Haberler

Asgari ücret artışı memuru etkiler mi? Asgari ücret zammı neleri etkiler ve ve değiştirir? Memur maaşı artacak mı?

Güncelleme:

Asgari ücret 2021 yılı için brüt 3577.50 TL olarak belirlenmişti. Asgari ücret içerisinde yer alan AGİ'nin kimleri etkilediği merak edilen konular arasında yer almakta. Peki, Asgari ücret memur maaşını etkiler mi? Memur maaşları artacak mı? Peki, asgari ücret zammı neleri etkiler?

Asgari ücret artışı memur maaşını etkiler mi? Memur maaşları artacak mı? sorularının yanıtı gündemin merak edilen konuları arasında yer alıyor. Asgari ücret çalışma hayatındaki pek çok ödemeler için temel gösterge niteliğindedir. Peki, asgari ücret zammı neleri etkiler?

YAPILACAK ASGARİ ÜCRET ZAMMI SONRASI NELER DEĞİŞECEK?

İşsizlik maaşı yapılan zam oranında artacak.

Asgari Geçim İndirimi ( Agi ) artacak.

İş göremezlik ödeneği artacak.

Yaşlılık aylığı, evde bakım aylığı, engelli aylığı zamlanacak.

ASGARİ ÜCRET MEMUR MAAŞINI ETKİLER Mİ?

Asgari ücretin belirlenmesi sonrasında 83 milyon vatandaş doğrudan veya dolaylı olarak etkilenecektir. Özel işletmede çalışanlar, memurlar ve sözleşmeli personel için uygulanacak asgari geçim indirimi yani Agi, asgari ücrete göre belirlendiği için memur ve sözleşmeli personel maaşları asgari ücretten doğrudan etkilenmektedir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2022 yılı asgari ücret miktarını açıkladı. Erdoğan yılbaşı itibariyle asgari ücret üzerindeki gelir ve damga vergisinin kaldırılacağını belirtti. Erdoğan, "Böylelikle işvereni 450 TL'lik bir yükten kurtarıyoruz" dedi. Buna göre, 2022 yılı için brüt asgari ücret 5 bin 4 TL olacak. Yüzde 14 (700,56 TL) SGK primi kesintisi, yüzde 1 (50,04 TL) işsizlik sigorta primi kesintisi, toplam kesinti miktarı 750,6 TL olarak yansıyacak. Böylelikle 2022 yılı net asgari ücret 4.253,40 TL olacak.

"AGİ UYGULAMASI KALKTI"

Asgari ücretteki vergilerin kalkmasının ardından Agi'nin kalkıp kalkmadığı merak konusu oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, asgari ücretteki vergi kesintileri kaldırıldığı için Asgari Geçim İndirimi ( Agi ) uygulamasının da kalktığını söyledi. Buna göre artık asgari ücretli çalışanlar çocuk ve eş durumuna bağlı olmaksızın Agi'den yararlanamayacak.

Kavlak sözlerinin devamında, "Tüm çalışanların yıllık brüt asgari ücretin 12 katına kadarki gelirinin vergiden muafiyeti önemli bir kazanım oldu" dedi.

Şimal Güdüm
Haberler.com - Gündem

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Asgari Ücret Asgari Ücret Memur AGİ Gündem Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title