Haberler

Simav'ın 3 Asırlık Tahinli Pidesi Yoğun İlgi Görüyor

Güncelleme:

Kütahya'nın Simav ilçesinde yapılan yaklaşık 300 yıllık tarihe sahip tahinli pide yoğun ilgi görüyor. İlçe ekonomisine katkı sağlayan pide müşteriler tarafından il ve ilçe dışındaki yakınlarına bile kargo ile gönderiliyor.

Kütahya'nın Simav ilçesinde özellikle Ramazan ayında yapılan tahinli pidenin, ilçe ekonomisine önemli katkısı olduğu belirtiliyor. Simav'da yaşayan vatandaşlar, tahinli pideyi kendileri tüketirken, ilçe ve il dışındaki yakınlarına da kargo ile gönderiyor.

Simav'ın ünlü tahinli pidesinin yapılışı hakkında bilgi veren pide ustası İlyas Yılmaz, "Hamuru incecik açtıktan sonra tahini üzerine yayıp, üzerine şeker atılıyor. Şekeri tahine yedirdikten sonra tekrar topluyoruz, dolayıp tekrar açtıktan sonra üzerine bir kat daha tahin sürüp fırına gönderiyoruz" dedi.

'EKONOMİK OLARAK KATKI SAĞLIYOR'

Tahinli pide ustası Halil Cengiz, tahinli pideyi yapmak için önce hamurun özenle açılması gerektiğini belirtti. Cengiz " Açılan hamurun üzerine tahin sürüyoruz, şekerle karıştırıyoruz, rulo haline getirilerek ezilen hamur yeniden açarak üzerine tahin sürüp fırına gönderiyoruz. Fırında 6-7 dakika pişirilen tahinli pide satışa hazır hale geliyor. Türkiye'nin bir çok yerinde tahinli pide yapılıyor, ancak Simav'ın 3 asırlık tahinli pidesinin özelliği bir başka" dile konuştu.

Tahinli pide ustası İlyas Yılmaz, Simav'da meslektaşları ile birlikte yaptıkları tahinli pidenin Simav'a ekonomik olarak katkı sağladığını belirtti. Yılmaz, Ramazan ayında ilçe ve il dışından gelen talepleri karşılamakta zorluk çektiklerini ifade etti.

'YAKLAŞIK 300 YILLIK'

Simav'ın eski pide ustalarından İsmail Eyol, rivayetlere göre Simav'ın tahinli pidesinin yaklaşık 300 yıllık olduğunu belirtti. Eyol, 1972 yılında başladığı mesleğin önemli bir özelliğinin, hamurun çok ince açılması ve malzemesinin kaliteli olması olduğunu ifade etti.

MÜŞTERİLER YAKINLARINA GÖNDERİYOR

Tahinli pide müşterisi Serdar Kaya " Türkiye'nin hiçbir yerinde bu özellikleri taşıyan bir tahinli pide yoktur. Simav'ın tahinli pidesini, Ramazan ayında her gün bir tane alıyoruz. Bu gün de, 5 tane tahinli pideyi Manisa'daki arkadaşlarımıza kargo ile göndereceğim. Aynı zamanda Simav'ın meşhur tahinli pidesini de tanıtmış oluyoruz" dedi.

Pide ustası Veli Eyol " Tahinli pide Türkiye'nin bir çok yerinde yapılmasına rağmen bizim pidemizin özellilerini taşıyanı bulunmuyor. Müşterilerimiz yurt içi ve yurt dışındaki yakınlarına tahinli pide göndermektedir" dedi.

Beyce beldesinden tahinli pide almak için gelen Ali İlkılıç, çoluk çocuğu ile tahinli pide yemek için geldiklerini söyledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İlyas Yılmaz Kütahya Simav Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title