Haberler

Uğur Mumcu Ankara'da Anıldı

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, 15 Yıl Önce Bombalı Saldırı Sonucunda Hayatını Kaybettiği Evinin Önünde Düzenlenen Törenle Anıldı.

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, 15 yıl önce bombalı saldırı sonucunda hayatını kaybettiği evinin önünde düzenlenen törenle anıldı.

Uğur Mumcu'nun Sokağı'nda bir araya gelen sevenleri, ellerinde Uğur Mumcu fotoğrafları ve karanfillerle ''Uğurlar ölmedi, ölmez'', ''Uğurlar olsun'', ''Mustafa Kemal'in askerleriyiz'' şeklinde sloganlar attılar.

Çeşitli tarihlerde uğradıkları suikastlarda hayatını kaybeden aydınlar Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy ve Turan Dursun ile Şehit Kubilay'ın fotoğraflarını taşıyanlar, ''Uğur Mumcu, Turan Dursun, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy, Ahmet Taner Kışlalı yaşıyor'' sloganlarıyla tepkilerini dile getirdiler.

Bazı milletvekilleri ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de yer aldığı anma törenine, Beşiktaş kulübü taraftarı bir grup da ''Çarşı, Faili Meçhullere Karşı'' yazılı büyük bir pankartla katıldı.

Törende bir konuşma yapan Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı'ndan İlker Gülüm, Türkiye'nin aydınlarını suikastlara kurban verdiğini söyledi. ''15 yıl önce bir karlı kış gününde hain bir suikasta kurban giden Uğur Mumcu'nun Türkiye üzerinde oynanan oyunları kaleme aldığını'' anlatan Gülüm, ''Bu güzel insanların katilleri bulunamadı. Uğur Mumcu ne kalemini ne de düşüncelerini pazarlık konusu yapmadı. Kalemi gibi dimdik yaşadı'' dedi.

Mumcu'nun sadece yazılarıyla değil yaşamıyla da örnek bir insan olduğunu ifade eden İlker Gülüm, ''Onsuz geçen 15 yılda onun ne kadar haklı olduğunu gördük. Türkiye'yi Ortaçağ karanlığına sürüklemek isteyenlerin gerçek yüzünü o bizlere göstermişti'' diye konuştu.

Uğur Mumcu'nun bombalı suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından 15 yıl önce oluşturulan defterde yer alan yazıların vakıf tarafından bir kitapta toplanacağını da anlatan Gülüm, bu yazılardan örnekler sundu.

Kitapta yer alacak, bir ilköğretim okulu 4. sınıf öğrencisinin yazısı ve şiiri törendekileri duygulandırdı. Öğrencinin Gülüm tarafından okunan yazısında, Uğur Mumcu'dan ''Mumcu, korkusuz bir yazardı. Mum gibi parlaktı, Mum gibi aydınlatırdı etrafını. O da Atatürk gibi yaşıyor, kalbimizde...'' diye söz etti.

Daha sonra, Uğur Mumcu ve suikastlar sonucu hayatını kaybeden tüm aydınların anısına saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşu öncesinde Uğur Mumcu'nun eşi ve TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu ile kızı Özge Mumcu, Uğur Mumcu Anıtı'na çiçek ve mum bıraktı.

Anma töreninde, Samuel Beckett'tan uyarlanan ''Felaket'' adlı oyun da sunuldu. Sokak Tiyatrosu tarafından sahnelenen oyunda, İrem Evcan, Aynur Hürriyet Şeşen, Seçil Binboğa, Ezgi Gündüz ile Sercan Peşan rol aldı.

Törenin ardından, sevenleri Mumcu'nun yıllarını verdiği Cumhuriyet gazetesi ve fotoğraflarıyla süslenen anıtın önüne mumlar diktiler.

Vatandaşlar, Uğur Mumcu'nun cenaze töreninden ve çeşitli yıllarda düzenlenen anma etkinliklerinden çekilen fotoğrafların bulunduğu anıta değişik notlar ve şiirler yazdıkları kağıtları da iliştirdi. Sevenleri, ''Kalbimizdesin'', ''Uğurlar ölmeyecek'' gibi sözlerle duygularını aktardılar.

Um:ag tarafından hazırlanan ve Gazeteci-yazar Mumcu'nun cenazesinden fotoğrafların yer aldığı fotoğraf sergisi de izlenime sunuldu.

Törene katılanlar, daha sonra ''Ankara'nın Taşına Bak'' türküsü eşliğinde Uğur Mumcu'nun kabrine gitmek üzere yola çıktılar.

Uğur Mumcu'nun Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki kabri başında düzenlenen anma törenine eşi Güldal Mumcu, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, CHP merkez ve ilçe teşkilatı üyeleri, bazı sivil toplum örgütü temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.

Güldal Mumcu ve Önder Sav ile törene katılanlar, Mumcu'nun mezarına kırmızı karanfiller bıraktılar.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

title