Haberler

Van: Türkiye Ermeni Patriği Mutafyan Van'da

Türkiye Ermeni Patriği Mesrop Mutafyan, Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda bulunun tarihi Akdamar Kilisesi'ndeki restorasyon çalışmalarını beğendiğini söyledi.

Türkiye Ermeni Patriği Mesrop Mutafyan, Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda bulunun tarihi Akdamar Kilisesi'ndeki restorasyon çalışmalarını beğendiğini söyledi.

Ermeni Patriği Mutafyan, bugün İstanbul Türk Hava Yolları uçağı ile Van'a geldi. Öğleden sonra Van Valisi Mehmet Niyazi Tanılır'ı makamında ziyaret eden Mutafyan, basına kapalı olan ve yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin ardından beraberindeki Ermeni asıllı Mumar Zakarya Mildanoğlu ile birlikte Gevaş İlçesi'nde bulunan Akdamar Adası'na gitti. Buradaki Akdamar Kilisesi'nin devam eden restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Mutafyan, daha sonra Mildanoğlu, Van Müze Müdür Vekili A. Mete Tozkoparan ve restorasyon çalışmasını yapan Kartalkaya firmasının yetkilileri ile birlikte önce kilisenin etrafında dolaştı, daha sonra kilisenin içine girerek bilgiler aldı.

Yaptığı incelemelerin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, çalışmaları çok beğendiğini söyleyen Mutafyan, "Çok güzel oldu. Zaten bu restorasyonun yapılması çok iyi bir gelişmeydi. Bence Türkiye'de en güzel restorasyon çalışmalarından biri budur. Ben bundan eminim. Kendi gözlerimle de gördükten sonra yerinde inceledim ve emin oldum. Cahit Zeydanoğlu'yla da daha önce görüştüm. Bazı arkeologlarla da görüşmelerimiz oldu. Neticede çok memnun oldum. İnşallah biter. Bittikten sonrada burada bir festival olur. 'Akdamar Festivalı' adı altında düzenlenir, biz de gelip katılırız" diye konuştu. Bir gazetecinin 'Kilisenin restore edilmesi Türk-Ermeni ilişkilerini nasıl etkiler?' şeklindeki sorusuna karşılık Mesrop Mutafyan, bu soruyu iki ülkenin Dışişleri Bakanları'na sormalarını söyledi. Mutafyan, "Ben bir din adamıyım. Ben Türkiye'deki Ermeni Patriği olarak, Türkiye'deki her kilise benim ilgi alanıma girer. Bu kilisenin restore edilmesi beni fazlasıyla memnun etmiştir" ifadelerini kullandı.

Geceyi Van'da geçireceği belirtilen Ermeni Patriği Mutafyan'ın, yarın da incelemelerini sürdüreceği öğrenildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title