Haberler

Türk Deri Sektörünün Temsilcileri Krizden Çıkış Yolunu Uşak'ta Aradı

Türk Dericiliğinin Önemli Merkezlerinden Uşak'ta Düzenlenen Panelde Genel İhracat Artışının Yakalanamadığını Belirten Deri Sektörünün Temsilcileri, Bugün 1.2 Milyar Dolar Olan İhracatın 4 Milyar Doların Üzerinde Olması Gerektiğini Söylediler.

Türk dericiliğinin önemli merkezlerinden Uşak'ta düzenlenen panelde genel ihracat artışının yakalanamadığını belirten deri sektörünün temsilcileri, bugün 1.2 milyar dolar olan ihracatın 4 milyar doların üzerinde olması gerektiğini söylediler.

Türk dericiliğinin merkezlerinden Uşak'ta düzenlenen Türk Deri Sektörünün Geleceği, Uşak'ın Deri Sektöründeki Yeri ve Önemi konulu panelde TİM Başkan Vekili Mehmet Büyükekşi, İstanbul Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Lemi Tolunay, Türkiye Deri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Yeşil, TOBB Deri Sektör Meclis Başkanı Hakkı Matraş, Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Hazar ve Desa Deri Yönetim Kurulu Başkanı Melih Çelet deri sektörünü masaya yatırarak krizin çözüm yollarını aradılar.

Türk deri sektörünün kaderini belirleyecek yeni yol haritasının oluşturulmaya çalışıldığı panelde konuşan Uşak Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Akif Küplemez, her gelen senenin bir önceki seneyi mumla arattığını belirterek, her yeni sezonun bir önceki sezondan çok daha ağır ve zor geçtiğini vurguladı.

Akif Küplemez, sektörün hızla Türkiye'nin elleri arasından akarak başta Uzakdoğu olmak üzere dünyanın farklı bölgelerine kaydığını vurguladığı konuşmasında geleceğe dair plan ve program yapamaz hale geldiklerini söyledi.

Küplemez, "Sanayicinin kazanmadığı bir ortamda, çalışanda kazanamıyor, devlette doğrudan veya dolaylı yollarla vergi alamıyor. Yaşanan krizin çözümü için sektörün tüm bileşenlerinin desteğiyle sürdürülebilir bir tabakhanecilik rotası çizmemiz lazım. Alınacak siyasi kararlarla yeni deri OSB'lerinin açılmasına izin verilmemeli, devletin kaynakları gereksizce israf edilmemeli. Pek çok deri OSB'de kapanan firma sayısı çalışanlardan çok daha yüksek. Bu nedenle birbirinden uzak noktalarda parçalı üretim sanayisi yerine, kümelenme modeline geçilmeli. Pek çok noktaya yayılan deri üretimi belirli birkaç merkezde toparlanmalı. Kalite çıtası daha da yükseltilirken, maliyetler düşürülerek sürdürülebilir rekabet iklimi yaratılmalı" dedi.

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Lemi Tolunay, deri sektörünün küresel rekabete ve Türkiye'nin genel ihracatındaki gelişimine ayak uyduramadığını belirterek, deri sektörünün 16 yılda 3 milyar dolardan fazla ihracat kaybı yaşadığını söyledi.

Tolunay, "1992 yılında Türkiye'nin genel ihracatı 15 milyar dolardı. Deri ve deri mamullerinin payı 645 milyon dolarla genel ihracatın yüzde 4.5'unu oluşturuyordu. 2007 yılında ise sektörün genel ihracat içindeki payı yüzde 1.1 oldu. Genel ihracattaki büyümeye bakılınca bugün sektör 4.8 milyar dolarlık ihracat yapmalıydı. Bunun yanı sıra küreselleşmeye de ayak uyduramadığımızı görüyoruz." TİM Başkan Vekili Mehmet Büyükekşi de 2001 yılından sonra uygulanan politikaların başta tekstil sektörü olmak üzere birçok sektörü mağdur ettiğini belirtti. Büyükekşi işçilik maliyetlerine değinerek, "Asgari ücretin tamamen kalkmasını savunuyoruz" dedi.

"PARA POLİTİKASI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ" TOBB Deri Sektörü Meclis Başkanı Hakkı Matraş ise, "Sağdan soldan 'deri sektörü bitti' diye laflar duyuyoruz. 70 milyon ayakkabı giyiyor, bayanlar çanta, kemer kullanılıyor. Deri sektörü biter mi hiç? Biz yıllardır ihracat için canla başla çalışıyoruz, çocuklarımız bu yolda yetiştirdik. Ama para politikası bu şekilde uygulanırsa yanlış olur. Dolar ve euro yıllık yüzde 20 değer kaybederse üretime köstek olursunuz, maliyet yükselir. Benim malım ithal mala göre pahalı kalır. Ama para politikalarında iyi şeyler olacağının sinyallerini de alıyoruz" dedi.

Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Hazar ise konuşmasında dünyada üretilen küçükbaş kürk-süet giysilik derinin yüzde 75'ini Türk deri konfeksiyoncularının kullandığını belirterek, sektörde 300 binin üzerinde insanın istihdam edildiğini söyledi.

Deri konfeksiyonun belli segmentlerinde dünyada rakipsiz olmalarına karşın büyük bir açmazla karşı karşıya olduklarını anlatan Hazar, "Sektörün finansman ihtiyacı dünya şartlarında karşılanır, üretim girdileri rakiplerimizin kullandığı fiyatlar ile sağlanır, istihdamın üzerindeki vergi yükleri aşağıya çekilir, yurt dışı ve yurt içi fuarlarda sektörümüz desteklenirse biz kendi alanımızda tartışılmaz üstünlüğümüzü devam ettireceğiz. Öte yandan en çok ihracat yaptığımız ülke olan Rusya Federasyonuna gönderdiğimiz kargolarımızın Rusya Federasyonu'na girişlerinde çıkartılan engellemeler, ikili görüşmeler ile önlenmelidir" diye konuştu.

Uşak'ta deri sanayicilerini ziyaret eden sektör temsilcilerinden TÜRDEV Başkanı Mahmut Yeşil, sektörün son bir yılda yüzde 30'a yakın daralma yaşadığını belirterek, "Küresel ısınma nedeniyle insanlar daha az deri ürün satın alma ihtiyacı duyuyorlar. Keza yine iklim değişimine paralel olarak talep edilen ürünlerin türü de değişim gösterdi. Eskiden daha kürklü ve soğuktan koruyan ağır ürünler tercih edilirken, şimdi daha hafif tasarımlar talep ediliyor. Sektör olarak gerek yeni ürün ve tasarımlar gerekse yeni pazar arayışları ile bu zorlu süreci yönetmeye çalışıyoruz" dedi.

(CY-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title