Haberler

Tyd Turizm Değerlendirme Toplantısı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Turizm sektöründeki gelişmelerin memnuniyet verici olduğunu ama bunun gerçekleşmesinde Bakanlık olarak kendilerinin çalışmalarının da önemli payı olduğunu düşündüklerini söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Turizm sektöründeki gelişmelerin memnuniyet verici olduğunu ama bunun gerçekleşmesinde Bakanlık olarak kendilerinin çalışmalarının da önemli payı olduğunu düşündüklerini söyledi.

Bakan Yıldırım, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği'nin (TYD) 25. yılı dolayısıyla Sheraton Otel'de verilen yemekte yaptığı konuşmada, derneğin kuruluşunun 25'inci yılını ve "10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü"nü kutladı.

Turizmle, ulaştırmanın birbirinden ayrılamaz iki sektör olduğunu ifade eden Yıldırım, "İstediğiniz kadar güzel otelleriniz, sahilleriniz, tesisleriniz olsun, buralara gidemezseniz tesisler ne işe yarar" dedi.

Yıldırım, yüzyıllar boyunca her türlü tesisin yolların üzerinde kurulduğunu anımsatarak, "Yol, hayat demek, ekonomi demek, kısacası medeniyet demek" diye konuştu.

Son 10 yılda turizm sektörünün büyük başarılara imza attığını kaydeden Yıldırım, 2008'den bugüne dünyanın krizle nasıl baş edeceğini bilemez haldeyken, Türkiye'nin, güneyinde, doğusunda, batısındaki krizlerin sıkıştırmasına rağmen, bir şekilde bu işin içinden kazasız belasız çıktığını söyledi.

Yıldırım, turizm sektöründe geçen yıl yüzde 1 artış olduğunu, turist sayısının da 32 milyonu aştığını hatırlatarak, "Memnuniyet verici ama bunun gerçekleşmesinde Bakanlık olarak yaptığımız çalışmaların önemli payı olduğunu düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu

2023 hedeflerinin ihtiyatlı hedefler olduğunu söyleyen Yıldırım, 50 milyon turist ve 60 milyar dolar turizm gelirinin hiç de abartılı olmadığını, Türkiye'nin potansiyelinin bunun çok çok daha üzerinde olduğunu söyledi.

Yıldırım, turizmin çarpan etkisinin arttırılmasının en önemli konularından biri olduğunu belirterek, bunun da turizmin çeşitlendirilmesiyle, tesislerin yenilenmesiyle ve farklı paketlerin hazırlanmasıyla olacağını dile getirdi.

-"Sorunları torunlara havale etmedik"

Yıldırım, devletin görevinin vatandaşın temel ihtiyaçlarını sağlamak olduğunu kaydederek, "Bu çerçevede iktidarda bulunduğumuz 10 yıl içerisinde sorunları torunlara havale eden bir iktidar olmadık ama isteklerin de makul düzeyde ve hakkaniyete uygun olması gerekir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin her tarafını ulaşılır hale getirdiklerine dikkati çeken Yıldırım, amaçlarının sadece turistin değil, vatandaşların da konfor ve rahat içinde sorunsuz seyahat gerçekleştirmesi olduğunu söyledi.

Bakan Yıldırım, yapılan her yatırımın, her metre bölünmüş yolun, her bir marina ve yüksek hızlı trenin Türkiye'ye kat kat geri dönüşü olduğunu gördüklerini de kaydetti.

-Bölünmüş yollar kendini 4 yılda amorti ediyor-

Yıldırım, bölünmüş yolların ülke ekonomisine ciddi katkısının olduğunu da belirterek, "Bölünmüş yollarla trafikte yakılan fazla mazot ve beklemelerde yıllık tasarrufumuz 14,5 milyar lira, bu hesapla 4 yılın biraz üzerinde bölünmüş yollar kendini amorti ediyor" diye konuştu.

Bölünmüş yolların havaya verilen egzoz gazının miktarını da yılda 2,3 milyon ton azalttığını kaydeden Yıldırım, bu durumun yolların standardının yükselmesiyle doğru orantılı olduğunu ifade etti.

Son 10 yılda seyahat miktarının 2 kat, kaza miktarının da 3 kat arttığını kaydeden Bakan Yıldırım, buna karşın kazalardaki ölümlerde ise yüzde 41'lik bir azalma yaşandığını dile getirdi.

Bu sayede bin 600'den fazla vatandaşın hayatta kalmasına vesile olduklarını vurgulayan Yıldırım, "Bir insanın hayatını kurtardıysak bunu cihana değişmeyiz" dedi.

Yıldırım, deniz turizminin gelişmesi noktasında da çalışma içinde olduklarını açıklayarak, 9 bin olan yat bağlama kapasitesini 17 binin üzerine çıkardıklarını, hedeflerinin ise 50 bin olduğunu dile getirdi. Yıldırım ayrıca, hızlı tren projeleri ile Anadolu'nun tarihi kültürel zenginliklerini de turizm çeşitlendirmesinin içine dahil etmeye çalıştıklarını belirtti.

-Turist ihraç eder hale geldik-

Bakan Yıldırım, havacılıkta Türkiye'nin destan yazdığını ve yazmaya da devam ettiğini ifade ederek, havacılık sektöründe yüzde 12'nin üzerinde genel anlamda bir artış olduğunu ve havacılığın yükselmeye devam ettiğini kaydetti.

Türkiye'nin artık sadece turist kabul eden değil, turist ihraç eden de bir ülke olduğunu vurgulayan Yıldırım, Türkiye'den 11 milyona yakın vatandaşın yurtdışına çıkar hale geldiğini ifade etti.

Yıldırım, tesis yatırımlarının da devam ettiğine işaret ederek gelecek yıl içerisinde Hakkari, Şırnak ve Bingöl'de de havalimanları açılacağını belirtti.

Ziraat Bankası Girişimciler Grup Başkanı Turgut Gülcihan da Ziraat Bankası'nın turizmi stratejik sektörlerin başında gördüğünü söyledi. Banka olarak, turizm sektörü ve işbirliği içerisindeki diğer sektörlerin her türlü finans ihtiyacını karşılamaya çalıştıklarını belirten Gülcihan, turizm faaliyetlerinin yoğun olduğu bölgelerde özel şubeler açarak sektöre destek verdiklerini dile getirdi.

Muhabir: İbrahim Yılmaz/Tamer Toğanaş

Yayıncı: Erdem Gültekin - ANKARA

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Gazeteciler Günü Binali Yıldırım Sheraton Otel Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title