Haberler

Mehmet Ceyhan herkesin merak ettiği soruyu yanıtladı: Okulların açılması için acele mi edildi?

Güncelleme:

Okulların 31 Ağustos'ta tekrar açılacak olmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Okulların açılma tarihine erken diyemeyiz. İleride daha iyi olacağının garantisi yok" dedi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, dünyayı saran pandemi ile mücadele sürerken Türkiye dahil tüm ülkelerde okulların açılmasına yönelik uygulamaların en zor karar olduğunu belirtti. Prof. Dr. Ceyhan, "Okullar için açılış tarihi olarak açıklanan tarih konusunda erken diyemiyoruz çünkü geç dediğiniz bir tarihte bundan daha iyi olacağının garantisi yok" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı koronavirüs nedeniyle mart ayında eğitime ara verilen okulların, 31 Ağustos'ta tekrar açılacağını bildirdi. Okulların açılma tarihi belli oldu ancak koronavirüsün etkilerinin sürmesi ile uygulanacak sistem merak konusu oldu. Milli Eğitim Bakanlığı'nca yapılan açıklamalara göre, uygulamalar arasında en fazla öne çıkan konu ise karma eğitim oldu. Okullarda sosyal mesafenin korunmasına yönelik sınıflarda yapılacak düzenlemelerin yanı sıra bir kısım öğrencinin evde online eğitim alırken, bir kısmının ise yüz yüze eğitim göreceği değerlendiriliyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye'de dahil tüm ülkelerde okulların açılmasına yönelik uygulamaların en zor karar olduğunu belirtti, son yapılan araştırmalara göre 10-19 yaş grubunun virüs bulaştırma riskinin çok daha yüksek olduğunun belirlendiğini dile getirdi.

"ÇOCUKLARDA ÇOK VİRÜS YOK, SADECE ÇOK AKTİFLER"

Çocukların virüs alsa bile bulaştırmayacağı iddia edildiğini ancak son dönemde yapılan çalışmaların bunun doğru olmadığını gösterdiğini dile getiren Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Güney Kore'de yeni çıkan çalışmada bulaşların hangi yaş gruplarında ne kadar olduğuna bakıldı ve görülen en yüksek ev içi temasta en yüksek bulaş 10-19 yaş grubunda. Evin içinde virüsü taşıyan 10-19 yaş aralığında ise diğer yaş gruplarına göre daha çok bulaştırıyor ama dışarıda ev dışında arkadaş ortamında ise 20 yaş üstü daha riskli. İkisini kıyasladığında evde bir kişide virüs varsa bulaştırma ihtimali yüzde 11.8 iken, arkadaş ortamlarında virüs taşıyan biri varsa bulaştırma ihtimali sadece yüzde 1.9. O halde en büyük bulaş ev ortamında ve bunu en çok 10-19 yaş arasındaki çocuklar sağlıyor. Bu da çocuklarda çok virüs çıkıyor olarak anlaşılmamalı çok aktifler, evin içinde kontrolü sağlamak çok zor. Mesafeye dikkat etmeleri, evin içinde maske takmaları mümkün olmuyor gibi nedenlerle de bulaştırdıkları gösterildi" diye konuştu.

"ÇOCUKLAR GENELDE BELİRTİ VERMİYOR"

Çocuklarda genellikle virüsün belirti vermediğini ve bu nedenle hastalığı bulaştırdığında zaman konusunda bir dezavantaj yarattığını belirten Prof. Dr. Ceyhan, "Okullardaki dezavantaj bulaşan çocukların çoğu hafif ve belirtisiz geçirdiği için farkına varamıyorsunuz. O çocuk evde daha riskli ağır seyredebilecek, yaşı yüksek, kronik hastalığı olan birine bulaştırdığı zaman anlayabiliyorsunuz bu da tedbir almanızı geciktiriyor. Hangi okul olduğunu bulup tedbir aldığınızda bulaşın üzerinden ay geçmiş oluyor. O yüzden okulların açılması her ülkede en zor karar verilen konulardan biri. Bir ülkede salgın başladığında ilk kapatılan yerlerden biri okul oluyor. Türkiye'yi düşünürseniz 18 milyon kişiden bahsediyoruz. Bunları kontrol etmek kolay değil" dedi.

"SINIFLARDA 1,5 HATTA 2 METRE MESAFENİN KORUNMASI GEREK"

Okullar açıldığında sınıflarda alınması gereken tedbirlere de değinen Prof. Dr. Ceyhan, karma eğitimden söz edildiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Belli tedbirler alınacaktır ancak bu tedbirleri almak da kolay değil. Sayın Milli Eğitim Bakanının konuşmalarından anladığım kadarıyla karma eğitim uygulanacak gibi görünüyor. Bilim Kurulu önerilerinde 1 metre bir mesafeden bahsediliyor. Bu hiç güvenli olmayan bir mesafe. 1.5 metreden aşağısı tehlikeli. Hele de bir de çocuk maskesini çıkaracaksa bu mesafenin 2 metre olması lazım. Sınıfların çok iyi bir şekilde havalandırılması lazım. Sınıflara giriş çıkışların çok iyi bir şekilde kontrol edilmesi lazım. Bu da ancak sınıfları ikiye, üçe bölerek karma eğitimde bir kısmı internetten bir kısmı okulda yüz yüze yapılabilir. Fakat anne baba çalışıyorsa o çocuklar okul saati dışında ne yapacağı belirsizleşiyor. Birçok zorluğu olan ve karar vermekte zorlanılan bir konu. Şu anda dünyada ülkelerin tartıştığı konular arasında birinci sırada."

EN ZOR KARAR OKULLARIN AÇILMASI

En zor karar verilecek konuların başında eğitim sistemi geldiğini belirten Prof. Dr. Ceyhan, "Okullar için açılış tarihi olarak açıklanan tarih konusunda erken diyemiyoruz çünkü geç dediğiniz bir tarihte bundan daha iyi olacağının garantisi yok. Virüsün mutasyon riski var. Salgının iki seneden önce bitme ihtimali çok yüksek. Bir dönem ara verilmesi de çok zor. Çocukları evde bırakacak olan çalışan anne ve baba açısından o da zor. Üzerine çok çalışılması gereken bir konu. Bunun için Milli Eğitim Bakanlığından, Sağlık Bakanlığından, Çalışma Bakanlığından eğitim ve tıp fakültelerinden grupların çok sıkı bir şekilde çalışıp bir arada karar vermesi gereken bir konu. Bence en zor karar verilecek konu bu" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Mehmet Ceyhan Ceyhan Sağlık Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (47)

Leke:

Okullar zamanında açılmalı.normal eğitime geçilmeli.yeni fantaziler yapilmamali.ailelerin çocukların psikolojisi bozuldu

6
21
yanıtYanıtla
Gecelerin yargıcı:

Muhtemelen çocuk sahibisin ve çocuğun biraz yaramaz kendini düşündüğün o kadar belliki

yanıt15
yanıt5
bozuk olan sensin:

cocuklarınla bile verimli zaman geçiremeyene ne denirse osunuz lan !

yanıt5
yanıt1
Leke:

Çocukların evde durması çocuk psikolojisine ters bir durum.yoksa çocuklarımızın yaramazligindan değil.onları evlere kapatmak sokağa çıkarmamak eğitim yaşını geçirmek doğru degildir

yanıt1
yanıt1
Harbi kiz:

Bence okullar artık açılmalı ve bu hastalıkla azami düzeyde dikkat ve özenle hayata devam edilmeli. Hicbir şey yapmayan evinde ölümü bekleyen korkaklığa lüzum yok. Özellikle bazı kesim kanser olmuşta 4. Evre gibi bekliyor ve çevreyi de korkutuyor soylemleriyle. Devlet zaten elinden geleni yapıyor ne yapsın dünyayı mı durdursun lütfen herkes üzerine düşeni yapsın...

6
19
yanıtYanıtla
çocuklarımızdan ellerinizi çekin:

hayatımızı zindan edene hayatı zindan ederiz! şakası olmaz ; aşı olmadan bu işleri unutun haysiyetsiz satılmışlar

12
11
yanıtYanıtla
Rojin:

Terbiyesizlik etme kes yazmayı sen varsa çocuğunu gönderme evde çocuklar zapt olmuyor

yanıt2
yanıt7
e gundi cahilsin ondan zapt olmuyor:

ruh hastası ailede sağlıklı çocuk olmaz tabi ; yukarıda yazan arkadaş herhalde normal aileleri kastetmiş, istifçi gösteriş budalası dünyayı analizden bihaber koyun çobanlarını değil: salgın var salgın, çoluk çocuk dinlemeden insanları aramızdan alan salgın, beyni ve kulağı arasında iletişim sorunu olan zavallı

yanıt4
yanıt1
Öğretmen:

Dışarıdan bakıldığında öğretmenlerin çalışmadığını iddia etmek ne kadar kolay.Keske her şey dışarıdan göründüğü gibi olsa. Oysa bir ogretmen olarak şunu söyleyebilirim.Ogretmenler uzaktan eğitim yaptılar,canlı ders yaptılar. Her zaman olduğu gibi resmi belge ve evraklarını hazırlayıp okul idaresine yolladılar.Sinava girecek öğrencileri arayıp motive ettiler. Velilerle zoom üzerinden defalarca toplantı yaptılar vb. Lütfen bilip bilmeden konuşmayın!!!

16
6
yanıtYanıtla
ÇINAR:

Ben devlet okulundayım. . Sınıfım 40 kişi. . . . 09. 30-15-00 arası çalıştım. . 40 veli aradım her gün. . ADSIZ: Sizin ne yaşadığını zı bilemeyiz, , çocuğunuzla ilgilenin, gidin idareye sorun benim çocuğumun öğretmeni beni neden aramadı. . . Başka öğretmenler her gün Velileri aramış, çocuğunun eba tv izlemişmi sormuş, süreçle ilgili bilgi vermiş. . . Benim çocuğumun öğretmeni nerde neden ilgilenmiyor diye sor. . . Olmadı İlçe Milli eğitime başvur, şikayet et. . . . Genel konuşmayın lütfen. . Ben okulda bu kadar yorulmuyordum

yanıt11
yanıt0
Tüm 47 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title