Haberler

Tüketici Korumasına Yönelik Ceza % 7.2 Artırıldı

Tüketiciyi Korumaya Yönelik İdari Para Cezaları Artırıldı. 2008 Yılında Başlayacak Uygulamada, Cezalar 90 YTL ile 181 Bin YTL Arasında Olacak.

Tüketiciyi korunmasına yönelik idari para cezaları yüzde 7.2 artırıldı. Kesilen cezalar 90 YTL ile 181 bin YTL arasında değişirken, uygulama 2008 yılı başından itibaren başlayacak.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın "2008 Yılında Uygulanacak Olan İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ" Resmi Gazete'de yayınlandı. Tebliğe göre, Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara aykırılığı tespit edilen her bir sözleşme için 2008'de uygulanacak para cezası 84 YTL'den 90 YTL'ye çıkarıldı. Ayıplı madde, satıştan kaçınma, sözleşmede bulunması gereken şartlardan bir veya birkaçının bulunmaması durumu, eksik sözleşme, kampanyalı satışlar, mesafeli satış sözleşmesindeki bilgilerin tüketiciye ulaştırılmaması, fiyat etiketi, garanti belgesi gibi durumlarda belirlenen yükümlülüklere aykırı hareket edilmesi halinde uygulanacak para cezası ise 168 YTL'den 180 YTL'ye yükseltildi. Kampanyalı satışlar ve kapıdan yapılan satışlarda belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket edilmesi durumunda uygulanacak ceza 422 YTL'den 452 YTL'ye çıkarıldı.

Zararlı, tehlikeli mal ve hizmetlerin sunumunda söz konusu malların uyarıcı bilginin yazılmaması halinde bin 811 YTL ile 362 YTL, Bakanlıkça tespit ve ilan olunan usul ve esaslara aykırılık durumundaki uygulanacak ceza 905 YTL ile 9 bin 59 YTL arasında belirlendi. Ayrıca tüketiciye sunulan mal ve hizmetlerin, mecburi uygulamaya konulan standartlar dahil olmak üzere uyulması zorunlu olan teknik düzenlemeye uygun olmaması halinde 3 bin 381 YTL olan para cezası 3 bin 624 YTL'ye yükseltildi.

Süreli yayın aboneliği hakkında belirtilen şartlara uyulmaması halinde 9 bin 63 YTL ile 181 bin 292 YTL, tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı veya onun tecrübe, bilgi noksanlıklarını istismar edici ihlallerde 6 bin 345 YTL ile 63 bin 453 YTL arasında para cezası uygulanacak. Ayrıca üretimin, satışın durdurulması ve malın toplatılması uygulamasında ise 84 bin 565 YTL olan para cezası 90 bin 653 YTL'ye çıkarıldı.

-PARASAL SINIRLARDA TÜİK RAKAMLARI DİKKATE ALINACAK

Ayrıca, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın "4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 4822 Sayılı Kanun ile Değişik 22'nci ve Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri Yönetmeliği'nin 5'inci Maddelerinde Yer Alan Parasal Sınırların Arttırılmasına İlişkin Tebliği"de Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tebliğe göre, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'unda yer alan parasal sınırlar, Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bildirilen Üretici Fiyatları Endeksinde meydana gelen ortalama yüzde 4.41 oranında artış esas alınarak, yeniden belirlendi. Tüketici sorunları hakem heyetlerinin kararlarının bağlayıcı olacağına ilişkin üst veya tüketici mahkemelerinde delil olacağına ilişkin alt parasal sınır 827,05 YTL, Büyükşehir statüsünde bulunan illerde faaliyet gösteren il hakem heyetlerinin uyuşmazlıklara bakmakla görevli ve yetkili olmalarına ilişkin alt parasal sınır 2 bin 159,08 YTL oldu. (ANKA)

(NUR/HLY/ÇAĞ)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Arda Güler GOL izle! Real Sociedad – Real Madrid Arda Güler GOL izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title