Haberler

Fenerbahçe Rekor Kırabilir

Güncelleme:

Fenerbahçe yönetiminin marka gücü kozu ile kıran kırana pazarlık yapma durumunu da göz önüne alırsak stat ismi sponsorluğunda bir rekor kırılabilir.

Türk Telekom Arena ve Fi-Yapı İnönü Statları ile hayatımıza giren stat ismi sponsorluklarında son hamle Fenerbahçe'den geldi. Fenerbahçe AŞ yönetim kurulunun 25.12.2013 tarihinde KAP'a yaptığı açıklama ile Galatasaray ve Beşiktaş'ın ardından Fenerbahçe'nin de stadının isminin uygun koşullar sağlanırsa değişeceği belli oluyor.

Finansal Fair Play ile her bir kuruşun öneminin artması kulüpleri pek çok tabuyu yıkmaya itiyor ister istemez. Yıllarca formasına reklam almayan Barcelona'nın formasının içine dahi reklam alması, gelinen noktanın artık geri dönülemez olduğunu gösterir cinsten.

Stat isim sponsorlukları konusunda Beşiktaş'ın Vodafone ile anlaşması sonrasında üç İstanbul kulübü içerisinde bir tek Fenerbahçe sponsorsuz kalmıştı. Son yapılan açıklama ile İstanbul'un üç büyük kulübünün de stadının bir sponsoru olacak gibi.

Stat ismi sponsorluğu futbolda son yıllarda sıkça rastlanan bir durum. Özellikle Manchester City ve Arsenal sponsordan elde edilen tutar konusunda liderliği elinde bulunduruyor.

#

Stadyum

Kulüp

Sponsor

Şehir

Süre (yıl)

Yıllık Tutar $

1

Etihad Stadium

M. City

Etihad

Manchester

10

17 mil.

2

Emirates Stadium

Arsenal

Fly Emirates

Londra

7

15 mil.*

3

Türk Telekom Arena

Galatasaray

Türk Telekom

Istanbul

10

10 mil.*

4

Samsung Arena

Juventus

Samsung

Torino

5

8 mil.*

5

Allianz Sao Paulo

Palmerias

Allianz

Sao Paulo

20

7.5 mil.

6

Allianz Arena

B. Munich

Allianz

Münih

30

7 mil.

7

Veltins Arena

Schalke

Veltins

Gelsenkirchen

10

5.5 mil.

8

Imtech Arena

Hamburg

Imtech

Hamburg

5

5 mil.

9

Aviva Stadium

Milli Takım

Aviva

Dublin

10

4.4 mil.

10

Signal Iduna Park

B. Dortmund

Signal Iduna

Dortmund

10

4 mil.

*Arsenal, Galatasaray ve Juventus 'un sponsorlukları sadece stadyum ismi ile sınırlı kalmadığı için toplam paket içinde basına yansıyan tutarlardan oluşmakta.

Listede Avrupa dışından sadece Palmerias yer alıyor. Onun dışında liste İngiliz ve Alman kulüplerince domine ediliyor. İtalya ve Türkiye listede birer takımla yer alırken Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın bu tabloda önümüzdeki senelerde yer alması oldukça yüksek bir ihtimal.

Listede bir kulübe ait olmayan stadyum bile var. İrlanda Milli Takımının maçlarını oynadığı Aviva Stadyumu için Aviva, İrlanda federasyonuna yıllık 4,4 Milyon dolar ödüyor.

Emsallere bakınca o stada ismini vermek isteyen firmaların en az 10 Milyon doları gözden çıkartması gerekiyor. Fenerbahçe yönetiminin marka gücü kozu ile kıran kırana pazarlık yapma durumunu da göz önüne alırsak bir rekor bildirilebilir KAP'a.

Yeni kıta Amerika'da ise stadyum sponsorlukları farklı bir boyutta. Sözleşme süreleri Avrupa'ya göre çok daha uzun. Bedel olarak ilk ona baktığımızda en kısa sponsorluk süresi 15 yıl. İlk onda son sırada yer alan Washington Redskins 'in yıllık kazancı Avrupa'da 5. sırada yer alabiliyor.

#

Stadyum

Kulüp

Sponsor

Şehir

Süre (yıl)

Yıllık Tutar $

1

Citi Field

NY Mets

City Group Inc

Flushing, N.Y.

20

20 mil.

2

Farmers Field

NA

Farmers Insurance

Los Angeles

30

20 mil.

3

MetLife Stadium

New York Giants and New York Jets

Metropolitan Life Insurance

New York

25

17-20 mil.

4

Levi's Stadium

San Francisco 49ers

Levi Strauss and Co

Santa Clara, California

20

11 mil.

5

Barclays Center

Brooklyn Nets

Barclays PLC

Brooklyn, New York

20

10 mil.

6

Reliant Stadium

Houston Texans

Reliant Energy

Houston

31

10 mil.

7

Philips Arena

Atlanta Hawks and Atlanta Dream

Royal Philips Electronics

Atlanta

20

9.25 mil.

8

Gillette Stadium

New England Patriots & Revolution

Gillette

Foxboro, Mass

15

8 mil.

9

University of Phoenix

Arizona Cardinals

Apollo Group

Glendale, Arizona

20

7.72 mil.

10

FedEx Field

Washington Redskings

FedEx

Landover, Md.

27

7.59 mil.

Futbolun saha dışındaki hızı, bazen yeşil sahadakini geride bırakabiliyor. Fenerbahçe'nin de olası sponsorluğu ile yılda 30 Milyon doların üzerinde bir para akışı söz konusu olacak.

Özellikle kurlardaki hareketlerin, kulüplerin bilançolarına oldukça negatif etki yaptığı bu dönemde sponsor bulmak ve sponsora hatırı sayılır bir bedel ödetmek büyük bir başarı.

Kulüplerin 5-10 yıllık bu anlaşmaları teminat göstererek görev sürelerinden sonraki gelirleri harcaması ise başka bir kara delik.  Durum böyle olunca bu sponsorluk anlaşmaları çatlakları sıvamaya anca yetiyor, gelişim ve ilerleme istenilen ölçüde olmuyor.

Öncelikle sorumsuz borçlanmanın önüne geçmek gerekiyor ki bu anlaşmalar bir anlam ifade etsin.

Kaynak: TotemSpor.Com / Spor

Galatasaray Fenerbahçe Aviva Spor Haberler

Bakmadan Geçme

Roma Bayer Leverkusen maçı CANLI izle! 2 Mayıs Roma B.Leverkusen maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? YENİŞEHİR EVLERİ Emlak Konut THY ARNAVUTKÖY konut kura çekilişi ne zaman? CANLI izleme linki var mı? Chelsea Tottenham maçı CANLI izle! 2 Mayıs Chelsea Tottenham maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne konuştu? Erdoğan-Özel görüşmesinin sonuçları! Hudutsuz Sevda 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sakla Beni 27. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Sakla Beni yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 2 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Aldatmak 69. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 2-3 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Kül Masalı 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Hudutsuz Sevda final mi yapıyor? Hudutsuz Sevda bitiyor mu 2024? 2-3 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Sakla Beni final mi yapıyor? Sakla Beni bitiyor mu 2024? İnci Taneleri final mi yapıyor? İnci Taneleri bitiyor mu 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title