Haberler

Türk'e Göre PKK'nın Doğuş Nedeni

Atalay'dan Sonra Türk Söz Aldı ve PKK'nın Ortaya Çıkış Nedeniyle İlgili Kendi Düşüncelerini Açıkladı.

"Demokratik Açılım" oturumu görüşmesinde İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın ardından DTP Genel Başkanı Ahmet Türk kürsüye geldi.

Ahmet Türk, şunları söyledi:

"Kürt sorunun Meclis çatısı altında tartışılması önemlidir. Kürt sorunun uluslararası gelişmelerden bağımsız olarak ele alınamaz.

Terörle mücadele adı altında savaş yürütüldü. İhlalleri yazan gazeteciler, milletvekilleri gözlerimiz önünde öldürüldü. Cinayetleri işleyenler elini kolunu sallayarak dolaştı.

Türkiye'nin doğusu ve batısı arasında algı farkı var. Geçmiş hükümetler bazı hataları kabul ettiler ama hatanın kaynağına inemediler.

Asimilasyoncu politikalar hayata geçirildi. Tek etnik kimliğe dayalı ulus yaratma çabası acıya yol açtı. Şeyh Sait isyanı, Ağrı ve Dersim olayları doğru okunamadı. Munzur suyunun nasıl kırmızıya boyandığı halkın aktarmasıyla bugün hala tartışılıyor. Katliamcı politikaları çözüm olarak önerenler bunun hesabını verecektir.

PKK'nın bir sonuç olduğunu ifade etmek istiyorum. PKK, devletin siyasal hataları sonucu ortaya çıktı. Bu ülkede Kürtlerin sorunu olmadığını söyleyenlere verilecek çok örnek var.

Eşit yurttaş olduğumuzu iddia ediyorsunuz, biraz empati yapın. İnsanın kendi ülkesinde kendi devleti tarafından dilinin yok edilmesi, yasaklanması nasıl bir tramva yaratır biliyor musunuz.

Kürtlerin de bir tarihinin ve dilinin olduğu inkar edilemez bir gerçektir. İnkar edilmiş bir dili savunmak etnik milliyetçilik değildir. Bugün bile bir devlet yetkilisi çıkıp da geçmişteki hatalardan özür dileme erdemini gösterememiştir.

Bölge halkı gördüğü zulmü şikayet edecek vali, kaymakam bile bulamadı. Kirli politikaların devlet içinde devletçik olduğunu yeni farkediyorlar. Yıllardır devletin ardından kamu gücü ve medya desteğiyle gerçekler çarptırıldı. Bunları anlatarak, acıları kaşımak ya da yarıştırmak değildir. Bölge halkının sevincinin anlaşılmaması algı farkından kaynaklanıyor. Halkın barışa sahip çıkması bir erdemdir. Halklar arasında etnik bir çatışma yaşanmaması bir kazanımdır.

İnkarcı ve asimilasyoncu politikaları üreten ve uygulayan halk değildir. Bunu yapan devleti ele geçiren zihniyettir.

İnsanlar her gün açlıktan ölmüyorsa bu dayanışmadan kaynaklanmaktadır. 1940-1980 arasında bölgede silahlı hareket yoktu. O dönemde devlet ve özel yatırım ortalamanın altındadır. Demokrasi ekonomisiz, ekonomi demokrasisiz olamaz.

Gelişmişlik farklarının ortadan kaldırılması gerekiyor. Bölge ekonomisi canlandırılmalıdır.

Bu Türk-Kürt çatışması değildir. Bu resmi devlet ideolojisi sorunudur. Demokrasi ihtiyacı olan sadece devlet değildir. Açılım, demokrasiyi halka taşımaya öngörmelidir. Siyasi irade sadece Kürtlerin değil, tüm farklılıkları garanti altına almalıdır. İçi boşatılmış bir kardeşlik söylemleri, ırkçılığa hizmet eden politikalar sorunu çözmez. Devletin zihniyetin dünyasında en küçük değişiklik yapılmıyor. Biz artık yeter diyoruz. Ciddi ve cesur yaklaşımlar görmek istiyoruz.

Uluslararası oyunları bozmanının tek yolu demokratikleşmeden geçmektedir. Sorunu çözemezsek kimse gelip sorunlarımızı çözmez, çözülmesini de istemez.

Ciddi bir çözüm önerisi görülürse silahlar 3 ay içinde gündemden düşebilir.

Türiye'nin demokratikleşmesi demek, Ortadoğu'nun demokratikleşmesi demektir. Umutsuz değiliz. Barış mücadelesi sürdürümeye devam edeceğiz. Gelin hep beraber sorumluluk alalım."

Kaynak: Haberler.Com / Politika

Haberler

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Bakmadan Geçme

Astrolog şampiyonluk tahminleri 2024! Astrologlar Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak diyor? Milli yasta bankalar açık mı? 21 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? X çöktü mü, Twitter çöktü mü, sorun mu var, problem ne? 21 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 21 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 21 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 21 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 21 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 21 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 21 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 21 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 21 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 21 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Cüneyd öldü mü, intihar mı etti? Kızıl Goncalar Cüneyd diziden ayrıldı mı? 21 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 21 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title