Haberler

Talat'tan Annan'a Mektup: ''Çözümü Savunan Taraf Olacağız''

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a gönderdiği mektupta, Kıbrıs sorununda yaşanan tüm karmaşaya rağmen Kıbrıs'ta çözümü savunan taraf olmaya devam edeceklerini bildirdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a gönderdiği mektupta, Kıbrıs sorununda yaşanan tüm karmaşaya rağmen Kıbrıs'ta çözümü savunan taraf olmaya devam edeceklerini bildirdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat'ın, Kıbrıs'ı ziyareti sırasında BM Genel Sekreteri'nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı İbrahim Gambari'ye vererek Annan'a gönderdiği mektubun içeriği açıklandı.

Cumhurbaşkanı Talat, mektubunda, Türk tarafının Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümü için Annan Planı'na gereken tüm desteği verdiğini kaydetti.

Talat, Kıbrıslı Türklerin, Ada'nın birleşmesi yönünde BM tarafından hazırlanan kapsamlı planı referanduma sunduğunu ve bunun sonucunda da adada çözümü savunma ve arama vizyonunu devam ettirdiğini belirtti.

Kıbrıs konusunda yaşanan karmaşanın kendilerini kapsamlı bir çözüm üretmeye mecbur ettiğini ifade eden Talat, karşılaşılan tüm zorluklara rağmen bu amaçlarından vazgeçmemiş olmalarının dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Talat, bu amaçlar doğrultusunda yeni bir girişim başlatma kararı aldıklarını ifade ederek, karşılıklı güvene dayalı bir çözüm için katkı sağlayacaklarını belirtti.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, mektubunda, BM Barış Gücüyle (UNFICYP), haziran 1996'da yaptıkları teklifler ışığında kapsamlı görüşmeye başlanabileceğini belirterek, her iki tarafın askeri yetkililerinin görüşerek, tampon bölgeye ses ve görüntü yansıtmaktan kaçınılarak tatbikatların yapılmasını önerdi.

Türk tarafının Lefkoşa'daki Lokmacı Barikatı'nın geçişlere açılması amacıyla çalışmalar yaptığını ve bu geçişleri sağlayacak formüller bulunması için UNFICYP'le işbirliğine hazır olduklarını belirten Talat, karşılıklı saygı, anlayış ve hoşgörü sağlamak için eşit sayıda Kıbrıslı Türk ve Rum'dan oluşan ''Uzlaşma Komitesi'' kurulmasını da önerdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, mektubunda, Kıbrıslı Türklerin güven arttırıcı önlemler konusunda UNFICYP ve Kıbrıslı Rumlarla görüşmelere hazır olduğunu vurguladı.

Kıbrıslı Türk yetkililerle UNFICYP arasında mayın temizleme operasyonu için yapılan anlaşmaya gereken tüm katkıyı koymaya da hazır olduklarını bildiren Talat, Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs sorununun çözümü için Annan Planı temelinde bir çözüme hazır olduğunu yineledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title