Haberler

Rusya, Türkiye'de İnşaa Edeceği Nükleer Santralin Benzerini Tanıttı

Rusya'nın Türkiye'de inşa edeceği ilk nükleer santral olacak olan Mersin-Akkuyu ile aynı özelliklere sahip 'Kalininskaya' nükleer santrali Rosatom yetkililerince Türk basınına tanıtıldı.

Rusya'nın Türkiye'de inşa edeceği ilk nükleer santral olacak olan Mersin-Akkuyu ile aynı özelliklere sahip 'Kalininskaya' nükleer santrali Rosatom yetkililerince Türk basınına tanıtıldı.

Mersin Akkuyu'da yapılacak nükleer santral için geri sayım başlarken Rus şirketi Rosatom Türk, Çin ve Polonyalı gazetecilere bir tanıtım gezisi düzenledi. Moskova'dan 350 km mesafedeki Tver bölgesine bağlı 30 bin nüfuslu Udomlya kasabasında yer alan Kalininskaya Nükleer Santrali'nde 3 reaktör hizmet veriyor. Akkuyu'nun aynı teknolojiye sahip olacağı 4'cü reaktör ise sonbaharda hizmete açılacak.

AKKUYU'NUN ÇALIŞAN KOPYASI

İnşaatına 1974 yılında Sovyetler Birliği döneminde başlanan Kalininskaya santralinin ilk reaktörü 1984 yılında, ikincisi 1986'da, üçüncüsü ise 2004 yılında devreye girdi. VVER tipindeki su ve su soğutmalı üç reaktörün her biri 1000 megavat enerji üretiyor. Akkuya'ya inşa edilecek nükleer santralle teknoloji ve model olarak tıpa tıp aynı olan ve üçüncü nesil sayılan Kalininskaya ve Akkuyu arasındaki fark ise Akkuyu reaktörlerinin 1200 megavat gücünde olacak olması.

UÇAK ÇARPMASI VE 9 ŞİDDETİNDE DEPREME DAYANIKLI

Türkiye'de yakında inşaatına başlanacak 20 milyar dolar değerindeki Akkuyu nükleer santralinin uçak çarpması ya da 9 şiddetindeki depreme karşı dayanıklı olacağını belirten Rus yetkililer, santralin dünyanın en güvenli nükleer santrali olacağını ifade ettiler.

Kalininskaya Nükleer Santrali'nin Başmühendisi Mihail Kanışev, VVER reaktör tipinin Japonya'daki deprem sonrası hasar gören Fukuşima'dan farklı dört güvenlik bariyeri ile donatıldığını belirterek, "Bizim sistem matröşka gibi. En içteki kukla reaktörün kendisi. Ardından ikinci kukla reaktörün betonarme dış kabını tasvir ediyor. Üçüncü matröşka ise güvenli soğutma sistemini gösteriyor. Reaktörün içinde dolaşan suyun dışarısıyla hiçbir teması olmadığı gibi ikinci soğutma kademesindeki su da dış dünya ile iletişimde değil. Ancak üçüncü soğutma devresi tabiattan aldığımız suyla temas halinde. Böylece radyasyonun bir arıza durumunda dışa sızması için bu üç soğutma kademesini aşılması gerek. Sonuncu dördüncü kukla ise es kaza reaktörün ciddi arızalanmış olması durumunu kapsıyor. Nükleer yakıt reaktörde susuz kalarak erimeye başlasa bile reaktörün dibine yerleştiren ızgara bu yakıtı yakalıyor. Güvenlik ızgarası ayrı bir sistemle soğutulduğu için hiçbir koşulda patlama meydana gelmemesi sağlanmış oluyor" dedi.

Yakın bir zamanda inşaatı bitecek olan 4'cü reaktörün hizmete girmesi ile yıllık üretimi iki kat artırmayı planladıklarını ve yakında 27'nci yılına girecek olan santralde bu zamana kadar hiç bir sorun yaşanmadığını belirten Kanişev, yılda 22 milyar kw/s enerji üreten üç reaktörün kilovat başı fiyatının 1, 22 Ruble olduğunu söyledi.

Santralde 3 bin 500 personelin çalıştığını da belirten Başmühendis Kanişev, "Bizim personel ortalama 36 yaşında. 287 hektar alana yayılan santrali yönetmek kolay iş değil. Çalışan personelin büyük bölümü santralin yakınındaki Udomlya kasabasında yaşıyor" diye konuştu.

DİJİTAL ORTAMDA SÜREKLİ KONTROL EDİLİYOR

Kontrol odasında görevli nöbetçi mühendis İgor Salamatsov reaktörlerdeki tüm sistemleri dijital ortamda sürekli izlediklerini burada 24 saat boyunca devriye müdürünün, türbinden ve reaktörün çalışmasından sorumlu mühendislerin bulunduğunu belirtti. 8 saatte bir değişen mühendislerin reaktör çalışmalarını panellere yansıyan verilerden çok dikkatli biçimde takip ettiğini söyleyen Salamatsov, güvenliği üç adımda sağladıklarını belirterek, "Birincisi reaktörün yani nükleer reaksiyonun durdurulması. İkincisi reaktörün aktif olan kısmından ısıyı azaltmak ve üçüncüsü radyasyon maddelerin dışarıya çıkmasının önlenmesi. Tüm bu önlemlerin sağlanmasını izlemek için kontrol panelinde göstergeler mevcut. Isıyı durdurabilmek için mazot-jeneratörlü üç bağımsız sistemimiz var. Bu sistemlerin her biri farklı alanlarda yerleştirildi. Bu sistemlerin çalışmaması gibi olasılık çok düşük. Bunun dışında üç pasif güvenlik sistemlerimiz de var. Bu sistemlerin çalışması için elektriğe, ya da herhangi bir yakıta ihtiyaç duyulmuyor" diye konuştu.

TEKNİK BİLGİLERİ

Salamatsov rektörün teknik bilgilerini ise şöyle açıkladı:

"Reaktörün kendisi yaklaşık 400 ton ağırlığında ve üçte ikisi yerin altında. Yakıt reaktöre yüklendikten sonra üzerindeki çelik kapak sızıntıya meydan vermeyecek biçimde 54 adet 2 metre boyunda 17 santimetre çapında ve 300 kilogram ağırlığında dev cıvatalarla sıkıca kapatılıyor. Nükleer reaksiyonun meydana geldiği dev çelik kap ayrıca 30 metre çapında ve 40 metre yükseklikte duvarları 110 santimetre kalınlığında betonarme yapının içine hapsediliyor. Devasa yapının kubbe biçimindeki çatısı da son derece ilginç yapıya sahip. 40 santimetre kalınlığında yüzlerce çelik halat gerilerek üzerlerine duvarlarında olduğu gibi kalın katman betonla örtülüyor. Reaktörü çevreleyen beton yapıda sadece iki kapı bırakılıyor. Yaklaşık 28 bin metre küp hacme sahip bu mekan tamamlandıktan sonra basınç testinden geçiyor. Bu amaçla beton yapının içerisine hava pompalanıyor. Günlerce devam eden vaha pompalama işlemi sonunda basınç 5 atmosfere çıkıyor. Bu test başarıyla geçildikten sonra reaktör işletime açılabiliyor. "

Reaktörlerde yakıt olarak uranyum 235 kullanıldığını belirten Salomasov, "Uranyum madenden çıkarıldığı şekliyle bize gelmiyor. Uranyum 235 izotopu elde edilmesi için özel tesislerde işlemden geçtikten sonra nükleer santrale ulaştırılır. Genelde 15 milimetre uzunluğunda 7 milimetre çapında 5 gramlık tabletler şeklindedir. Üstelik bilmenizde fayda var reaksiyona girmemiş yakıt hiçbir radyasyon yaymaz. Reaktör çıkışında tehlikeli madde haline gelir. Bir kilogram nükleer yakıttan elde edilen enerji kömürle elde edilebilmesi için 100 vagon kömür ya da 67 tanker yakıt vagonuna ihtiyaç vardır" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title