Haberler

Tıbbi ve aromatik bitkilerden kaliteli yağ elde etmek için makine geliştirildi

Güncelleme:

Aydın'da bir firma yaptığı 117 milyon liralık yatırımla tıbbi ve aromatik bitkilerden daha kaliteli yağ elde edebilmek amacıyla teknolojik makine geliştirdi.

Aydın'da bir firma yaptığı 117 milyon liralık yatırımla tıbbi ve aromatik bitkilerden daha kaliteli yağ elde edebilmek amacıyla teknolojik makine geliştirdi.

ASTİM Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Polat Group Holding Üst Yöneticisi (CEO) Volkan Polat, AA muhabirine, firmanın, 1978 yılında babası İbrahim Polat tarafından kurulduğunu, uzun yıllar tarım makineleri ve endüstri alanında hizmet verdiklerini söyledi.

Son dönemde farklı alanlara da yönelmeye başladıklarını aktaran Polat, bitkilerdeki yağın özünü koruyacak makine geliştirmek için kolları sıvadıklarını anlattı.

Bu alandaki yurt dışı örneklerini de incelediklerini aktaran Polat, yaklaşık 1,5 yıl süren çalışmalar sonunda tıbbi-aromatik bitkilerden kaliteli yağ elde etmek için karbondioksit ve basınçla çalışan "süperkritik ekstraksiyon" adını verdikleri makine ürettiklerini kaydetti.

Volkan Polat, makineden geçen bitkinin aynı zamanda kalıntı da bırakmadığını ifade etti.

Kısa sürede seri üretime geçeceklerini hatırlatan Polat, bu tür bitkiler standart makinelerde çok fazla sıcaklık ve farklı süreçlere maruz kaldığı için istenilen yağ kalitesinin yakalanamadığını dile getirdi.

Geliştirdikleri makinenin test aşamasını geçtiğini aktaran Polat, bu konuda hazırladıkları projenin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından finansal destek almaya hak kazandığını anımsattı.

Türk ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan Polat, şöyle konuştu:

"Firma olarak bu proje için 117 milyon liralık bir yatırım yaptık. Geliştirdiğimiz makineyle bu alanda dünyada söz sahibi olacağımızı düşünüyorum. Çünkü ülkemizde bu anlamda büyük bir potansiyel var ve işlediğimiz ürünler dünya pazarında boy gösterecek. Bizim burada yapmış olduğumuz uygulamayla bitkilerdeki yağ, karbondioksit ve basınçla alarak daha kaliteli bir şekilde servis ediliyor. Böylece tıbbi ve aromatik bitki yağ kalitesinde birinci sınıfa ulaşmış oluyoruz. Türkiye'deki bu tür bitkilerin çoğu yurt dışına gönderiliyor ve orada işlendikten sonra yağ olarak bize satılıyor. Bu makineyle artık tıbbi ve aromatik bitkilerin yağları Türkiye'de değerlendirilecek."

Bu tür makinelerin maliyetinin yüksek olduğunu hatırlatan Polat, bundan dolayı şimdiye kadar bu alana yatırımın pek düşünülmediğini kaydetti.

Aromatik ve tıbbi bitkilerden daha az maliyetle kaliteli yağ elde edileceğini anlatan Polat, "Ülkemiz sahip olduğu potansiyeli üst seviyeye çıkartacaktır. Türkiye bitki zenginliği ve çeşitliliği açısından üst seviyede. Bu ürünleri dünyaya satabiliriz. Ürettiğimiz 'süperkritik ekstraksiyon makinesi' de bu amaca hizmet ediyor. Artık bitki ve tohumlarımızın yağını en kaliteli şekilde kendimiz üreterek satacağız. Hiç kalite kaybı olmayacak." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Aydın Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title