Haberler

Tüm gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında! Ekonomistler tek bir tahminde birleşti

Merkez Bankası 2022 yılının ikinci faiz kararını 17 Şubat Perşembe günü saat 14.00'te açıklayacak. Milyonlarca vatandaş Merkez'den çıkacak faiz kararını merakla beklerken yapılan anketlere göre, faiz yüzde 14'te sabit kalacak. İşte Reuters, Bloomberg ve Foreks anketlerine katılan ekonomistlerin tahminleri.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2021 yılını, eylül ayında başladığı seri faiz indirimleriyle kapatmıştı. Merkez Bankası eylül ayında 100 baz puan, ekim ayında 200 baz puan, kasım ayında ise 100 baz puan, aralık ayında ise 100 baz puanlık faiz indirimi yapmıştı. Böylece 4 ayda toplamda 500 baz puanlık indirimle faiz yüzde 14'e çekilmişti.

2022'DE SABİT TUTULMUŞTU

Merkez, 2022 yılının ilk faiz kararını ocak ayında açıklamış ve faizi yüzde 14'te sabit tutmuştu. Merkez Bankası 2022 yılının ilk faiz kararını ise 17 Şubat Perşembe günü saat 14.00'te açıklayacak. Piyasada genel beklentiler faizlerin sabit tutulacağı yönünde olurken TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin ekonomistlerin tahminleri şöyle:

REUTERS ANKETİ

Reuters anketinde yıl sonu politika faizi sorusuna cevap veren dokuz kurumun ortalama tahmini yüzde 14'te şekillenirken tahminler yüzde 9-yüzde 14 bandında yer alıyor.

BLOOMBERG ANKETİ

Bloomberg HT Araştırma'nın şubat ayı TCMB faiz kararına ilişkin anketi sonuçlandı. Piyasa aktörleri TCMB'nin bu toplantıda politika faizini değiştirmesini beklemiyor. Bloomberg HT'nin 20 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankette ortalama beklenti politika faizinin değişmeyerek yüzde 14'te bırakılması yönünde. Ankete göre yıl sonu faiz beklentisi de yüzde 14 seviyesinde. En düşük tahmin veren kurum TCMB'nin yıl sonuna kadar politika faizini yüzde 9'a indirmesini, en yüksek tahmini paylaşan kurum ise yıl sonunda politika faizinin yüzde 22 seviyesinde oluşmasını bekliyor.

FOREKS ANKETİ

ForeksHaber, 'TCMB Faiz Anketi" sonuçlarını açıkladı. Anket sonuçları ekonomistlerin TCMB'nin bu ayki toplantısından faiz değişikliği beklemediğini ortaya koydu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) bu ayki toplantısına ilişkin beklenti, haftalık repo faizinin yüzde 14,00 seviyesinde sabit tutulacağı yönünde oluştu. 2022 yıl sonuna ilişkin tahminde bulunan 9 ekonomistin ortalama tahmini yüzde 14,00 olurken, minimum ve maksimum beklentiler yüzde 9,00 ve yüzde 20,00 seviyesinde oluştu. Geçen ayki ankette 2022 sonu faiz beklentisi yüzde 14,00 seviyesinde bulunurken, tahminler yüzde 9,00-22,00 aralığında oluşmuştu.

GOLDMAN SACHS

Goldman Sachs bir araştırma notunda enflasyonun mevcut seviyesine rağmen yetkililerin faiz artışı olmayacağını vurgulaması ve yapılacak herhangi bir faiz indiriminin lirayı dengesizleştirme riski sebebiyle politika faizinin sabit tutulmasını beklediklerini belirtti. Hala mevcut politika gidişatının sürdürülemez olduğunu düşündüklerini belirten Goldman Sachs, yetkililerin politika faizi yerine dolarizasyonda çözülmeyi sağlamak ve rezervleri desteklemek için başka birçok önlem kullanmayı tercih edeceklerini öngördüklerini söyledi. Raporda, "Şimdiye kadarki politika hareketlerine bakılırsa, lirada yeni bir baskı oluşması durumunda yetkililerin artan oranda alternatif önlemlere yöneleceğini düşünüyoruz" görüşüne yer verildi.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Merkez Bankası Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 28 Nisan Pazar günün maçları nereden izlenir? Göztepe Süper Lig'e çıktı mı 2024? Furkan sakatlandı mı? 28 Nisan Pazar Survivor Furkan'a ne oldu? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 28 Nisan Pazar 2024? Survivor kim kazandı? 28 Nisan Pazar Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 28 Nisan Pazar TV8 Survivor HD izleme linki! Kirli Sepeti 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Kirli Sepeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Teşkilat 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Teşkilat yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 28 Nisan 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kirli Sepeti CANLI izle! Kirli Sepeti 28. BÖLÜM FULL İZLE! Kapıcılar Kralı konusu ne, oyuncuları kimler? Kapıcılar Kralı filmi nerede çekildi, kaç yılında çekildi? Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor?
500

Yorumlar (13)

Gerçekçi Olalım:

başkanımız faizi sıfır yapacak; böylelikle enflasyon sıfır olacak... şubat ayı enflasyonu kesin ekside çıkar....

29
34
yanıtYanıtla
taner ipek:

Mart şubattan Nisan marttan mayız nisandan diye gidiyordu değil mi

yanıt13
yanıt8
ERKAN :

komik

yanıt11
yanıt3
Güray Dilli :

Rusya tahıl ambarı ve Aliminyum,Paladyum,Nikel vb madenlerin en çok olduğu ülke. Türkiye'de maden olarak da Bor var , en çok da bizde var

yanıt1
yanıt2
serdardesen:

milleti oyalamaktan başka bir şey değil bunlar.dolar gibi 7 den 18 e yükselip 13 e gelince, düşürdük deyip geçerler, aklımızla dalgaya devam.

14
4
yanıtYanıtla
Eğrioturdoğrukonuş:

Faiz Cumhuriyet tarihi boyunca kime yaramış Türkiye ye ne zaman fayda getirmiş? Haramzedelere parayla para kazanırmakıtan başka bir işe yaramıyor Faiz.

7
3
yanıtYanıtla
Hek Tor:

....veeeee, Dolar yetmedi, simdi de gözlerini milletin altinlarina diktiler.

6
1
yanıtYanıtla
DOLARLA MAAŞ ALMAYAN adam:

Düşşşüürrrcesss didiler haddi düssün artuk.

3
1
yanıtYanıtla
Ahmet Han:

İnş. Dünya şu faiz belasından kurtulur.

3
1
yanıtYanıtla
Hek Tor:

Hani indireceklerdi, hani indire indire sifira getireceklerdi? Yemedi tabiii, 4 puan düsürünce millet güneste kalmis tereyag gibi oldu, baktilar is sarpa sariyor, gercekler yazilan kitaptaki gibi olmuyor, hadi bakalim SABiT edebiyatina kacalim diyorlar...

3
1
yanıtYanıtla
Tüm 13 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title