Haberler

    Asteriks'in çizeri Albert Uderzo, 92 yaşında öldü

    Güncelleme:

    Dünyaca ünlü çizgi roman serisi Galyalı Asteriks'in Maceraları'nın çizeri Albert Uderzo, evinde kalp krizi geçirerek 92 yaşında hayatını kaybetti.

    Dünyaca ünlü çizgi roman serisi Galyalı Asteriks'in Maceraları'nın çizeri Albert Uderzo, Paris yakınlarında yer alan Neuilly-sur-Seine kasabasındaki evinde hayatını kaybetti. Serinin metin yazarı Rene Goscinny ile birlikte Asteriks ve en yakın arkadaşı Oburiks'in, antik Roma döneminde geçen maceralarının babası sayılan 92 yaşındaki Uderzo'nun kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdiği ve ölümünün koronavirüsle ilgili olmadığı ortaya çıktı.

    "ASTERİKS İLE OKURLARININ KALBİNDE YAŞAYACAK"

    Televizyonlar, sanatçının ölüm haberini son dakika gelişmesi olarak verip özel programlar yayınlarken, Asteriks kitaplarının yayınevi Egmont Ehapa'dan yapılan açıklamada Uderzo ile ilgili olarak, "Bu büyük sanatçı, dünyayı terk etmiş olsa da, Asteriks ile okurlarının kalbinde ilelebet yaşamaya devam edecek" dendi.

    Asteriks'in çizeri Albert Uderzo, 92 yaşında öldü

    1959 YILINDA ASTERIKS MACERASINI YAYINLADI

    25 Nisan 1927 tarihinde, Fransa'nın Reims kenti yakınlarındaki Fismes kasabasında, müzik enstrümanları imal eden İtalyan bir babanın oğlu olarak dünyaya gelen Uderzo, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Paris'te ilk karikatürlerini yayınlamıştı. 1951'de tanışan Rene Goscinny ve Albert Uderzo, ilk olarak bir Kızılderilinin maceralarının esprili bir biçimde anlatıldığı, "Umpah-Pah" isimli çizgi roman serisi çıkarmıştı. İkili, 1959 yılında "Pilote" adlı dergide ilk Asteriks macerasını yayınlamış ve "Galyalı Asteriks'in Maceraları" 1961'den itibaren belli aralıklarla kendi başına yayınlanmaya başlanmıştı.

    Asteriks'in çizeri Albert Uderzo, 92 yaşında öldü

    ASTERIKS VE OBURIKS NE ANLATIYOR?

    Roma İmparatorluğu toprakları içinde, bugünkü Fransa'da yer alan ve işgalci Roma güçlerine teslim olmayan bir köyde yaşayan Galyalıların hikayelerinin anlatıldığı serinin kitapları bugüne dek 111 dile ve lehçeye çevrilerek yaklaşık 370 milyonluk satış rakamına ulaştı. Dünyanın en çok satan çizgi romanlarından olan "Asteriks ve Oburiks"in, aralarında Gerard Depardieu ve Monica Bellucci gibi ünlü oyuncuların da rol aldığı pek çok sinema filmi çekildi.

    Asteriks'in çizeri Albert Uderzo, 92 yaşında öldü

    Serinin metin yazarı Goscinny, 1977 yılında, 51 yaşında iken hayatını kaybetmiş ve o tarihten itibaren çizer Uderzo, hikayelerin metinlerini de yazmaya başlamıştı. Uderzo, sağlık sorunları nedeniyle 2011'de Asteriks'i çizmeyi bırakmış ve bu görevi metin yazarı Jean-Yves Ferri ile çizer Didier Conrad'a devretmişti. Toplamda 38 maceradan oluşan Asteriks serisinin son dört kitabı, Ferri ile Conrad tarafından hazırlandı.

    ALBERT UDERZO KİMDİR?

    Albert Uderzo 25 Nisan 1927'de Fransa'daki Marne bölgesindeki Fismes'de doğdu. Babası Silvio ile annesi Iria İtalya'dan Fransa'ya göçtü. Soyadı, ailesinin göçtüğü İtalya'daki Oderzo köyünden gelmektedir. 1934 yılında Fransa vatandaşlığına kabul edilen Uderzo, II. Dünya Savaşı sırasında Paris'den ayrılıp Brötanya bölgesine giderek ve bir köyde bulunan babasının mobilyacı dükkanında çalıştı. Savaştan sonra 1945 yılında Uderzo Paris'de sanatçı olarak parlak bir meslek hayatına başladı. İlk kahramanları Flamberge ve Clopinard'dır. 1947-48 yıllarında ise Belloy ve Arys Buck yaratıldı. Fransız çizgi roman sanatçısı ve senarist olan Uderzo'nun en bilinen eseri Asterix serisidir, aynı zamanda Rene Goscinny ile beraber Oumpah-pah adlı çizgi romanın yaratıcısıdır.

    Kaynak: Deutsche Welle / Magazin

    Albert Uderzo Fransa Roma Haberler

    Bakmadan Geçme

    Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
    500

    Yorumlar (7)

    Doktor:

    Korona korkusundan dolayı olabilir.

    1
    6
    yanıtYanıtla
    Bunak:

    GENÇLİĞİMİZDE ASTERİKS OKUYORDUK.ZAMAN NE KADAR ÇABUK GEÇMİŞ LOO

    6
    1
    yanıtYanıtla
    Doktor:

    Sen BUNAK halinle nasıl hatırladın eskiyi?

    yanıt6
    yanıt1
    Bunak:

    BANAMI DEDİN LOO

    yanıt3
    yanıt1
    6.FİLO:

    92 Yıl boşa yaşamış.

    1
    0
    yanıtYanıtla
    YAŞLI KURT:

    ATEŞ HİÇ TE KOLAY DEĞİL. SONSUZLUK YAŞANCAK DİĞER TARAFTA

    1
    0
    yanıtYanıtla
    Kronomronokarbon:

    Böyle bir durumda başkası devralıp daha iyi hale getiriyor, redkit de öyle oldu, çizgifilmleri güzelleşti.

    0
    0
    yanıtYanıtla
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title