Haberler

Büyükşehir Belediyesinden Peygamberi Anlamak Paneli

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından her ay düzenli olarak gerçekleştirilen Nisan ayı kültür-sanat etkinlikleri kapsamında "Hz."

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından her ay düzenli olarak gerçekleştirilen Nisan ayı kültür-sanat etkinlikleri kapsamında "Hz. Peygamber'i Anlamak" isimli panel düzenlendi.

Panele konuşmacı olarak Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Halil İbrahim Bulut, Doç. Dr. Mehmet Özşenel ve Doç. Dr. Hayati Yılmaz katıldı. Adapazarı Kültür Merkezi (AKM) Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirilen panelde konuşan hocalar, "Kardeşlik Hukuku ve Dayanışma" üst başlıklı birer konuşma gerçekleştirdi.

Diyanet İşler Başkanlığı'nın 'Kardeşlik' videosu izlenerek başlayan "Hz. Peygamberi Anlamak" panelinde ilk konuşmayı yapan Prof. Dr. Halil İbrahim Bulut,

"1441. doğum yılını idrak ettiğimiz Hz. Peygamberimize, onun ailesine, ashabına salat-ı selamlar olsun. 89 yılından bu yana Nisan ayının 3. haftası Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in doğum yıldönümü olarak kutlanmakta, ihya edilmektedir. Gerçekten Türkiye'ye şöyle bir baktığımızda pek çok program icra edilmekte ve bu programlarda Hz. Peygamber anlatılmakta, onun farklı bir yönüne dikkat çekilmekte ve onu tanıma, anlama,

bize olan mesajlarının ne olduğu hususunda bir kısım bilgiler sunulmaktadır. Alemlere Rahmet olarak gönderilen Sevgili Peygamberimizi bir programda anlatmak çok zor. Bizler her yıl programlarımızda onun bir yanını ele almak suretiyle ve her sene bir boyutuyla Hz. Peygamber'i anmaya çalışıyoruz. Geçen yıl "Merhamet Peygamberi" olarak anmaya ve anlamaya çalışmıştık bu yıl ise üst başlık "Kardeşlik Hukuku ve Dayanışma" olarak belirlendi. Kur'an-ı Kerim'de ve Peygamberimizin hadislerinde kardeşlikten çokça bahsedilmektedir. 3 tür kardeşlikten söz edebiliriz. İlki nesebi (aynı anneden ya da babadan) kardeşlik, ikincisi en önemlisi ve asıl belirleyici olan inanç kardeşliği, din kardeşliği, üçüncüsü ise insandan olma (Hz. Adem, Hz. Havva) kardeşliktir. Bizim sadece din kardeşlerimizle değil, tüm insanlıkla ilgilenmemiz gerekiyor. Bizim din kardeşliği ruhuna geçmişten çok daha fazla ihtiyaç duyduğumuz zamanlarda yaşadığımızın ve buna göre hayatımızı Peygamber Efendimizi bilerek ve anlayarak düzenlememizin önemi ortadadır" dedi.

Peygamber Efendimizi anlamanın üzerinde önemle duran konuşmasında Doç. Dr. Mehmet Özşenel, "Diyanet İşleri Başkanımız Mehmet Görmez Hocamızın çok beğendim bir sözü vardır. 'Bizler Hz. Peygamber'i anmaktan onu anlamaya geçmeliyiz.' Gerçekten de öyle. Peygamber Efendimizi anlayabilmek için önce onu bilmek gerekiyor. Bilgi her şeyin temelidir. İnanmak için bile bilmeye ihtiyacımız var. Allah O'nu bilmemiz için bizlere Peygamberler gönderiyor. Biz bilmeden bir şeyi ne anlayabiliriz ne de kavrayabiliriz. Bu tür konferanslar ve çalışmalar bu anlamda çok faydalı ve güzel. Fakat sadece konferanslarda değil hayatımızın her gününde bu anlayışla bu şuurla yaşamamız lazım gelmektedir. Hz. Peygamberi hayatımızın her anında öğrenmeye, anlamaya ve tanımaya çalışmalıyız" diye konuştu.

Panelin son bölümünde bir konuşma yapan Doç. Dr. Hayati Yılmaz, "Rasulullah Efendimizin, kainatın onun yüzü suyu hürmetine yaratıldığı bir beşer, bir insan olduğunu öğrendiklerimizden biliyoruz. 'Sen olmasaydın alemleri yaratmazdım' manası doğru olmakla birlikte bir hadis değildir. Biz buna muhtaç olmadan da aynı manaya gelebilecek bilgilere sahibiz.

Zaten bizlere rehber olan ayet-i kerimeler vardır. Peygamber Efendimiz son peygamber olarak gönderilmiştir. Bunun akli ispatı da mevcuttur" şeklinde konuştu.

Panelin sonunda Kültür Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk ve Zabıta Dairesi Başkanı Yusuf

Türkhan katılımcılara teşekkür ederek kendilerine çiçek takdim etti. İbrahim Aktürk, kültür sanat etkinliklerinin tüm hızıyla devam edeceğini belirtti. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sakarya Üniversitesi Adapazarı Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title