Haberler

Yaş meyve sebze sektörünün ihracat hedefi

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, "Uzak Doğu ve Güney Doğu Asya pazarının yaş meyve sebze sektörü için ne kadar önemli olduğunu gördük." dedi.

Hayrettin Uçak, Ege İhracatçı Birliklerinde (EİB) düzenlendiği basın toplantısında, "Taze Kiraz ve Üzüm Ürünlerinde Uluslararası Rekabetçiliğin Artırılması" isimli UR-GE projesinde sona gelindiğini anımsattı.

Projenin 14 firma ile 29 Nisan 2016 tarihinde başlatıldığını kaydeden Uçak, daha sonra yurt dışında pazarlama faaliyetinin gerçekleştirildiğini ifade etti.

Almanya, Malezya, Vietnam, Güney Afrika'ya yönelik pazarlama faaliyetlerinin olduğunu aktaran Uçak, "Projenin bize birçok kazanımlar getirdiğini söyleyebiliriz. Uzak Doğu ve Güney Doğu Asya pazarının yaş meyve sebze sektörü için ne kadar önemli olduğunu gördük. Taze incirin ve kirazımızın bu ülkelerde yüksek fiyatla talep aldığını tespit ettik. Hava kargo ihracatının da gerekliliğini de bize proje bize hatırlattı." diye konuştu.

Yeni UR-GE projeleri geliştirmek için kolları sıvadıklarına işaret eden Uçak, sektör ve birlik için faydalı adımlar atacaklarını, örtü altı üretime başlamayı hedeflediklerini vurguladı.

Yurt dışı faaliyetleri

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Cengiz Balık da yurt dışı faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi.

Şili'de kiraz ve üzüm üretimini incelediklerini hatırlatan Balık, şöyle konuştu:

"Malezya ve Vietnam'da Türk ürünlerine ciddi talep var. Gezimizin sonunda Malezya'ya ihracatımız başladı. THY bölgeye daha fazla kargo uçağı koyarsa ihracatımız da artacaktır. 1 yıl içinde de Vietnam'a da taze meyve sebze satma imkanımız olacak. Çin'de bilgilendirme toplantıları ve ikili görüşmeler yaptık. Şili ve ABD'den kiraz ithal eden ülkeye Türk kirazını tanıttık. Dünyada kiraz üretiminde birinci, ihracatında ise ikinci durumdayız. Ancak ihracatımızda Çin yok, klasik pazarlarımız var. Eğer Çin'e ihracata başlarsak dünya birincisi olacağız. Kirazda sezonu 55-60 güden 85 güne çıkarmayı, ihracatı da 76 bin tondan 120-125 bin tona yükseltmeyi hedefliyoruz."

Öte yandan UR-GE projesi kapsamında Vietnam, Kamboçya, Malezya ve Singapur'a ihracatın başlatıldığı, Güney Afrika pazarına da kısa sürede girileceği belirtildi.

Endonezya, Hong Kong, Malezya, Singapur'a 2017 yılında 172 milyon 20 bin 288 dolar olan yaş meyve sebze ihracatı da geçen yıl 233 milyon 635 bin 842 dolara çıktı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Uzak Doğu Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title