Haberler

Terörün Türkiye'ye Maliyeti 378 Milyar Dolar

Güncelleme:

IMF'nin Finans ve Kalkınma isimli dergisinde yayımlanan 'Terörün Bedeli' başlıklı raporda, terörün 122 gelişmekte olan ülkeye ekonomik maliyetleri ortaya konuldu.

Türkiye, teröre en çok maruz kalan 122 ülke arasında 7. oldu ve her yıl alabileceği uluslararası yatırımın dörtte üçünden mahrum kaldı. Terörün Türkiye'ye yabancı yatırımı frenleme etkisi ise 378 milyar doları buldu.

'Terörün Bedeli' başlıklı raporun verileri Türkiye'nin terörün bedelini çok ağır ödediğini ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, Türkiye 41 yıl içinde her yıl ortalama yurtiçi kaynaklı 40 terör, yurtdışı kaynaklı da 6 terör saldırısına maruz kaldı.

Terör ve terörün yarattığı siyasi ve ekonomik etki olmasaydı, Türkiye 378 milyar dolar daha doğrudan yabancı yatırım çekebilirdi.

TERÖR BİRİNCİSİ PERU, TÜRKİYE 7.SIRADA

Üç ayda bir yayımlanan Finans ve Kalkınma dergisinin raporu, 1970-2011 arasını baz alıyor. 122 ülkeye ilişkin verileri içeren araştırmada, Türkiye ve terör mağduru diğer ülkelerin ödediği bedellere ilişkin şu çarpıcı tespitlere yer verildi:

- 1970-2011 yılları arasında Türkiye yurtiçi kaynaklı olarak yıllık ortalama 40.55 ve yurtdışı kaynaklı olarak yıllık ortalama 6.50 terör saldırısına maruz kaldı. Türkiye bu rakamla, araştırmaya dahil olan 122 ülke arasında 7. sırada yer aldı. İlk sıralarda; Peru, Kolombiya, Hindistan, El Salvador, Pakistan ve Şili bulunuyor. Türkiye'yi ise Filipinler ve Sri Lanka takip ediyor.

TÜRKİYE DIŞ YARDIMLARDA 25. SIRADA

- Rapor, Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı sermayenin de terör faaliyetlerinden etkilendiğini ortaya çıkardı. 1970-2011 arasında 122 ülkeye yılda gelen doğrudan yabancı yatırım, ülkelerin GSYH'lerinin yüzde 2.09'u oranında gerçekleşti. Türkiye'ye ise bu orandaki yabancı sermayenin sadece dörtte biri kadar sermaye girişi oldu. Yani, son 41 yılda Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı yatırım 126.2 milyar dolarken, terörün yatırımları frenleme etkisi 378 milyar dolar oldu. Araştırma, Türkiye'de terör sorunu olmasa 41 yılda toplam 504 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırımı çekebileceğini ortaya çıkardı.

- Terör mağduru 122 ülkeye gelen dış yardımlarda ise Türkiye 25. sırada yer buldu. 122 ülke 41 yıl boyunca yılda ortalama GSYH'nin yüzde 6.74'ü oranında dış yardım alırken, Türkiye için bu oran yılda yüzde 0.37 oldu.

YUNANİSTAN VE İSPANYA DA ÖRNEK OLDU

- Terörizm, örneğin işçi ve tüketici güvenliğini sağlamak için alınan güvenlik önlemleri ya da daha yüksek sigorta primleri nedeniyle ekonomik işlem maliyetini artırıp dolaylı zarar veriyor.

- Zengin ekonomilerin bir sektörü terörden zarar görürse, diğer sektörler açığı kapatabiliyor, ancak gelişmekte olan ülkeler için bu mümkün değil. Zengin ülkeler terörle mücadeleye daha fazla kaynak ayırabiliyor, ancak diğerlerinin böyle bir esnekliği yok.

- Kaynağı kıt ülkeye karşı terör saldırısı etkisi daha büyük ve uzun süreli oluyor. Örneğin 11 Eylül saldırılarının ABD'ye tahmini zararı 80 milyar dolar. Ancak bunun ABD GSYH'sı içindeki payı yüzde 0.1'den az.

- 1970'lerin ortalarından 1991'e kadar terör, İspanya'da doğrudan yabancı yatırımı yüzde 13.5, Yunanistan'da yüzde 11.9 azalttı. (Kaynak: Sabah)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Yunanistan İspanya Türkiye Yaşam Politika Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (42)

fff:

terörist besleyen bir ülkeyiz geberikli pkklı ile şehitlerimizin mezarının aynı topraklarda olduğu bir ülke yapmayı sağlayan akp var teröristleri besleyen onlara sahip çıkan bir akp var kendi milletine zulüm edip doğuyu teröristlere bırakan bir akp var 2003 yılında amerik ile imzalanan gizli anlaşma ile türkiyenin elini kolunu bağlayan bir akp var eli silahlı terörist karşısında polise su sıktıran bir akp var

4
4
yanıtYanıtla
HaramzadeMobil-IOS:

Tayyipten dolayı Terör bitmiyor

3
4
yanıtYanıtla
Elazığlı:

Türkiye içinde beslerse olacağı bu yakala pişmanım desin bırak geri gitsin daglara ama öldürür isen gidemez birdaha bu terörü yapamaz hem caydırıcı özelliği var benim için pkk lının ölüsü makbüldür.

3
4
yanıtYanıtla
Kurt05Mobil-ANDROID:

Halbuki bir mermi iki lira, 5000 terorist on bin lira eder. neo?? yoksa vurmak isinizemi gelmedi??

3
3
yanıtYanıtla
İYİ:

Allah aşkına be Kürt kardeşlerim. Şu pkk ya pirim vermeyin artık. Çocuklarınızı eğitin bilinçlendirim. Uyyuşturucu bağımlısı yapılıp sonrada kendi ülkesine karşı savaştırılan bir can yetiştirmeyin. Bırakım sizin bulunduğunuz topraklarada yatırım gelsin. Akp hükümeti diğer Türkçü ve batıcı değil. Gelin birlik olalım. . .

5
1
yanıtYanıtla
bursadanmurat:

işte bu yüzden ak parti

2
4
yanıtYanıtla
antalyalı ama gönülden hdpli:

hdpnin oylarını kaybetmek için birebi bir haberdir ama boşuna

3
3
yanıtYanıtla
CEM:

ALLAH BELASINI VERSIN BU TERÖR ORGUTUNUN !

5
0
yanıtYanıtla
ZEHRA58mobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

PISLIKLER HARBİ GEBERIN

3
2
yanıtYanıtla
Objektif Mobil-IOS:

PKK köpekleri buna nıye yorum yapamıyor ?

2
2
yanıtYanıtla
Tüm 42 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title