Haberler

Türkmenler, Kerkük İçin Laheyde' Yürüdü

Geçtiğimiz Günlerde Başkent Amsterdam'da Yapılan Kerkük'e Destek Yürüyüşü, Bu Defa Lahey'de Gerçekleştirildi. Danimarka'daki Türkmenler de Yürüyüşe Destek Verdi.

Geçtiğimiz günlerde başkent Amsterdam'da yapılan Kerkük`e destek yürüyüşü, bu defa Lahey`de gerçekleştirildi. Danimarka'daki Türkmenlerin de Hollanda'ya gelerek katıldığı gösteriye yaşlısından gencine çok sayıda Türk vatandaşı katıldı.

Hollanda Türkmenler Birliği'nin, Hollanda Türk Federasyonu'nun, Doğu Türkistanlılar Derneği'nin ve çok sayıda sivil toplum kuruluşlarının birlikte organize ettiği yürüyüş zaman zaman Lahey şehir trafiğini durdurma noktasına getirdi. "Kerkük için elele" yürüyüşü şehir içerisinde 5 kilometre mesafede önce Amerikan Elçiliği'ne, oradan Irak elçiliğine kadar devam etti.

Lahey tren istasyonu önünden hareketle yürüyüşe geçen Kerkük`e destek yürüyüşü, Lahey sokaklarından önce Amerikan Elçiliği'ne, ardından da Lahey Adalet Divanı önünden hareketle Irak Elçiliği'ne doğru bir rota çizdi. Her iki elçilikte de sıkı güvenlik tedbirleri alan Lahey polisi, göstericileri binaya yaklaştırmadı. Ellerinde Türkçe, İngilizce ve Arapça yazılı pankartlarla yürüyen göstericiler, Hollandaca sloganlarla da Hollandalıların dikkatini çekti.Temsili bir tabutun da taşındığı gösteri sırasında Irak elçiliği önüne gelindiğinde arbede yaşandı.Bir Türkmenin elindeki tabutla elçiliğe yürümek istemesi üzerine barikat oluşturan güvenlik güçleri duruma müdahale etti. Daha sonra bir kaç sözcünün içeri alınacağını bildirmesi üzerine ortalığın yatışması sağlandı. Irak Elçiliği önünde yüksek sesle Bush, Barzani, Talabani ve Kürtler aleyhinde slogan atan Türkmenler, uzun süre elçilik önünden ayrılmadı.

Atılan sloganlar arasında, "Kerkük Türk'tür, Türk Kalacak", "Kerkük Türkmen şehridir, Türkmenin başkentidir.", "Barzani Bush`tur, Bush kalacak", "Biz Ermeni değiliz", "Türk kadınıyız. Irkımızı kirleteni asariz" ifadeleri yeraldı. Barzani'yi, Talabani'yi, Bush`u ve Kürtlerin tutumunu protesto eden Kerkük`e destek yürüyüşü, olaysız bir şekilde son buldu.

Göstericilerden Edip Kerküklü, "9-10 yıldır Irak'ta bize yapılan haksızlığa dayanıyoruz ama artık bıçak kemiğe dayandı. Artık dayanamaz olduk. Bizi sahipsiz gördüler.Biz orada 6 devlet kurmuşuz. Şu anda hiçbir şeyimiz yok. Irak'tan Türkmenleri boşaltmak istiyorlar. Onun için buradan tüm dünyaya sesimizi duyurmak istiyoruz. Bize sözde insan hakları getirdiler, bu insan haklarının sonuna birde hakid koydular, yani nefret yaptılar, kin yaptılar, sonradan gelenler de öncekilerin yaptığını yaptı. Şu anda Irak'ta insan eti en ucuz; tavuk keser gibi insan kesiliyor.Amerika Irak'a sadece kin getirdi, şimdiye kadar kin yoktu. Şimdi kardeş kardeşi öldürüyor. Para için insanlar kaçırılıyor. Irak'ta dana etinin kilosu 10 dinar, insan eti bedava. Osmanlı zamanında orda insanlar kardeşçe yaşıyordu, camiler, kiliseler, medreseler açılırdı. Nedir bu Orta Doğu'nun hali?" şeklinde konuştu.

(MÇ-KK-KK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title