Haberler

Mesleklerini duyan korkuyor! Kadın gassallar yılda 10 bine yakın cenaze yıkıyor

Güncelleme:

Antalya Büyükşehir Belediyesi Uncalı Kent Mezarlığı'nda görev yapan 11 kadın gassal, yılda 10 bine yakın cenaze yıkayıp temizleyerek kefenliyor. Mesleklerini duyanların korktuklarını belirten kadın gassallar, işe ilk girdiklerinde alışmaları için eşlerinin günlerce kapıda beklediklerini söyledi.

Gassallar (ölü yıkayıcı), yılda yüzlerce cenazeyi yıkayıp, temizleyip, kefenledikten sonra ebediyete uğurluyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi Uncalı Kent Mezarlığı'nın kadın bölümü gasilhanesinde görev yapan 11 kadın gassal, toplumda az bilinen meslekleriyle dikkat çekiyor. İsmi fazla bilinmeyen, ölüleri yıkayıp temizleyerek kefenleyen kadın gassallar, mesleklerini gururla anlattı. Mesleğe geçişinde kimine eşi, kimine ise akrabaları öncülük eden gassallar, işlerini severek yaptıklarını belirtti.

GÜNLERİ GASİLHANEDE GEÇİYOR

Diyanet Eğitim Merkezi'nden gassallık belgesi aldıktan sonra, mesleğe adım atan kadın gassallar, donanımlı dini bilgiyle işlerinin başına geçiyor. Kadın gassallar, günlerinin büyük bölümünü 'gasilhane' denilen ölü yıkama odasına geçiriyor.

Mesleklerini duyan korkuyor! Kadın gassallar yılda 10 bine yakın cenaze yıkıyor

EŞ VE AKRABALAR ÖNCÜLÜK EDİYOR

Antalya Büyükşehir Belediyesi Uncalı Kent Mezarlığı'nda görev alan kadın gassallar, yaptıkları işin zor olduğunu, bir süre sonra duruma alıştıklarını kaydetti. 11 kadın gassal, yılda ortalama 10 bine yakın ölü yıkadıklarını, birçok cenaze yakınıyla beraber üzülüp ağladıklarını ve yıkama işlemini o şekilde yaptıklarını söyledi. Kadın gassallar yaptıkları işin maddiyat kısmından çok maneviyat kısmının daha çok olduğunu belirtti.

"40 BİNDEN FAZLA KİŞİYİ YIKADIM"

14 yıldır kadın gassallığı yaptığını kaydeden evli ve 1 çocuk annesi Sevgi Akkaya (36), "Bu işe kendi isteğimle başladım. Çünkü bu son görev, büyük bir hizmet. Bu işi de severek gururlu bir şekilde yapıyorum. Eşim her zaman yanımda olarak bana destek verdi. En ufak üzüntümde bana destek oldu" dedi.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs döneminde alınan önlemler kapsamında yıkama işlemlerini sürdürdüklerini kaydeden Akkaya, "Tedbirlerimizi alarak bütün hizmetleri yerine getiriyoruz. 14 yılda da yaklaşık 40 binden fazla kişiyi yıkadım" diye konuştu.

Mesleklerini duyan korkuyor! Kadın gassallar yılda 10 bine yakın cenaze yıkıyor

"CENAZENİN BANA ZARARI YOK"

10 yıldır Uncalı Kent Mezarlığı'nda gassal olarak çalıştığını dile getiren İlknur Özkalp (39), "İyi ki bu işi yapıyorum" dedi. Gassal Özkalp, "Burada çalıştığım için çok memnunum ve her gün dua ediyorum. Zorlukları var ama güzel bir meslek. Hem rızkımı kazanıyorum hem de ahiretim için güzel bir şey yapıyorum. Şu an canlı bir tavuğu yakalayamam ama cenazenin bana hiçbir zararı yok. Zarar gelen her şey canlıda" diye konuştu.

Eşinin mezarlıkta şoförlük yaptığını, kendisinin de o şekilde gassal olduğunu belirten Özkalp, "Bana 'Bu işi yapabilir misin' dedi. Hatta ben işe alışana kadar kapıda bir hafta bekledi, yapabilir miyim diye. İyi ki bu iş bana nasip oldu" ifadelerini kullandı.

"BEBEK YIKAMALARINDA ZORLANDIM"

Yanık ve kazaların kendilerini zorladığını ifade eden İlknur Özkalp, "En zorlandığım yıkamalar bebekler. 3-4 yıl yıkayamadım. Çünkü ben ilk bebeğimi kaybettim, en çok onlarda zorlandım. Şimdi alıştım, onları yıkarken konuşuyorum. 'Benim bebeğime selam götürün' diyerek yıkıyorum. Bir de cenaze yakınlarından bazen etkileniyorum, onlarla beraber ağlayarak cenazeyi yıkıyorum" dedi.

Mesleklerini duyan korkuyor! Kadın gassallar yılda 10 bine yakın cenaze yıkıyor

"EŞİM ALIŞAYIM DİYE BURADA 15 GÜN BEKLEDİ"

10 yıldır meslekte olduğuna dikkat çeken Fadime Saçkan (39) ise eşinin desteğiyle işe başladığını kaydetti. Saçkan, "Eşim, alışayım diye buraya 15 gün kadar benimle geldi. İlk zamanlarda zorlandım ama arkadaşların desteğiyle alıştım. Trafik kazaları ve genç ölümlere çok üzülüyorum" diye konuştu.

"BU MESLEK OKUMAMDA ETKİLİ OLDU"

Diyanet Eğitim Merkezi'nden gassallık belgesini aldıktan sonra ilahiyat okumaya karar verdiğini ifade eden Saçkan, "Belgemi aldıktan sonra işe başladım. Daha sonra kendimi geliştirmek için üniversite sınavına girdim. Açık öğretimden de olsa ilahiyat okuyorum. İkinci sınıftayım, bu meslek okumamda etkili oldu" ifadelerini kullandı.

Mesleklerini duyan korkuyor! Kadın gassallar yılda 10 bine yakın cenaze yıkıyor

"AKRABA TAVSİYESİYLE GASSAL OLDUM"

Akrabasının tavsiyesiyle gassal olduğunu, 10 yıldır işini severek yaptığını kaydeden Kamile Ercan (32), "Bu işe başlamadan önce en büyük destekçim eşim oldu. Ben de ilk başta zorlanacağımı düşündüm. Daha önce bir ölüyle karşılaşmadığım için nasıl olacağını ve nasıl tepki vereceğimi bilmediğim için öyle düşünmüştüm ama zorlanmadım" şeklinde konuştu. Pandemiden dolayı ilk başta gelen koronavirüslü ölümlerde çok korktuğunu söyleyen Ercan, "Her ne kadar önlem alsak da bize bulaşır mı diye korkuyorduk, zamanla buna da alıştık" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (18)

İstanbul''lu adam:

zor iş. Dışarıdan ben yaparım demeyle olmaz. Ölmüş insandan korku durumu var. Yakınları geliyor ağlıyor, üzülüyor ve ağıt yakıyor. Bunlardan etkileniyorsun. Her gün her an yaşıyorsun. Zor. . . Aldıkları ücret yüksektir umarım. Her kişinin yapacağı bir iş değil.

16
0
yanıtYanıtla
ÎMAN ZENGÎNLÎKTÎR:

Yüce ALLAH hepinizden razı olsun.

11
0
yanıtYanıtla
Musab:

Allah sizden razı olsun. Ne güzel bir iş yapıyorsunuz ve ölüyü son kez siz görüyor son kez siz dokunuyorsunuz ve onu siz hazırlayıp yolcu ediyorsunuz. Keşke bende Gassal olsam.

7
2
yanıtYanıtla
KÜRŞAD:

Ölüden değil diriden korkun derdi eskiler.. Ölünün ne zararı ne faydası olur insana. Korkmasınlar. Yaptıkları iş mübarek bir iş. Allah kolaylıklar versin

5
0
yanıtYanıtla
fani:

kefenin içine koyduklari nedir ?

5
0
yanıtYanıtla
vatandaş:

Karanfil veya çörek otu. Yöreye göre değişiyor. Bizde çörek otu atarlar. Gül suyu dökerler. Allah şehitlerimize rahmet, Ailelerine sabır versin. Müslümanca yaşayıp iman ile ölüm nasip etsin.

yanıt4
yanıt0
HALİL SÖNMEZ:

HAŞERATI UZAK TUTSUN DİYE ÇÖREK OTU DÖKÜYORLAR. GÜZEL KOKMASI İÇİNDE GÜL SUYU DÖKÜYORLAR

yanıt3
yanıt0
suskun:

Kolay iş değil bu işler allah kolaylık versin o değilde bebek yıkamıyorum dediye cok üzüldüm o ablada bebeğini kaybetmiş bebğine selam gönderiyorum okuduğumda çok kötü oldum

4
0
yanıtYanıtla
ceysın:

ne korkacağız. ne yani kadınları erkekler mi yıkasın

4
0
yanıtYanıtla
X:

KADININ DEDİĞİ GİBİ ÖLÜDEN DEĞİL DİRİDEN KORKACAKSIN, AKŞAM KARANLIKTA YOLDA KALSAN BİLE EN GÜVENİLİR YER MEZARLIKTIR

yanıt3
yanıt0
Tüm 18 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title