Haberler

Emeklilik yaşı değişecek mi? 12. Kalkınma Planı'nda yeni yol haritası! Tamamlayıcı emeklilik geliyor

Güncelleme:

TBMM Başkanlığı'na sunulan ve 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı emeklilik sisteminde değişiklikler öngörüyor. Otomatik Katılım Sistemi işveren katkısını içerecek şekilde geliştirilecek ve tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacak. Bakım sigortası uygulaması hayata geçecek. Uzmanlara göre yaşam süresi artışı ile uyumlu olarak emeklilik yaşında düzenlemenin sinyali verildi.

Emeklilik yaşı değişecek mi? Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ikinci kalkınma planı olan 12. Kalkınma Planı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından TBMM Başkanlığı'na sunuldu. 2024-2028 dönemini kapsayacak plan emeklilik sisteminde değişiklikler içeriyor.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK GELİYOR

Kalkınma planına göre, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) daha cazip hale getirilecek, fon tutarı ve katılımcı sayısı artırılacak. BES'te yapılan kesintiler sadeleştirilecek ve azaltılacak. Otomatik Katılım Sistemi (OKS) işveren katkısını içerecek şekilde geliştirilecek.

OKS işveren katkısını da içerecek ve ikinci basamak emeklilik sistemi gelecek. Tamamlayıcı emeklilik sistemi adı verilen bu sistemde fon çeşitliliği oluşturulacak. Katılımcıların farklı risk algısı ve tercihleri dikkate alınacak.

Yükseköğretim kurumlarına kayıtlı 25 yaş altı öğrencilerin BES'e katılımlarını ve sistemde kalmalarını teşvik edecek uygulamalar hayata geçirilecek.

BAKIM SİGORTASI UYGULANACAK

Nüfusun yaşlanmasının etkileri göz önüne alınarak bakım sigortası uygulaması hayata geçecek. Sosyal güvenlik sistemi üzerindeki etkilerin azaltılması amacıyla bakım sigortası ve mesleki rehabilitasyon uygulamaları getirilecek.

EMEKLİLİK YAŞI DEĞİŞECEK Mİ?

Plan döneminde sosyal güvenlik sisteminde aktüeryal denge gözetilmesi hedefleniyor. Emeklilik ve sağlık harcamalarının uzun dönemli mali sürdürülebilirliğinin güçlendirilmesi öngörülüyor.

Kayıt dışı istihdam ve ücretle etkin şekilde mücadele edilerek prim tahsilatları artırılacak. Değişen işgücü piyasası ve nüfus yapısıyla uyumlu politikalar aracılığıyla sosyal güvenlik kapsamının genişletilmesi ve sistemin daha sade, etkin ve adil olması sağlanacak.

12. Kalkınma Planı'nı değerlendiren Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, emeklilik yaşının tekrar ele alınmasının gündemde olduğunu vurguladı.

Erdursun; "Aylık Bağlama Oranlarının değiştirilerek, emeklilik siteminin daha özendirici bir hale getirilmesi ve sistemde uzun süre kalacak olan kişilerin avantajlı olacağı bir değişiklik ile kayıt içi çalışmanın özendirilmesi var." paylaşımını yaptı.

Erdursun'a göre, Türkiye'de yaşam ömrü kadınlarda ortalama 81.1 yıl, erkeklerde 75.6 yıl olarak öngörülmekte, yaşam süresine göre emekli yaşının tekrar ele alınması gündemde olacak.

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'a göre ise emeklilik kriterlerinin belirlenmesinde doğuşta beklenen yaşam süresi artışı ile uyumlu otomatik ayarlama mekanizmalarına ilişkin çalışmalar yapılacak.

12. Kalkınma Planı'nın yasalaşmasıyla birlikte, sosyal güvenlik sistemiyle ilgili önümüzdeki günlerde çalışmalar yapılması bekleniyor.

Haberler.com / Tahsin Erkin Erk - Gündem

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Gündem Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title