Haberler

Satıcı: "Durmuş Yılmaz'ın Serdengeçti'den Farkı Yok"

Tim Başkanı Oğuz Satıcı, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın, Eski Başkan Süreyya Serdengeçti'den Farklı Olmadığını Gördüklerini Belirterek, Uygulanan Para Politikasını Eleştirdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın, eski başkan Süreyya Serdengeçti'den farklı olmadığını gördüklerini belirterek, uygulanan para politikasını eleştirdi.

TİM Başkanı Oğuz Satıcı, Uludağ İhracatçılar Birliği'nde düzenlediği basın toplantısında, ocak ayı ihracat rakamlarını açıkladı, Merkez Bankası politikalarını eleştirdi ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen önderliğinde yapılan Mısır temaslarıyla ilgili haberlere açıklık getirdi.

"ENLASYONLA MÜCADELE ZARAR VERİYOR"

Enflasyonun Türkiye ekonomisine verdiği zararların ve kronik enflasyon sürecinin Türkiye'nin gelişmesine nasıl engel olduğuna bizzat sanayici ve üretici olarak çok yakından şahit olduklarını belirten Oğuz Satıcı, hiçbir zaman enflasyonla mücadeleye "Hayır" demediklerini, yüksek maliyetlerine rağmen hep desteklediklerini dile getirdi. TİM Başkanı Satıcı, ihracatçılar olarak enflasyonla mücadele programının üretime ve sanayiye zarar vermemesi gerektiğini, Türkiye'nin rekabet avantajını ortadan kaldıran bir mücadele programının da ekonomiye zarar vereceğini defalarca dile getirdiklerini anımsattı. Satıcı, "Tüm iyi niyetli uyarılarımıza rağmen enflasyonu düşürmek amacıyla sadece yüksek faiz-düşük kur politikası uygulandı. Bu politikanın üreticiye ve sanayice verdiği zararlar her zaman göz ardı edildi" dedi. Satıcı, Merkez Bankası'nın sıkı para politikasına devam edeceğini üstüne basa basa vurgulamaya devam ettiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"TUTMAYACAK HEDEFTE ISRAR NİYE?"

"Bu demek ki, bu sene de faizler yüksek seyretmeye devam edecek. Kurlar, yüksek faizler yüzünden baskılanmaya devam edecek. Türkiye'ye sıcak para girmeye devam edecek. İhracatçılarımızın rekabet güçleri erimeye devam edecek. İthalat ve dış ticaret açığımız artmaya devam edecek. Cari açık sorunu büyümeye devam edecek. Peki neyin karşılığında? Bunca sıkıntıya rağmen enflasyonda 2007 hedefi tutacak mı? Bizzat Merkez Bankası'nın Başkanı da hedefin iddialı olduğunu dile getirdi. Bu noktada sormak istiyoruz: 'O zaman bu ısrar niye?' Türkiye'deki üreticiyi ve sanayiciyi geri plana iten, ihracatçının rekabet avantajını her geçen gün törpüleyen ve girişimcinin önünü kesen bir programın Türkiye'ye hiçbir faydasının olmayacağı gibi, tam aksine bu politikanın devam ettirilmesi ekonomide telafisi zor zararlara yol açacaktır."

SONSUZ PRİM OLMAZ

TİM Başkanı Satıcı, bir gazetecinin, "Merkez Bankası Başkanı sizce istifa etmeli mi?" sorusu üzerine, buna Başkanın kendisinin karar verebileceğini belirterek, istifa etmek yerine, başarılı hedefler ortaya koyması gerektiğini kaydetti. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın Serdengeçti'ye benzediğini belirten Satıcı, "Sonsuz prim olmaz. Çok kısa bir zamanda Merkez Bankası Başkanı'nın, eski başkandan farklı olmadığını gördük" dedi.

MISIR YATIRIMLARI TARTIŞMASI

Satıcı, Mısır ziyaretlerinin bazı kişilerce "Türkiye'deki Türk girişimcilerin ve yatırımcıların yurt dışına kaçıyor" olarak algılandığını belirterek, yıllardır üretici ve ihracatçıların Türkiye'de sürüp giden üretimi caydırıcı para politikalarına rağmen, son senelerde rekor üzerine rekor kırarak ihracatın 10 yıl önce hayal bile edemeyeceği noktalara taşıdıklarını söyledi.

Mısır'a yapılacak Türk yatırımlarını, Türkiye adına bir gurur kaynağı olarak nitelendiren Satıcı, "Artık yurt dışına sermaye de ihraç edebilen bir ekonomi olduğumuzun göstergesidir. Üstelik tüm bu girişimler, merkezleri Türkiye'de olan yatırımcılarımızın güçlenmesi ve Türkiye adına daha büyük işlere imza atmaları için gerçekleştirilmektedir" dedi. Satıcı, Türkiye içinde üretimine devam edilerek rekabet yapma ihtimalini yitirmiş mal ve hizmetlerde Mısır'a veya dünyanın herhangi bir yerine yatırım yapılması gerekiyorsa, bunun önünü açmak başta dış ticaretten sorumlu bakanlığı dahil olmak üzere TİM'in asli görevi olduğunu kaydetti. Satıcı, Mısır ziyaretine ilişkin yapılan eleştiri ve yorumları şöyle yanıtladı:

"İLERİ-GERİ YORUMLAR YAPILMASIN"

"TİM'in görevi istihdam hamaseti yaparak rekabet şansını yitirmiş üretim kalemlerinin Türkiye'de kalması için devletten avantaj kopartmak değildir. Bu çerçevede TİM'in üstlendiği misyon hakkında ileri geri yorumlar yapılmasını ve işe irrasyonel saptamaların karıştırılmasını esefle karşılıyoruz. Mısır'ın ülkemizde rekabet gücünü ve şansını yitirmiş sektörlere sağladığı gümrük enerji ve istihdam avantajlarını bilmezlikten gelerek, üstelik dünyanın büyük şirketlerinin, üretimlerinin yüzde 90'ına yakınını başka ülkelerde yaptığını ancak katma değeri kendi ülkelerine transfer ettikleri gerçeği ortada dururken ve Mısır'da veya başka bir ülkede yapılacak yatırımdan kazanılacak tüm katma değerin vergi ve servet olarak Türkiye'ye döneceğini bile bile bu konuda yorumlar yapılması en iyimser tahminle bir vizyonsuzluk örneğidir."

Mısır'da yatırım yapmanın avantajlarını sıralayan Satıcı, Mısır'da üretim ve ihracata ilişkin hukuksal düzenin yatırımcılar için oldukça elverişli olduğunu belirtti. Mısır'da yapılacak işlerin ağırlıklı olarak vasıfsız işçi kullanımını gerektiren üretim süreçlerinden oluştuğunu vurgulayan Satıcı, Mısır'a yapılan yatırımların Türkiye'den bu ülkeye yapılan ihracatı da artırdığını söyledi.

"RAKAMLARIMIZ DOĞRU"

İhracat rakamlarının abartıldığına ilişkin çıkan yorumları da değerlendiren Satıcı, İhracatın son dört yılda yüzde 137 artmasının bazı çevrelerde huzursuzluk yarattığını belirtti. Satıcı, "Hele hele pozitif bilimlerin temeli olan matematiğin çarpıtılarak güneşi balçıkla sıvama çabalarına hiç anlam veremiyoruz. Son dört yılda ne kadar ihracat artışı yaşandığını hesaplamak oldukça basit bir işlemdir. Referans olarak 2002 yılı alındıktan sonra, 2006 yılı sonunda ihracatın ne kadar gerçekleştiği ve bu rakamın 2002'ye göre ne kadar arttığı hesaplandığında ortaya çıkan rakam son 4 yılın ihracat artış oranıdır. Bu kadar basit ve ortada olan bir hesabın bilinçli olarak başka yönlere çekilmeye çalışılması ve ihracatçıların hesap bilmemekle suçlanması biz İhracatçılar Ailesini derinden üzmüştür" diye konuştu.

Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir Başbakan ve ihracattan sorumlu devlet bakanının gerçekleştirdiği ihracat performansı için tüm ihracat ailesini ve ihracata katkıda bulunan kişi ve kuruluşları kamuoyu huzurunda kutladığını vurgulayan Satıcı, "İhracatçımız için bu güne değin bu çapta bir teşekkür ve onurlandırma yapılmamıştı. Bunun yapılmasına vesile olan meclisimizin kimseye şirin gözükmek, kimseye yaranmak gibi bir derdi yoktur" dedi.

"İHRACATÇILAR ÇILGIN TÜRK"

Satıcı, gazetecilerin soruları üzerine, cari açığın bu kadar yüksek olmasının da, para politikasına bağlarken, "TL'yi sadece yüksek faizle değerli kılar, dövizi değersiz kılarsanız, su yatağına akacaktır, bunu engelleyemezsiniz" dedi. Çılgın Türklerin artık Türkiye'de ihracatçılar olduğunu dile getiren Satıcı, Merkez Bankası'nın bundan sonra dış ticarette ve ithalatta ne hedeflediğini de açıklamasını istedi.

Satıcı, TBMM'den geçen Kaçakçılıkla Mücadele Yasası'nın yürürlüğe girmesi halinde getireceğini dezavantajlara ilişkin de değerlendirmede bulundu ve bu tasarının TİM, TOBB ve TÜSİAD tarafından tekrar değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

Nihat Doğan'dan boşanma kararı alan Arzu Doğan'dan çok konuşulacak itiraflar

Nihat Doğan'dan boşanma kararı alan Arzu Doğan'dan çok konuşulacak itiraflar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title