Haberler

Son dakika: Türkiye'nin 1 yıl içinde ödemesi gereken dış borç 167,5 miyar dolar

Güncelleme:

Son dakika: Merkez Bankası 2021 yılının Kasım ayına ilişkin kısa vadeli dış borç istatistiklerini açıkladı. Buna göre, söz konusu dönemde kısa vadeli dış borç stoku %8,6 oranında artışla 124,1 milyar dolar oldu. Bu rakama uzun vadeli olup da vadesine 1 yıl veya daha az kalmış 43,4 milyar dolarlık dış borç da eklenince, önümüzdeki bir yıl içinde ödenmesi gereken dış borçların toplamı 167,5 milyar dolar oldu.

Kasım sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku, 2020 yıl sonuna göre %8,6 oranında artışla 124,1 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku %6,7 oranında azalarak 53,5 milyar ABD doları olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku %25,4 oranında artarak 44,5 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşti.

BANKALARIN KISA VADELİ KREDİLERİ AZALDI

Bankaların yurt dışından kullandıkları kısa vadeli krediler, 2020 yıl sonuna göre %7,5 oranında azalarak 12,6 milyar ABD doları seviyesine geriledi. Banka hariç yurt dışı yerleşiklerin döviz tevdiat hesabı %0,2 oranında artarak 15,2 milyar ABD dolarına, yurt dışı yerleşik bankaların mevduatı da %16,2 oranında artışla 15,4 milyar ABD dolarına yükseldi. Ayrıca, yurt dışı yerleşiklerin TL cinsinden mevduatları geçen yıl sonuna göre %32,5 oranında azalışla 10,4 milyar ABD doları seviyesine geriledi.

KAMUNUN KISA VADELİ DIŞ BORCU AZALDI, ÖZEL SEKTÖRÜN ARTTI

Diğer sektörler altında yer alan ithalat borçları, 2020 yıl sonuna göre %32,4 oranında artarak 39,4 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşti. Borçlu bazında incelendiğinde, tamamı kamu bankalarından oluşan kamu sektörünün kısa vadeli borcu 2020 yıl sonuna göre %7,5 oranında azalarak 23 milyar ABD doları olurken, özel sektörün kısa vadeli dış borcu %10,4 oranında artarak 75 milyar ABD doları oldu.

ALACAKLI BAZINDA DIŞ BORÇLAR

Alacaklı bazında incelendiğinde, özel alacaklılar başlığı altındaki parasal kuruluşlara olan kısa vadeli borçlar yıl sonuna göre %0,2 oranında artarak 65,4 milyar ABD doları, parasal olmayan kuruluşlara olan borçlar %20,1 oranında artarak 58,2 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşti. 2020 yıl sonunda 464 milyon ABD doları olan kısa vadeli tahvil ihraçları, 2021 Kasım sonu itibarıyla 459 milyon ABD dolar oldu. Aynı dönemde resmi alacaklılara olan kısa vadeli borçlar 88 milyon ABD doları oldu.

BORCUN BÜYÜK BÖLÜMÜ DÖVİZ ÜZERİNDEN

2021 Kasım sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stokunun döviz kompozisyonu %45,7'si ABD doları, %25,4'ü euro, %9,6'sı TL ve %19,3'ü diğer döviz cinslerinden oluşmuştur.

1 YIL İÇİNDE ÖDENMESİ GEREKEN DIŞ BORÇ 167,5 MİLYAR DOLAR

2021 Kasım sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, 167,5 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir. Söz konusu stokun 15,2 milyar ABD dolarlık kısmı, Türkiye'de yerleşik bankaların ve özel sektörün yurt dışı şubeleri ile iştiraklere olan borçlarından oluşmaktadır. Borçlu bazında değerlendirildiğinde, toplam stok içinde kamu sektörünün % 19,9, Merkez Bankası'nın % 15,5,özel sektörün ise % 64,6 oranında paya sahip olduğu gözlenmektedir.

KISA VADELİ DIŞ BORÇ STOKU NEDİR?

Kısa vadeli dış borç stoku, herhangi bir tarih itibarıyla kullanımı gerçekleştirilmiş olan ve bir ekonomide yerleşik kişilerin yerleşik olmayanlara borçlu olduğu; kullanım tarihinden itibaren 1 yıl içinde anapara ve/veya faiz ödemesi/ödemeleri yapılmasını gerektiren cari, şartlı olmayan yükümlülüklerin bakiyesidir.

Mesut Şahin
Haberler.com - Ekonomi

Merkez Bankası Finans Ekonomi Güncel Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (31)

UğuR DURAN:

Bu işler böyle... Üretim politikası yerine, Devlet halktan aldığı vergilerle kendini idare etmeye çalışırsa olacak olan buydu. Kendi kendine yeten ülkem ne hale geldi. çok yazık

138
30
yanıtYanıtla
Çınar Saraç:

Maşallah kasamızda dolar vardı ne oldu onlar

124
25
yanıtYanıtla
Bilir Kişi:

Ekonomi adına ne kadar eğitiminiz var acaba? Anlaşılan fazlaca bir ihtisasınız mevcut :) Heykel yapsalar sadece, severdiniz değil mi? :D

yanıt11
yanıt57
Bilir Kişi:

Ayrıca, girersin sitesine orada ne kadar dolar, altın vs. olduğu yazıyor :) sizi gidi heykelciler sizi :) anca gelip burada algı yapmaya çalışırsınız :) Bilir Kişi tüm algılarınızı burada bozacak, ensenizdeyim :)

yanıt12
yanıt50
by nokta :

haberde özel sektörün borcundan bahsediyor merkezin kasasında para var hesaplama yapılırken önümüzdeki 3 ay ödenecek rakamda hesaplanarak yapılıyor...buna özel sektörde dahil...

yanıt5
yanıt9
taner ipek:

bilir kişi olarak bir iban atın da kişi başı düşen borcumuzu dolar vadesinde duran türk liramızla ödeyelim :D

yanıt5
yanıt4
Türk Genci:

Dolarla bizim ne işimiz var diyenler nerde acaba?? Çalıştığınız firmalar veya üreticiler malzemelerini dolarla ithal ediyor, dolarla borca giriyor. DOLAR ULUSLAR ARASI PARA BİRİMİDİR. Belki size biraz ders olur ama nerden anlayacaksınız daha okuduğunu anlayamayanlar var.

85
15
yanıtYanıtla
Fakır:

Allah bu milletin yardımcısı olsun.

78
8
yanıtYanıtla
Kurt bey:

Hekel e yapana Allah'tan bahsetme hekelciler hariç de.

yanıt5
yanıt1
Ariza Bay:

Hani ucuyoduk hani avrupa kiskaniyodu hani dis guclerdi borcudami dis gucler yapti ama enteresan bu bilgileri nasil komuoyuyla paylasmislar normal de cari acik fazla verdi IMF ye bizim para verdik gibi bj haner olmasi lazimdi

64
7
yanıtYanıtla
Tüm 31 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title