Haberler

800 Yıllık Medresede Kültür ve Sanat Eğitimi

Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubad'ın eşi Hunat Hatun'un ismini taşıyan külliyedeki 800 yıllık medrese, kültür ve sanat eğitiminde hizmet vermeye başladı Büyükşehir Belediyesince restore edilen medresenin içindeki 21 tarihi odada hüsnü hat, ebru, ney, çini, ahşap işleme, halı dokumacılığı, cam işleme gibi sanatların eğitimi veriliyor.

SERCAN KÜÇÜKŞAHİN - Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubat'ın eşinin ismini taşıyan 800 yıllık Hunat Hatun Külliyesi'ndeki medresede, Büyükşehir Belediyesince restore edilen yeni haliyle hüsnü hat, ebru, ney, çini, ahşap işleme, halı dokumacılığı, cam işleme gibi sanatların eğitimi veriliyor.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, AA muhabirine, kent meydanındaki ihtişamlı tarihi yapının I. Alaaddin Keykubat'ın eşi Hunat Hatun adıyla bilinen Mahperi Hatun tarafından 1238 yılında yaptırıldığı söyledi.

Tarihi eserin cami, hamam, türbe ve medreseden oluştuğunu anlatan Yalçın, medresenin Selçuklu dönemindeki önemli 16 eğitim kurumundan biri olduğunu, Selçuklu devletinden sonra Osmanlı döneminde de hizmet verdiğini belirtti.

Cumhuriyetin ilk yıllarında medresenin etnografya müzesi olarak kullanıldığını belirten Yalçın, "Burası uzun yıllar hediyelik eşya çarşısı olarak kullanıldı. Bir dönem de vakıfların ve derneklerin kermesleri bu çatı altında yapıldı. Son olarak da Büyükşehir Belediyesi tarafından eserin Vakıflar Genel Müdürlüğünden tahsisi istendi. Yaptığımız yoğun çalışmalar sonucunda Hunat Hatun Medresesi, kültür ve sanat merkezi oldu" diye konuştu.

Bugün 800 yıllık medreseyi sanatseverlerin verimli kullandığını vurgulayan Yalçın, şöyle devam etti:

"Medresede 21 oda var. Her bir oda, kültür faaliyetinde kullanılıyor. Hüsnü hat, hat, ebru, ney, çini, mozaik, ahşap işleme, halı dokumacılığı, cam sanatları yapılıyor. Dini ve milli oturmalara, derslere ev sahipliği yapıyor. Konferans salonu var. Bu salonda Saltuk Nağme okumaları, sinema yorumlama günleri yapılıyor. Eyvan bölümünde fotoğraf ve ebru sergisi açılıyor. Orta bölümde ise aynı anda yüz kişinin oturabileceği kır kahvemiz yer alıyor. Bu tarihi mekan her gün dolup, taşıyor. Adeta şehrin nabzının tutulduğu mekanlardan biri. Medresede sanat eğitimleri verilmesi için bu mekanları sanatçılarımıza ücretsiz tahsis ettik. Yine ücretsiz eğitim almak isteyen vatandaşlarımıza kurs veriyorlar." - Kayseri

Kaynak: AA / Yerel

Alaaddin Keykubat Hunat Hatun Selçuklu Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title