Haberler

Türkiye'de davalık olan Tanrı Yanılgısı kitabı, dehşet evindeki raftan çıktı

Güncelleme:

Fatih'te 4 yetişkin kardeşin siyanür içerek intihar ettikleri eve gazeteciler ilk defa girdi. Kardeşlerin kitaplığından ise dikkat çeken bir kitap ortaya çıktı. 2008 yılında Tanrı Yanılgısı kitabı, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmesi gerekçesiyle davalık olmuştu.

Kerem YILMAZ / Haberler.com

İstanbul Fatih'te kapısına 'Dikkat siyanür var' yazılı not astıkları evlerinde cansız bedenleri bulunan 2'si kadın 4 kardeşin, ön otopside siyanür içerek intihar ettikleri ortaya çıkmıştı. Türkiye'nin gündeminden düşmeyen dehşet evine ise basın mensupları ilk kez girdi. Evdeki Richard Dawkins'in Tanrı Yanılgısı kitabı 2008 yılında Türkiye'de çok tartışılan bir kitaptı. Dinin sorgulandığı kitaba, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmesi gerekçesiyle dava açılmıştı.

DAVALIK KİTAP DEHŞET EVİNDE

Dehşet evindeki intiharın sır perdesi henüz devam ederken, evin içi ilk kez görüntülendi. Evin bir odasında, sehpa üzerinde beyaz ve mavi kase ile yeşil renkte kupa olduğu hemen arkasında ise bir kitaplık, içinde kitap ve CD olduğu görülüyor. Evdeki bir kitap ise dikkatlerden kaçmadı. Dinin sorgulandığı Ateizimin babası Richard Dawkins'in Tanrı Yanılgısı kitabı (The God Delusion), 2008 yılında Türkiye'de tartışma yaratmıştı.

Türkiye'de davalık olan Tanrı Yanılgısı kitabı, dehşet evindeki raftan çıktı

KİTABIN ÇEVİRMENİ İFADE VERMİŞTİ

Müslüman ülkelerin hiçbirinde basılmayan kitap, Türkiye'de Temmuz 2007'de Kuzey Yayınları'ndan çıktı. Bir okur kitaptaki ifadelerden rahatsız olup Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği dört sayfalık dilekçeyle suç duyurusunda bulunmuştu. Mahkeme, Erol Karaaslan hakkında, "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" ve "Mukadesata hakaret" gerekçesiyle dava açtı. Dawkins'in kitabında, dinlere hakaret niteliğinde ifadeler olduğuna yönelik soruşturma kapsamanda Erol Karaarslan, Aralık 2007'de Şişli Cumhuriyet Savcısı'na ifade vermişti.

Türkiye'de davalık olan Tanrı Yanılgısı kitabı, dehşet evindeki raftan çıktı

TANRI YANILGISI KİTABI NE ANLATIYOR?

Rafta Ateizmin babası olarak bilinen Richard Dawkins'in Tanrı Yanılgısı ve Yuval Noah Harari'nin Hayvanlardan Tanrılara - Sapiens'ın kitapları bulunuyor. Tanrı Yanılgısı kitabı; Eski Ahit'in cinsiyet takıntılarını ve Tanrı'yı bütün formlarıyla eleştirmekte. Dine ilişkin bütün önemli argümanları didik didik eder ve doğaüstü bir varlığın olmadığını kaleme alır. Konuları tarihsel ve çağdaş kanıtlarla destekleyerek, dinin savaşı ateşlediğini, bağnazlığı kışkırttığını, çocukları istismar ettiğini yazar.

SAVCI, ÇEVİRMEN İÇİN BERAAT İSTEDİ

Oxford Üniversitesi Profesörü Richard Dawkins'in Tanrı Yanılgısı (The God Delusion) kitabının ilk duruşması yapılmış ve duruşmada Cumhuriyet Savcısı Mücahit Ercan kitabın şüpheli Erol Karaaslan tarafından bizzat yazılmadığını, çevirisinin yapıldığını belirterek beraatini istemişti.

BİLİRKİŞİ RAPORU: KAMU VİCDANINI RAHATSIZ EDEN TÜRDEN BİR KİTAP

Şişli Başsavcılığı soruşturma sürecinde dosyayı bilirkişi incelemesi yaptırmak üzere Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı'na göndermiş, Marmara Üniversitesi tarafından düzenlenen bilirkişiraporunda, kitap hakkında şu değerlendirmelerde bulunulmuştur:

Mütercimin adını gizleme ihtiyacı hissetmesi, yayınevinin açık adres vermekten kaçınması, yapılan işin kamu vicdanını rahatsız edecek ve tepkilere neden olacak türden bir şey olduğunu kabullendiklerini göstermektedir.

İnceleme konusu kitap ele alındığında, hemen birçok bölümünde eleştiri sınırlarının aşıldığı, farklı inançtan kişilerin rencide edildiği ve saldırgan deyimlerin kullanıldığı görülmektedir. Yazar kitabında; alay, aşağılama, hakaret, küçük düşürme gibi insanlar arasında huzuru bozucu ve birinin diğerine öfke duymasına neden olabilecek nitelemeleri çokça kullanmaktadır.

KIŞKIRTICI İFADELER...

İnanç özgürlüğünü ihlal eden saldırgan ifadelerin kamu düzenini bozucu nitelik taşıdığı tartışmasızdır. Hz. Peygamber hakkında yayınlanan hakaretamiz bir karikatürün dünya çapında neden olduğu tartışma ve kavgaların sosyal kargaşalara ve cinayetlere vardığı hepimizin malumudur. Bu durum, inanç gibi hassas bir konuda yapılan yayınların çok özel itina gerektirdiğini göstermektedir. Bu arada kitaptaki küçük düşürmeye matuf, aşağılayıcı ifadelerin sözünü ettiğimiz karikatürden çok daha kışkırtıcı nitelik arzettiğini de önemle belirtmek isterim."

Kaynak: Haberler.com / Güncel

İstanbul Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (60)

Maksat ne:

Eeee ne demek istiyorsunuz.ateistlerdi ondan mı intihar etti diyorsunuz .yoksa ateistlerdi ölümlerine üzülmek gereksiz mi diyorsunuz.ekonimik sıkıntılardan intihar ettikleri gerçeğini saptırmak amaciyla yapılmış lüzumsuz bı haber.bu habere atlamaya ayetlerle hadislerle destekleme ye hazır bir sürü dindar!

65
11
yanıtYanıtla
Fert:

Çok doğru soz dedin şimdi bir sürü kılıf bulurlar

yanıt18
yanıt7
..............:

Ne ekonomik sıkıntısı, 50 60 yaşına gelmisler calismiyorlar. İşe bak nü resim modelligi. Bu yaşlarına kadar asgari ucretlede olsa calissalardi emekli olurlar dört kardes birlasip zamanında bir ev alsalardi kira ödemezlerdi. Çalışan tek öğretmen olan da bikmis hep bakmaktan. Bunlar anne babaları sagken çalışmayıp hep kendilerine baktirmislar demek ki is de begenmiyorlar, giyimlerinden belli gidip te konfeksiyonda calicasak tipleri yok. bir meslek de ogrenmemisler.

yanıt5
yanıt9
serkan:

sebep ekonomi değil kitap uydurun uydurun. .

55
13
yanıtYanıtla
vurdugololdu:

ya şu ülkede çalışıp aç kalacak adam ben bilmiyorum asgari ücretle bile iki kişi çalışıp 5 senede ev alanlar tanıyorum bizim yoksulluk anlayışımız en sonmodel telefonu alamama, en pahalı sigara içemiyorsak bir bardak kaheye günlük oturup 15 lira veremiyorsak biz yokslz ya kimse bana bir bardak kahveye 15 lira verip elie 20 liralık sigara yakıp hava atmak için cebindeki parayı gereksiz yerlere verenlere fakir demesin masa başı klimali 8-5 çalışmak isteyen onlarca adam var ki aç kalman normal

14
44
yanıtYanıtla
...:

Gel hadi istanbul gibi yerde 2 asgari ücretli çalışanın 5 yılda ev alma hikayesini anlatırmısın biraz?Hadi anlat lütfen biz de alalım?Nasıl bi yol izleyelim bilelim. . Sigara ve içki kullanmıyorum buarada hesabı ona göre yap hadi güzel kardeşim 2 çocuklu anne baba toplam 4. 000 tl alsın. . .

yanıt14
yanıt1
Geronimo:

Vayy Bee 4000 TL maaşla 5 senede ev almak hı.... 4 kişilik aile olsun En az 1000 TL kira., yakıt, elektrik, aidat, su, telefonlar en az 1500, ne etti? 2500. yiyecek masrafı, gıda sebze, tüp, meyve, bakliyat, temizlik maddeleri 1500 etti 4000.geriye çocuklar kaldı eeeee nolcek şimdi? Çocukların okul masrafları, giderler, hastane, harçlık noldu? Bunlara para kalmadı, 40000 TL fissssss oldu. Bir daha hesap yap sonra ahkam kes,.

yanıt8
yanıt1
RACO:

sen almanyada falan yaşıyorsundur kesin bu ülekyle alakan yok yada baba parası yiyip oturduğun yerden bir şeyler yumurtluyorsun pek aklın oturmamış sanırım daha, az büyü sonra gel geçinmek o kadar kolay değil

yanıt10
yanıt0
Kenan Komutan2:

Millet aç aç, olayı sapıtıp çarpıtmayın, çarpıtsanız bile, peşi sıra gelecek, kaçınılmaz son. Aç kaldıkça ya çalacak ya ölecek. dün istanbulda 4 kişi bugün kayseride 1 kişi (esnaf). yarınınkini haberlerden okuruz artık.

37
13
yanıtYanıtla
girilmez:

Sorun tamamen psikolojik 4 kardeş 1 kişi çalışıyor görünürde elleri ayakları tutuyor sadece hayattan kopmuşlar. başka yerlere bağlamaya gerek yok

yanıt14
yanıt12
Tüm 60 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title