Haberler

Türkiye-İran İlişkileri

İran'da Devletin Maslahatını Teşhis Konseyi Başkanı Ayetullah Ali Ekber Haşimi Rafsancani, "Bir takım ellerin iki ülke arasındaki ilişkileri zayıflatma peşinde" olduğunu söyledi.

İran'da Devletin Maslahatını Teşhis Konseyi Başkanı Ayetullah Ali Ekber Haşimi Rafsancani, "Bir takım ellerin iki ülke arasındaki ilişkileri zayıflatma peşinde" olduğunu söyledi.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin ile başkent Tahran'da yaptığı görüşmede Rafsancani, bölgenin şartlarının oldukça hassas olduğuna işaret ederek, iki ülkenin büyükelçiliklerinin sorumluluğunun önemli olduğunu belirtti.

Rafsancani, bazı kesimlerin iki ülke arasındaki ilişkileri zayıflatma peşinde olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'deki terör saldırılarını endişe verici olarak niteledi.

Rafsancani, olaylara ilişkin bazı aşırılık yanlısı medya organlarının da yaptıkları yayınlarla kamuoyunu kışkırttığı uyarısında bulundu.

Filistin, Irak ve Suriye krizlerine işaret eden ve bu ülkelerdeki durumun üzüntü verici olduğunu söyleyen Rafsancani, "Eğer İran ve Türkiye koordinasyon içinde hareket ederse bütün bu ülkelerdeki krizlerde olumlu etkiler oluşturabilir" ifadesini kullandı.

Ayetullah Rafsancani, iki ülkenin ilişkilerini bozmaya yönelik komplolara karşı tarihi ve kadim ilişkilerin zarar görmemesi için Türk ve İranlı yetkililerin karşılıklı ciddi ziyaretlerde bulunmak suretiyle iki ülke arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye ve İran'ın bölgenin istikrarının sağlanması ve bu istikrarın devamı konusunda çok etkili iki ülke olduğunu ifade eden Rafsancani, iki ülke arasındaki iş birliği alanlarının da oldukça geniş olduğuna dikkati çekti.

Rafsancani, Türkiye'deki hükümet kurma çabalarına da değinerek, koalisyon görüşmelerinin sonuçsuz kalmasının iyi bir işaret olmadığını dile getirdi.

Rafsancani, bazı meseleler hakkında görüş ayrılıklarının doğal olduğunu söyledi. Türkiye ve İran'ın bölgesel meselelerdeki rekabetini "sebepsiz" olarak niteleyen Rafsancani,  "Tecrübelerimiz İran ve Türkiye arasındaki iş birliğinin iki ülkenin güvenliğini güçlendirip, istikrarın devamlılığını sağladığını gösteriyor" dedi.

Rafsancani'den D8 vurgusu

Rafsancani, eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan döneminde kurulan Gelişen Sekiz Ülke Örgütü (D-8) üyeleri arasındaki ilişkilerin örgütün kurulduğu dönemde oldukça başarılı olduğunu belirterek, "Bu şartlarda da bu siyasi mantıkla iş birlikleri geliştirilebilir" dedi.

"Ön yargıların diyalog yoluyla çözüleceğine inanıyoruz"

Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Tekin ise Rafsancani'yi ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Türkiye ve İran'ın bölgedeki krizlerin yayılmasını önlemek için iş birliği yapmasının bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Tekin, "Bütün konularda farklı görüşlere sahip olmamız doğal ancak bölgesel meseleler hakkında ülkeler ve büyük güçler arasındaki istişare önemlidir. Aksi halde yabancı güçlerin bölgeye müdahalesine yol açarız" diye konuştu.

İran ile 5+1 ülkeleri arasında varılan nükleer anlaşmaya değinen Tekin, Türkiye'nin anlaşmaya varılmasından dolayı oldukça memnun olduğunu kaydetti.

Tekin, nükleer anlaşmayla İran'ın bölgesel ve uluslararası meselelerde önemli rol oynayacağını ifade ederek, "Bölge ülkelerinin en önemli ihtiyacı bazı nedenlerden dolayı yitirilen karşılıklı güven. İran ve bazı bölge ülkeleri arasındaki karşılıklı ön yargıların diyalog yoluyla çözüleceğine inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Suriye krizini, bölgedeki istikrarsız durumun yayılmasında önemli bir faktör olarak değerlendiren Tekin, "Irak ve Suriye'de son 3-4 yılda meydana gelen olaylar, bu iki ülkeyle 1200 kilometrelik ortak sınıra sahip olmamız sebebiyle diğer ülkelerle olan ilişkilerimizde ve Türkiye'nin iç güvenliğinde etkili oldu" dedi.

İran medyasında Türkiye karşıtı kampanya

Büyükelçi Tekin, İran'daki bazı medya organlarının Türkiye karşıtı yayınlarına işaret ederek, aşırılık yanlısı marjinal gruplar tarafından terör örgütü DAEŞ'in desteklenmesinin Türkiye halkına mal edilemeyeceğini vurguladı.

Tekin, "Çünkü Türkiye ve İran resmi olarak defalarca DAEŞ terörünü nefretle kınadı" diyerek, bölgedeki tüm terör örgütlerine  özellikle de DAEŞ'e karşı mücadelenin devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak: AA / Güncel

Haşimi Rafsancani Türkiye İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mourinho Fenerbahçe'ye gelecek mi? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu, kaç kere şampiyon oldu? Galatasaray kaç şampiyonluğu var? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı 2024? Survivor 3. eleme adayı kim oldu? 7Mayıs Survivor potada kimler var? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman 2024? 7 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Rasim Ozan Beyaz Futbol'da neden yok, Beyaz TV'den ayrıldı mı? 7 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title