Haberler

TÜRMOB, mali müşavirlerin sorunlarının çözülmesini talep etti Açıklaması

Güncelleme:

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), salgından en çok etkilenen meslek gruplarından biri olan mali müşavirlerin, devlet tarafından yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde verilen desteklerden faydalandırılmasını istedi.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), salgından en çok etkilenen meslek gruplarından biri olan mali müşavirlerin, devlet tarafından yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde verilen desteklerden faydalandırılmasını istedi.

TÜRMOB'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, 87. Başkanlar Kurulu Toplantısı, TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu başkanlığında ülke genelindeki 77 serbest muhasebeci mali müşavir ve 8 yeminli mali müşavir odasının katılımı ile Birliğin Genel Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Açıklamada, ilgili odaların başkanlarının mutabakatıyla hazırlanan ve Genel Başkan Kartaloğlu tarafından paylaşılan toplantı sonuç bildirisine de yer verildi.

Bildiride, işletmelerin muhasebe ve denetim işlemlerini gerçekleştiren, devlet gelirlerinin artırılmasına katkı sunan, hükümetin mali politikalarının tabana yayılmasına ve devlet kurumlarının işlemesine yardımcı olan muhasebe mesleği mensuplarının sorunlarının çözümü konusundaki taleplerin geciktirilmeden yerine getirilmesinin beklendiği kaydedildi.

Mali müşavirlerin, her ay verilmesi gereken onlarca beyan ve bildirimin yetiştirilmesi için büyük bir stres altında çalıştıklarına işaret edilen bildiride, "Bakanlıklara ve TBMM'de grubu bulunan siyasi partilere iletilen sorunların bir an önce çözülmesi en büyük beklentimiz." ifadesi kullanıldı.

Mesleki yıpranma payı talebi

Bildiride meslek mensuplarının talepleri şöyle sıralandı:

"Pandemiden en çok etkilenen meslek gruplarından biri olan camiamızın devlet tarafından bu dönemde çıkarılan desteklerden faydalandırılması sağlanmalı. Serbest meslek faaliyetlerinde, KDV'yi doğuran olay tahsilata bağlanmalı. Devlet gelirlerinin toplanmasında üstlendiğimiz rolün dikkate alınması ve mükelleflerin meslek mensuplarına erişiminin kolaylaştırılması için mali müşavirlik hizmetlerindeki KDV oranının indirilmesi gerekiyor. Ağır hastalık ve doğum gibi durumlarda beyanname göndermek zorunda kalınmaması için mücbir sebep halinin kanuni düzenleme yapılarak meslek mensuplarımız için de geçerli olması sağlanmalı. Dinlenebilmek, eşlerimize ve çocuklarımıza vakit ayırabilmek için mali tatilin, gerçekçi ve uygulanabilir bir şekle kavuşturulması gerekiyor. Yeminli mali müşavirlerin tasdikten, serbest muhasebeci mali müşavirlerin beyanname ve finansal tablo imzalamaktan doğan sorumlulukları somut kriterlere bağlanarak yeniden düzenlenmeli. Kamu kurumlarınca istenen bilgi, beyan ve formların sayısı oldukça arttı. Tüm verilerin bir data merkezinde toplanması ve ilgili kurumların bu merkezden bilgileri otomatik alması sağlanmalı. Düzeltme amaçlı verilen beyan ve bildirimlerde ceza uygulamasından vazgeçilmeli. Dördüncü dönem geçici vergi beyanı kaldırılmalı. Meslek mensupları tarafından aracılık ve sorumluluk sözleşmeleri kapsamında mükellefleri adına verilen beyannameler üzerinden tarh edilen verginin binde 1'inin 'meslek mensubu gider katılım payı' olarak meslek mensupları tarafından ödenecek yıllık gelir veya kurumlar vergilerinden indirilmesinin önü açılmalı. Meslek mensuplarımıza, her yıl tahsil ettikleri hasılatlarının yüzde 20'sini mesleki yıpranma payı olarak indirim imkanı sağlanmalı."

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title