Haberler

TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu toplandı

Güncelleme:

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, "Müsilajın nedenlerine bir bakacak olursak, tabii ki başta su kirliliği etkili burada organik, endüstriyel, evsel atıklarla alakalı, bir miktar da tabii bizim bakanlığımızın da sorumluluğu içerisinde bulunan az miktarda da olsa tarımsal...

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, "Müsilajın nedenlerine bir bakacak olursak, tabii ki başta su kirliliği etkili burada organik, endüstriyel, evsel atıklarla alakalı, bir miktar da tabii bizim bakanlığımızın da sorumluluğu içerisinde bulunan az miktarda da olsa tarımsal kaynaklı kirlilikler." dedi.

Başta Marmara Denizi olmak üzere, denizlerdeki müsilaj sorununun nedenlerinin araştırılarak gerekli önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Demir başkanlığında toplandı.

Komisyona sunum yapan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Marmara Denizi'nin Karadeniz ve Akdeniz ile etkileşimleri olduğunu belirterek üst tabakalarda Karadeniz'den Akdeniz'e doğru bir su akıntısı, derinlerden, alttan da Akdeniz'den Karadeniz'e doğru bir akıntının söz konusu olduğunu söyledi. Müsilajın nedenlerine değinen Özkaldı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Müsilajın nedenlerine bir bakacak olursak, tabii ki başta su kirliliği etkili burada organik, endüstriyel, evsel atıklarla alakalı, bir miktar da tabii bizim bakanlığımızın da sorumluluğu içerisinde bulunan az miktarda da olsa tarımsal kaynaklı kirlilikler azot, fosfor başta olmak üzere. Diğer etkenler: Fitoplanktonlar dediğimiz canlılar, deniz yosunları; deniz hareketliliğinin azalması, hareket olunca bunların birbiriyle ayrışması söz konusu oluyor ve kümelenme olmuyor ve aynı zamanda son yıllarda yaşadığımız, dünyada ve ülkemizde artan sıcaklıklar. Bunlar müsilajın oluşmasında etkili olmakta."

Türkiye'de küresel ısınmaya işaret eden Özkaldı, "Denizlerde ısınmaya baktığımızda, Ege Denizi'nde 1972 yılından bu yana 1,61 derecelik bir artış olmuş. Akdeniz'de Sanayi Devrimi'nden bu yana 1,4 derecelik bir artış, Karadeniz'de son 60 yılda 2 derece, Marmara Denizi'nde son zamanlarda 2,5 derecelik bir artış söz konusu olmuş." dedi.

Nitrata hassas bölgelerde uygulanan önlemlere değinen Özkaldı, çiftçiler tarafından alınması gereken tedbirleri içeren bir çerçeve dokümanlarının bulunduğunu söyledi. Özkaldı, "Kirlilik Yönetimi Nitrat Eylem Planları kapsamında gübreleme, tarımsal sulama, arazi yönetimi konusunda desteklerimiz var. Gübreleme açısından hayvan gübresi kullanımına yönelik tedbirler, hayvancılık işletmelerinde sızdırmaz nitelikte ve uygun kapasitede en az alt aylık gübre deposu kullanımı konusunda desteklerimiz var." diye konuştu.

Organik tarım ve iyi tarım uygulamalarına verilen destekler ile yürütülen projeleri de anlatan Özkaldı, "Marmara Bölgesi'nde Çevreye Uyumlu Bitkisel Üretim Faaliyetlerinin Geliştirilmesi Projesinin" önümüzdeki günlerde başlayacakları önemli bir proje olduğunu söyledi.

Marmara Denizi Koruma Eylem Planı kapsamında bakanlığa verilen görevleri hatırlatan Özkaldı, bu görevlerden birisi olan "müsilaj nedeniyle zarar gören balıkçılara ekonomik destek sağlanmasının" da gündemlerinde olduğunu kaydederek "Sunum hazırlanırken 'imzada' diye not almıştık yeni aldığımız bilgi doğrultusunda bu da imzalanmış. Böylece bu konuda mağdur olmuş, zarar görmüş balıkçılarımıza 4,2 milyon TL'lik bir ödeme de yapılmıştır diyebiliriz." dedi.

Kaynak: AA / Politika

Marmara Denizi Akif Özkaldı Müsilaj Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title