Haberler

Terörde 'Yüksek Azotlu Gübreye Yasak' Tartışması

Toros Tarım Genel Müdürü Esin Mete, Son Günlerde Artan Terör Saldırılarında Patlayıcı Hammaddesi Olarak Kullanılan Amonyum Nitrat Gübresinin Ülke Güvenliği Açısından Tehlike Oluşturduğunu Söyledi.

Toros Tarım Genel Müdürü Esin Mete, son günlerde artan terör saldırılarında patlayıcı hammaddesi olarak kullanılan Amonyum Nitrat (AN) gübresinin ülke güvenliği açısından tehlike oluşturduğunu söyledi.

Toros Tarım Genel Müdürü Esin Mete, "Genelkurmay Başkanlığı'nın son günlerde artan terör olaylarına istinaden saldırılarda patlayıcı yapımında kullanılan AN gübresine kısıtlama getirilmesine yönelik" çağrısına ilişkin yazılı açıklama yaptı. AN Gübresinin yıllardır terörle savaşan Türkiye için gerçek bir tehlike unsuru olduğunu vurgulayan Mete, yüksek azotlu AN gübresinin tamamen yasaklamasından yana olduklarını söyledi. Türkiye'nin güvenliği ve çıkarlarının her şeyden önemli olduğunu belirten Mete, Türkiye gibi terörle mücadele eden ülkelerde yüzde 28'den fazla azot içeren gübrelerin satışının emniyet gerekçesiyle yasaklandığına dikkat çekti. Terörle savaşan İrlanda, Çin, Cezayir, Filipinler ve Kolombiya'da yüzde 28'den fazla azot içerin AN gübresinin satışının yasak olduğunu ifade eden Mete, "Yunanistan'da AN gübre satışını depolamada kısıtlaması getirerek engellemiştir. Bu ülkeler güvenliklerini ön planda tutarak böyle ciddi tedbirler alırken Türkiye duyarsız kalmamalıdır" diye konuştu.

AN GÜBRESİNİN YASAKLANMASI ÇİFTÇİYE EK KÜLFET GETİRMEYECEK

AN gübresine getirilecek yasak ve kısıtlamaların Türk çiftçisine ek külfet getirmeyeceğine işaret eden Mete, Türkiye'nin yaklaşık 1.5 milyon ton yüzde 26 azotlu AN üretme kapasitesinin bulunduğunu belirtti. Bu üretimin yıllık talebin yaklaşık yüzde 95'ini karşıladığını dile getiren Mete, Avrupa'da da AN üretimi ve arz fazlalığı olduğunu kaydetti. Mete, yetkilileri bir an önce acil ve kesin tedbirler almaya çağırdı. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title