Haberler

Türk Efsanesi "Avrupai Işıklarla" Sahnede

Dede Korkut Hikayeleri arasında yer alan ve Türk mitolojisinin önemli unsurlarından "Tepegöz", Devlet Tiyatrolarının bu oyun için Avrupa'dan aldığı yeni ışık sistemiyle izleyiciyi masalsı bir yolculuğa çıkaracak Fantastik karakterlerin ağırlıklı olduğu oyunda, dünyaca ünlü bir tasarımcının ellerinde şekillenen Tepegöz, 3 metre boyunda ve 30 kilogram ağırlığında silikon kostümle seyirciyi selamlayacak Oyunun yönetmeni Başar: "Bizim kültürümüzü evrensel sanat diliyle anlatabilecek bir maya var bu eserin içinde.

TUĞBA ÖZGÜR DURMAZ - Dede Korkut Hikayelerinden ve Türk mitolojisinin önemli unsurlarından "Tepegöz", Devlet Tiyatrolarının bu oyun için Avrupa'dan aldığı yeni ışık sistemiyle izleyiciyi masalsı bir yolculuğa çıkaracak.

Oyunun yönetmeni Kemal Başar, geçen hafta ilk kez perde açan eserle ilgili, "Bizim kültürümüzü evrensel sanat diliyle anlatabilecek bir maya var bu eserin içinde. Eğer o maya tutarsa hakikaten bugüne kadar oluşturulamayan Türk tiyatro üslubunu oluştururuz" dedi.

Eserin hazırlık aşamasında 'Tepegöz', 'Basat' gibi fantastik unsurlar içeren karakterler için dünyanın en önemli tasarımcılarından Romen sanatçı Mihai Constantin Ranin ile çalıştıklarını belirten Başar, efektler için de Avrupa'dan son teknoloji ışık sistemleriyle çeşitli malzemeler satın aldıklarını belirtti.

-3 metre boyunda ve 30 kilogram ağırlığında Tepegöz kostümü

Başar, "DT'nin daha önce hiç yapmadığı şeyleri yapıyor ve ciddi risk alıyoruz. Daha önce hiç kullanılmayan ışıkları kullanıyoruz. Ağırlık sistemlerini çok etkili kullanıyoruz, borular iniyor kalkıyor havada böcekler uçuyor, yerden yılanlar gidiyor. Bilgi başka alışkanlıklar başka, teknik aksaklık olmamalı ki çocukça bir şey yapmış durumuna düşmeyelim" değerlendirmesinde bulundu.

Tepegöz modelinin yaklaşık 6 ay önce Romanya'da tasarlandığını söyleyen Başar, bu kapsamda Tepegöz'ün önce 3 metre boyunda heykelinin yapıldığını, sonra, heykelin kalıbı alınıp içine silikon, dışına da ten rengi boya döküldüğünü ve son olarak da oyuncunun girip rahatlıkla atlayıp zıplayabilmesi için 50 santimetrelik yaylı ayakkabılar eklenerek, 30 kilogram ağırlığında bir kostüm hazırlandığını anlattı.

"Hepimiz Yunan mitolojisini biliriz ama Türk mitolojisini kimse bilmez"

Başar, Türk mitolojisinde önemli bir yeri olan Tepegöz'e ilişkin ise "Hepimiz Yunan mitolojisini biliriz ve konservatuvarda da bize bu öğretilir, Roma mitolojisini şöyle böyle biliriz ama Türk mitolojisini kimse bilmez. Türk eser sayısı da çok azdır ancak Turgay Nar'ın bu eseri Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya göçmesinin hikayesini insanı hiç kaybetmeden anlatan, içinde aşk, ihanet, kan, nefret, tutku olan çok değerli bir eser" diye konuştu.

Eserin maliyetinin ise yeni sistemler ve malzemeler alınmasına rağmen çok ucuza geldiğini ifade eden Başar, bir eser için milyonlarca lira harcanıp devletin parasıyla şov yapılmasını benimsemediğini ve satın aldığı ışık sisteminin 50 yıl kullanım ömrü bulunduğunu vurguladı.

-Tepegöz

Turgay Nar'ın kaleminden sahneye taşınan oyunun müziklerini Can Atilla, ışık tasarımını Yakup Çartık, koreografisini ise Devlet Opera ve Balesinin eski başdansçısı Volkan Ersoy üstleniyor. DT oyuncularının yanı sıra Devlet Opera ve Balesinden dansçıların da eşlik ettiği eserde dekor olarak yalnızca kum kullanılıyor.

Eserde, Cahit Öztüfekçi, Cahit Çağıran, Pervin Balcı, Zafer Güllü, Orkide Çivicioğlu, Gaye Filiz Alacacı, Aral Seskır, Hakan Odabaşı, Serhat Elifer ve Sanem Davran'ın da aralarında bulunduğu sanatçılar rol alıyor. - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kemal Başar Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

5 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title