karaçam ormanı",...

Sedat Gök - Dünyada tek örneği Kütahya'da bulunan ve buradaki "Vakıf Ormanı"nda koruma altına alınan piramit biçimindeki ehrami karaçam ağaçları, kentteki park, refüj ve yol kenarlarını süsleyecek.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, ehrami karaçam ağaçlarından oluşan

"dünyadaki tek piramidal karaçam ormanı", Tavşanlı ilçesine 30 kilometre uzaklıktaki Vakıf köyü yakınında bulunuyor. "Vakıf Ormanı" diye bilinen bölge, 1993 yılında "tabiat koruma alanı" olarak tescil edildi.

Yerli ve yabancı birçok bilim adamı tarafından incelenen orman, halk arasında asırlardır anlatılagelen efsaneden dolayı adeta kutsal sayılıyor.

Kozalağı yakılmayan, bir dalı bile kesilmeyen ağaçlarla ilgili efsaneye göre, 1071 yılındaki Malazgirt Savaşı sonrası Anadolu'nun batısına doğru ilerleyen Türk askerleri, Vakıf köyü yakınında 15-20 kişilik düşman askeriyle karşılaştı.

Düşmanı mağlup eden askerlerden biri ağır yaralandı ve çeşmenin yanına ulaştığında yere yığıldı. Bir süre sonra arkadaşları tarafından son nefesini vermeden bulunan Türk askeri, elinde tuttuğu küçük çam filiziyle Kelime-i Şehadet getirerek şehit oldu.

Şehidin avucundaki çam filizi, bir kabın içinde donan alçı gibi şekil aldı. Arkadaşları, şehidin cenazesini çeşmenin yanında toprağa verip baş ucuna elindeki çam filizini dikerek yollarına devam etti.

Bu filiz, yukarı doğru dik şekilde yükselerek büyüyüp zamanla çevresinde orman oluştu.

-Boyu 25 metreye kadar ulaşabiliyor-

Ehrami karaçam, Orman Genel Müdürlüğü'nün web sitesinde, "uygun ortamlarda 25 metre boya ulaşabilen, silindir veya piramit görünüşlü, çok dallı bir ağaç" diye tanımlandı. Dalları eğri olup yukarı doğru yükseldiğinden ehrami serviye de benzeyen ağacın, iğne yapraklarının 5,5-12 santimetre arasında, asıl karaçam yapraklarından daha kısa olduğu belirtildi.

Bu ağaçlar hem yavaş büyüdüğü hem de kerestesi değerli olmadığından ekonomik bir değeri bulunmuyor. Ancak estetik bir ağaç olduğu için park ve bahçe süslemelerinde kullanılması amacıyla Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü'nce çalışma başlatıldı.

Orman Bölge Müdürü Kenan Eryiğit, AA muhabirine, yetiştirdikleri 10 bin ehrami karaçam fidanını, Kütahya-Eskişehir karayolu kenarındaki Ilıca Kaplıcaları yol ayrımı mevkisinde toprak işlemesi yapılan alana geçen sonbahar mevsiminde dikerek, endemik tür ağaçlandırması yaptıklarını söyledi.

Ağaçlandırma törenlerinde, ehrami karaçam fidanlarının kullanımına önem verdiklerini belirten Eryiğit, Domaniç ilçesindeki Hatipoğlu Fidanlığı'nda 25 bin fidan yetiştirmeye başladıklarını bildirdi.

Eryiğit, bu fidanların uygun yüksekliğe ulaştığında Kütahya Belediyesi'ne teslim edilerek, park, refüj ve yol kenarlarıyla parklarda peyzaj çalışmalarında kullanılacağını sözlerine ekledi.

Yayıncı: Mürsel Çetin - KÜTAHYA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

title