Haberler

    Türkiye'nin Sabit Saat Uygulaması AB'ye Örnek Oldu

    Enerji Bakanı Fatih Dönmez, "Türkiye'nin öncü ve pro-aktif olduğu sabit saat uygulaması AB'ye örnek oldu.

    Enerji Bakanı Fatih Dönmez, "Türkiye'nin öncü ve pro-aktif olduğu sabit saat uygulaması AB'ye örnek oldu. AB'de yapılan ankette her 5 Avrupalı'dan dördü sabit saat istedi. Aklın yolu bir" dedi.

    Avrupa Birliği (AB) de Türkiye'ye uyum için bir düzenlemeye gidiyor. Buna göre, AB faydası sürekli tartışma konusu olan yaz ve kış saati uygulamasından cuma günü vazgeçeceğini belirterek, artık tüm yıl boyunca geçerli olmak üzere yaz saati uygulayacaklarını açıkladı. Konu hakkında değerlendirmede bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Aklın yolu bir. Sabit saat uygulamasına 2016'da geçen Türkiye, AB'ye de örnek oldu" dedi. AB'ye uzun yıllardır aday ülke konumunda uyum çalışmaları yürüten Türkiye'ye bu sefer AB saat uygulamasında uyum sağlıyor. AB Komisyonu kıta genelinde 4.6 milyon Avrupalı'nın görüşüne başvurarak yaz saati uygulamasını kalıcı hale getirmeyi masaya yatırdı. Yaklaşık 6 hafta süren anketin ardından görüşüne başvurulan vatandaşların yüzde 80'den fazlası Türkiye'de uygulamada olan kalıcı yaz saatinden yana oyunu kullandı.

    Böylece her 5 Avrupalıdan 4'ü sabit saat uygulamasını tercih etti. Bu konu üye ülkeler ve parlamento tarafından onaylanıp yasalaşmasıyla devreye girecek. AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, yaptığı açıklamada, ankete verilen cevaplarda sürekli yaz saati uygulamasına geçilmesinin istendiğini ve bunun böyle olacağını söylemişti. 2016'da Türkiye gün ışığından azami derecede faydalanmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla tüm yıl boyunca sabit saat uygulaması olarak bilinen, sürekli yaz saati uygulamasına geçmişti.

    İTÜ Birinci Uygulama Dönem Raporu'na göre, elektrik tüketiminde toplam tasarruf değeri 1,3 milyar kWh olarak hesaplandı. Elde edilen bu değerin ekonomik karşılığı tek zamanlı tarifeler için yaklaşık 540 milyon lira, üç zamanlı tarifeler için ise 801 milyon lira olarak belirlendi.

    Bakan Dönmez, "08.30-17.30 mesai saatleri içerisinde Türkiye geneli kişi başı 64 saat, toplamda 6 bin 161 saat daha fazla aydınlıktan yararlandı. 17.00-18.00 saatlerindeki elektrik tüketiminin azaldığı,08.00'de arttığı ancak pik saatlerdeki azalışın daha yüksek olduğu ve net bir tasarruf sağladığı, maliyeti 2 milyar dolar olan 2 bin mW'lık ilave enerji santralı ihtiyacını ortadan kaldırdı. Konut ve hizmet sektöründeki elektrik tüketiminde tasarruf sağladı" diye konuştu.

    Kaynak: enerjienstitusu.com / Sektörel

    Sektörel Haberler

    Bakmadan Geçme

    27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title