Haberler

DSP Genel Başkanı Türker Açıklaması

"Eğer iktidar partisinin gücü devam ederse Türkiye'nin 2023 yılına farklı bir cumhuriyet olarak gireceğini açıkça görüyoruz"

DSP Genel Başkanı Masum Türker, "Eğer iktidar partisinin gücü devam ederse Türkiye'nin 2023 yılına farklı bir cumhuriyet olarak gireceğini açıkça görüyoruz" dedi.

Partisinin İzmir İl Başkanlığını ziyaret eden Türker, 2015 yılının haziran ayında yapılacak genel seçimlerin nisan ya da mart ayında yapılmasını beklediğini, bu nedenle seçim çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Gelecek yıl yapılacak seçimlerin çok önemli olduğunu dile getiren Türker, "Eğer iktidar partisinin gücü devam ederse Türkiye'nin 2023 yılına farklı bir cumhuriyet olarak gireceğini açıkça görüyoruz. 29 Ekim'de Çankaya Köşkü yerine kutlamaların başka yere kaydırılması, cumhurbaşkanlığı faaliyetlerinin yasalara aykırı olarak inşa edilmiş bir mekana geçirilmesi, aslında 2023'te kurulmak istenen cumhuriyetin niteliği hakkında bilgi veriyor. Kurulacak yeni cumhuriyetin adı 'Türkiye İslam Cumhuriyeti' olacaktır" diye konuştu.

Türkiye'nin 5 yıldır uyguladığı dış politikaların ülkeyi parçalanma noktasına götüreceğini, "çözüm" denilerek Güneydoğu Anadolu'da devlet otoritesinin yok edildiğini öne süren Türker, dün Hakkari'de şehit olan askerlerin ailelerine başsağlığı diledi.

En büyük başsağlığını "çaresiz bırakılan Genelkurmay Başkanlığına" dileyen Türker, şunları kaydetti:

"Bir karakol komutanının yaptığı açıklamayı paylaşmak istiyorum: 'Artık karakolumuzu korumakla uğraşıyoruz, herhangi bir çalışma yapamıyoruz. Karakolumuzun bulunduğu caddenin karşısındaki PKK kamplarına hiçbir şey yapamıyoruz' diyor. Anlaşma yapılmış ve peşmergelerin Türkiye'den bir koridor açılarak geçeceğinin daha önceden belli olduğunu Cumhurbaşkanı, son yurt dışı seyahatinde adeta övünerek 'Obama'ya ben teklif ettim' diye söyledi. Madem ki böyle bir durum olacaktı, 38 vatandaşın ölmesine, polislerin şehit olmasına, bir emniyet müdürünün ağır yaralanmasına ve dünkü 3 şehidimizin vakasını yaşatacak bir durumun doğmasına neden sebep oldunuz? Aslında bu olaylara neden olan ve çözüm adına hükümetle pazarlık edenlerin de bilgisi vardır ama onlar sonradan yapılacak şeyi 'söke söke aldık' dedirtmek için hükümete karşı bunu yapıyorlar."

Türker, gazetecilerin "Gündemde müzakereci tartışması var, nasıl değerlendireceksiniz" sorusu üzerine, şöyle konuştu:

"Böyle bir müzakere yapıldığını 2010 yılında söyledik. Yeni ortaya çıkmadı. Yeni olan şey, 4 yıldır gizli tutulan bu söylemin, müzakereyi yapanlardan birisi tarafından söylenince duygusal olarak Sayın Bülent Arınç'ın tepki göstermesinden dolayıdır. Eğer Arınç, vatan sevgisini duygularıyla yaşamasa bazı AKP'lilerden farklı durumu olmasa sessiz kalınsaydı böyle bir müzakere lafı gündeme bile taşınmayacaktı. Müzakere yoksa İmralı görüşmelerini niye bu kadar önemsiyorlar? Neden sekretarya verilebileceğini söylüyorlar. Birisi iyi polisi, birisi kötü polisi oynuyor. İyi polis idareden sorumlu olan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı olabilir diyor, kötü polisi nasıl olsa şimdilik, en üst makamdır diye cumhurbaşkanı oynuyor. Tartışmamız gereken asıl konu ABD'de Beyaz Saray'ın Türkiye'de muhatap kimi aldığıdır? Onlara sorulduğu zaman 'Başbakanı boş verin, Cumhurbaşkanına bakın' diyorlar."

"Özgür Suriye Ordusu'nun PYD'ye destek kararı aldığı haberlerine" ilişkin görüşünün sorulması üzerine Türker, "PYD tartışılırken önemli şeyler oldu. IŞİD'in varlığından kimse söz etmedi, halbuki epeydir vardı. IŞİD hem Esed'in hem de Maliki'nin bilgisi dahilinde bizim sarrafın resmi ihraç etmediği altınları tırlarla taşıyordu" ifadesini kullandı.

Türker, Özgür Suriye Ordusu'nun IŞİD'le zaten çatışma halinde bulunduğunu belirterek, "Bu sözler bizim ülkemizde hükümetin Obama'nın bir telefonuyla yapmak zorunda kaldıklarının üstünü örtmek için anlatılan uyutma hikayeleridir. Bugün Türkiye, Ortadoğu'da oyuncu olmaktan çıkmıştır. İsrail'de, Mısır'da, Suriye'de diplomatımız yok, nasıl arabuluculuk yapacağız" diye konuştu. - İzmir

Kaynak: AA / Yerel

Masum Türker 29 Ekim Suriye İzmir Yerel Haberler

title