Haberler

Tarım ve Orman Bakanlığı kuraklığa karşı harekete geçti! 48 ilde 100 tane yeraltı barajı yapılacak

Güncelleme:

Tarım ve Orman Bakanlığı, son yıllarda etkisini daha fazla hissettiren kuraklığa karşı yeraltı barajları inşa ediyor. Bu ayın sonuna kadar 25'i, 2023 yılına kadar da 100'ü tamamlanacak. Projelerin tamamlanmasıyla, 40 milyon metreküp su depolama, 600 bin kişiye içme suyu, 60 bin dekar arazinin sulanması, 45 milyon lira gelir artışı sağlanacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı, geliştirdiği projeler ile suyun bir damlasını dahi boşa harcamayacak şekilde planlanmasını gerçekleştiriyor. Yarı kurak iklim kuşağında yer alan Türkiye'de, iklim değişikliği, nüfus artışı ve ekonomik büyüme nedeniyle su kaynakları artan bir tüketimden dolayı alarm veriyor. Su kaynaklarının yeraltında depolaması yöntemi denenerek, Türkiye'nin iklim değişikliğine karşı direncinin artırılması hedefleniyor.

Hazırlanan "Yeraltısuyu Suni Besleme ve Yeraltı Barajları Eylem Planı" ile yarı kurak coğrafyada bulunan Türkiye'de su rezervine katkıda bulunulması maksadıyla 2023 yılına kadar 100'ün üzerinde yeraltı barajı ve suni besleme tesisi inşa edilecek.

MALİYETİ DÜŞÜK, VERİMİ YÜKSEK

Yeraltı barajları yeraltı suyu akımına karşı geçirimsiz bir perde oluşturmak suretiyle genellikle topoğrafyanın ve jeolojinin uygun olduğu vadi alüvyonlarında veya sahil akiferlerinde inşa ediliyor. Yer üstüne inşa edilen klasik barajlara oranla daha düşük maliyete gerçekleştirilen yeraltı barajları, yurt dışında gelişmiş ülkelerde çok sayıda inşa edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı kuraklığa karşı harekete geçti! 48 ilde 100 tane yeraltı barajı yapılacak

YER ALTINDAN İÇME SUYU SAĞLANIYOR

Yeraltı barajları ile yüzey sularının buharlaşma kayıplarının ve kamulaştırma maliyetinin minimize edilerek yer altı suyuna iletilmesi, bu vesileyle yer altı suyunun rezerv ve kalite açısından korunarak temiz içme suyu sağlanıyor.

25 YERALTI BARAJI TAMAMLANDI

Geçen yıl 19 yeraltı baraj projesi tamamlandı. Bu ayın sonuna kadar 6 proje daha tamamlanarak tamamlanan proje sayısı 25'e ulaşacak. 17 adedi inşaat, 8 adedi ihale, 50 adedi ise plan, proje aşamasında.

Tarım ve Orman Bakanlığı kuraklığa karşı harekete geçti! 48 ilde 100 tane yeraltı barajı yapılacak

40 MİLYON METREKÜP SU DEPOLANACAK

Üç yılda tamamlanması beklenen 100 yeraltı barajı ve YAS Suni Besleme Projesi'nin toplam maliyeti 1 milyar TL olarak öngörülüyor. Projelerin tamamlanmasıyla, 40 milyon m3 su depolama, 600 bin kişiye içme suyu, 60 bin dekar arazinin sulanması, 45 milyon TL gelir artışı sağlanacak.

BU İLLERE YAPILACAK

Son yıllarda etkisini daha fazla hissettiren kuraklığa karşı da çok önemli bir katkı sağlayacak olan proje kapsamında 2023 yılı sonuna kadar yapılacak olan en az 100 yeraltı barajı ve YAS Suni Besleme Projesi"nin dağılımı şöyle:

Adana: 3

Adıyaman: 1

Afyonkarahisar: 4

Amasya: 1

Ankara: 4

Antalya: 5

Ardahan: 1

Artvin: 4

Aydın: 6

Balıkesir: 2

Bartın: 1

Bayburt: 1

Burdur: 1

Bursa: 4

Çanakkale: 2

Çankırı: 3

Denizli: 4

Diyarbakır: 2

Elazığ: 5

Erzincan: 1

Erzurum: 3

Eskişehir: 2

Hatay: 1

Isparta: 1

Kahramanmaraş: 1

Karabük: 1

Karaman: 1

Kars: 1

Kastamonu: 1

Kayseri: 4

Konya: 5

Kütahya: 2

Malatya: 3

Manisa: 3

Muğla: 1

Nevşehir: 1

Niğde: 1

Osmaniye: 1

Samsun: 3

Sinop: 1

Sivas: 1

Şanlıurfa: 1

Tekirdağ: 1

Trabzon: 1

Tokat: 1

Uşak: 1

Van: 1

Yalova: 1

Kaynak: Yeni Şafak

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (15)

suskun:

yandaşlara yedirmekten doymadınız memleketi yeşilendirin heryer beton yığını oldu memleket yeşilik Türkiye genelinde karadeniz ve ege kıyılarından yeşilik oranı mevcut diğer yerler sarı kuralık beton yığını yazık

22
1
yanıtYanıtla
hadi bakalım:

yaşadı gene 5 li müteahhitler

20
2
yanıtYanıtla
İHYA:

Aynen, bu bahaneyle yine bazı müteahhitler ihya üstüne ihya edilecek. Oysa birazcık mantıklı düşünüp araştıranlar yer altında zaten doğal barajların olduğunu bilir. Ama yağış olmayınca yer altına da su inmiyor ve o doğal baraj alanları da kuruyup OBRUK çöküntülerine yol açıyor. Ormanlar yok edilmeye devam edilip sonucunda yağış olmazsa bu barajlar neyi toplayacak?

yanıt8
yanıt0
mersin 33:

Aman ha, yap doldur sat ve müşteri garantili vermeyin de ne yaparsanız yapın. . . Ya da hiç mi yapmasanız ? Valla dilimiz yandı yaaa . Alt geçit, üst geçit, yan geçit, köprü , hastane pastane yaptırdınız , ama parasını benim torunlarda ödeyecek . oldu mu ama?

10
9
yanıtYanıtla
berlin:

agaclari bütün ye$illikleri yok edin beton dökün almanya öyle yapiyorburada pek kuraklik olmuyor

15
0
yanıtYanıtla
meko:

istanbul için 2037 kadar sorun yok demiştiniz melen çayı ne oldu halletmiştiniz hani

12
1
yanıtYanıtla
DETAY:

Haberdeki cümlenin dillendirilemeyen detaylandırılmış hali; ''Yarı kurak iklim kuşağında yer alan Türkiye''de, (orman sahalarının madencilik için yok edilmesi sayesinde yaşanan) iklim değişikliği, (en az 4 çocuk yapın tavsiyesi sayesinde) nüfus artışı ve (cari açıkla birlikte eksi döviz rezervlerinin yarattığı kağıt üstü) ekonomik büyüme (ve sürekli artan muazzam tarımsal üretimimiz) nedeniyle su kaynakları artan bir tüketimden dolayı alarm veriyor. ;)

12
0
yanıtYanıtla
Gölge:

Proje güzelde maliyeti 1 yerine 10 olursa sıkıntı. Bu arada tüm dünya denizleri arıtma yöntemine girişmesi lazım.

9
0
yanıtYanıtla
Doğrucu vatandaş:

Öncelikle tarımsal sulama işini çözerseniz sorunun çoğunu çözersiniz. Çiftçi gündüz vakti güneşin altında şakır şakır sulama yapıyor, hem suyun buharlaşmasına hem de ürünlerin yanmasına yol açıyor. Tabii su kaynaklarını da boşa harcıyor. Bunu düzeltmek için çiftçiyi eğitin, doğru yapanları cüzi de olsa ödüllendirin, teşvik edin.

6
0
yanıtYanıtla
meczup:

sınır aşan fırat ve dicle gibi nehirlerden kimler yararlanıyorsa bize araplar acemler topraklarındaki petrolü yıllardırdır nasıl parayla pahalıya satıyorlarsa bizim topraklarımızdaki suyumuzu beleşe kullananlara da bedeli ödettirilmeli biz yokluk çekeceğimize onlar çeksin veya bedelini ödesin önce can sonra canan

5
0
yanıtYanıtla
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title