Haberler

Ülke Buğdayının Yüzde 20'si Mardin Ovasında Yetişiyor

Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu Başkanı Mehmet Şerif Öter, ülke ekonomik ihtiyacı buğdayın yüzde 20'sinin Mardin Ovasında yetiştiğini söyledi.

Mardin Ovasında yetişen buğdayın dünyanın en kaliteli makarnalık ve bulgurluk buğdayı olduğunu belirten Öter, protein ve kalori besin değeri itibariyle ülke ekonomik ihtiyacı buğdayın yüzde 20'sinin Mardin ve 10 ilçesinde tedarik edildiğini dile getirdi. Öter "Malum buranın verimli topraklardır ki iki ürün elde ediliyor. Buğday biçiliyor yerine mısır ekiliyor öyle bereketli topraklardır. Bu seneki yağışlar yaşlılardan aldığımız bilgilere göre son 85 yılından bu yana ilk sefer böylesine son baharda kışta ve ilk baharda aralıksız bir şekilde yağış yaşandı. Yağış Allah'ın rahmetidir fakat bu gün sahaya baktığımızda o yağışların biraz buğday üzerinde olumsuz etkilerinin olduğu gözlemlenmektedir. Nedir onlar, buğday hiç nefes almadı ekinler zamanında, çiftçiler hemen hemen ekinleri çamur içine attılar. Çünkü toprakla buluşmadı yağışlardan dolayı fırsat olmadı. Buğday nefes almadı rutubet içinde kaldı pas ve mantar hastalığı dediğimiz buğdaya olumsuz etkili olan bir hastalık musallat oldu" diye konuştu.

Çiftçilerin mahsullerini ilaçladığını aktaran Öter, erken ekilen buğdaylarda sıkıntının olmadığını ifade etti. Öter, "Çoğunlukta buğday geç ekildi. Biraz geç ekildi niye diyeceksiniz çünkü ikinci ürün mısır biraz geç biçildi. Nedeni de yağmur fırsat vermedi. Ondan dolayı biraz gecikmeli ekilen buğdaylarda bir tedirginlik bir endişe hissediyoruz. İnşallah hava biraz serin giderse onunda beklediğimiz kadar tedirgin olduğumuz kadar olumsuzluk olmayacak. Allah esirgesin buğdayda verimde bir düşüklük olduğu zaman başta Mardin bölgemiz ekonomisine ve sonrada buğday ihtiyacımız olması hasebiyle de tarımda da önemli bir olumsuzluk yaşanacaktır. İnşallah öyle olmaz" ifadelerini kullandı. - MARDİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mehmet Şerif Mardin Haberler

Bakmadan Geçme

Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title