Haberler

Ucuz Öğretmen Pazarı

İzmir'de Bu Öğretim Yılı da Öğretmen Açığı Sorunuyla Başladı. Son Dönemde 402 Öğretmenin Atandığı Kentte Açık, Geçici Öğretmenlerle Kapatılmaya Çalışılıyor. Geçici Öğretmen Adayları, Saatine 5 YTL Alacakları İş İçin İnternet Üzerinden Başvuruda Bulunurken; Eğitimciler, İlçe Milli Eğitim Müdürlükl...

İzmir`de bu öğretim yılı da öğretmen açığı sorunuyla başladı. Son dönemde 402 öğretmenin atandığı kentte açık, geçici öğretmenlerle kapatılmaya çalışılıyor. Geçici öğretmen adayları, saatine 5 YTL alacakları iş için internet üzerinden başvuruda bulunurken; eğitimciler, ilçe milli eğitim müdürlüklerinin havuzdan öğretmen seçtiği bu uygulamayı, `ucuz öğretmen` pazarı olarak nitelendirdi.

Son dönem atamalarda İzmir`e 402 öğretmen atandı, ancak ihtiyacı karşılamadı. Geçen yıl sadece Konak İlçesi`nde 1241 öğretmenin görevlendirildiği İzmir`de bu yıl da çaresizlikten ücretli öğretmen uygulamasına gidildi. Diplomaları ellerinde, kadrolu öğretmenlik hayali kuran binlerce üniversite mezunu, umutlarını bir sonraki yıla bırakırken, işsizlik sorununu geçici de olsa çözmek için okullara akın etti. Pekçok öğretmen belgeli üniversite mezunu, ücret karşılığı öğretmenlik için okul okul, ilçe ilçe dolaşıp iş ararken, İl Milli Eğitim Müdürlüğü özel bir yazılım programıyla `öğretmen havuzu` oluşturdu. Öğretmenlik başvurusu yapacak adaylar İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü`nün web sayfasına girerek form dolduruyor. Çalışmak istediği ilçeleri yazıyor. Aday 10 ilçeye kadar tercih yazabiliyor. Kimlik ve mesleki bilgilerini de içeren formu doldurmasıyla başvurusunu yapmış oluyor. İlçe milli eğitim müdürlükleri de bu havuza girip ihtiyaç duyduğu branşlarda adaylar arasından seçim yapıyor. Adaylara telefonla ulaşılıp hangi okulda çalışmasının planlandığı söyleniyor. Aday kabul ederse, istenen evraklarla ilçe milli eğitim müdürlüğüne gidiyor, görevlendirilmesi yapılıyor. Adayın telefonla görevi kabul ettiğini söylemesiyle ilçe milli eğitim müdürlüğü bu başvuruyu kendi kaydına alıyor ve adayın ismi havuzdan çıkıyor.

Geçici olarak öğretim yılı içinde verilen sürede çalışan öğretmenler haftada 20-24 saat derse girebiliyor. Ayda en fazla 100 saat ders verebilen öğretmenlerin eline 500 YTL geçiyor. Ders saati ücretinin düşük olması nedeniyle açılan başvuru havuzunu `ucuz öğretmen pazarı` diye değerlendiren eğitimciler, ``Öğretmen ihtiyacı o kadar fazla ki bu sorunun çözümü için bile yeni formüller gerekiyor. Bu uygulama da onlardan biri. Elini çabuk tutan İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, havuzdaki adayların içinden en iyilerini seçme şansına sahip oluyor, kazançlı çıkıyor. O yüzden de hem havuz hem de pazar gibi. İzmir`de 30 bin civarında öğretmen var, geçici öğretmenler yüzde 3-5`i geçmese de gelinen nokta iyi değil. Bazı okullarda ücretli görevlendirilen öğretmen sayısı kadroluları geçiyor`` dedi.

EĞİTİMDE UCUZ İŞÇİLİK

Öte yandan, havuza şu ana kadar başvuran öğretmen sayısı 2 bin 800`e ulaştı. Görevlendirmelerin en kısa zamanda yapılarak ihtiyacın kapatılacağı ve öğretmen sorununun bu yolla da olsa giderileceği belirtildi. Öğretmen havuzunu, başvuruları kolaylaştırmak ve görevlendirmeleri hızlandırmak için açtıklarını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, ``Bazı branşlarda öğretmen ihtiyacımız var. Bunu duyurmak için internetten yararlandığımız gibi başvuruların alımını da bu yöntemle gerçekleştiriyoruz. Öğretmenin işini kolaylaştırıyoruz. Ayrıca evine yakın okulda görevlendirmeye çalışıyoruz. İzmir`de bu anlamda görevlendireceğimiz öğretmen sayısı fazla, sorunlarımızı çözüyoruz`` diye konuştu.

(HABER . Nesrin COŞKUN/İÖ/FÇ/GİR)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title