Haberler

Kadına Şiddetin Önlenmesi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, ailelerin çocuklara ve gençlere sahip çıkmaları gerektiğini belirterek "Kesinlikle çocuklarımızı sokaktan geri çekmemiz lazım" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, ailelerin çocuklara ve gençlere sahip çıkmaları gerektiğini belirterek "Kesinlikle çocuklarımızı sokaktan geri çekmemiz lazım" dedi.

Bakan İslam, Edirne Valisi Hasan Duruer'i ziyaret etti. Valilikte gazetecilere yaptığı açıklamada, son dönemde yaşanan olaylara değinen Bakan İslam, şöyle konuştu: "Kesinlikle çocuklarımızı sokaktan geri çekmemiz lazım. Aslına bakarsanız durumu şu şekilde özetleyebiliriz. Demokratik tepkiler doğal tepkilerdir. Bunların oluşmasında herhangi bir sorun yok. Türkiye'de bu demokratik tepkilerin şiddete dönüşmesi için provoke edilmesi ve teşvik edilmesi asıl sorunu oluşturuyor Bunun önlenmesi gerekiyor. Bundan kesinlikle kaçınmamız gerekiyor. Bütün gösterilerimizi, itirazlarımızı, söylemek istediğimiz her şeyi demokratik çerçevede oluşturmamız, göstermemiz ve söylememiz gerekiyor."

"KADINA YÖNELİK ŞİDDETE TOPLUMSAL BİLİNÇ OLUŞTURACAĞIZ"

Kadına yönelik şiddetin toplumsal şiddet olduğunu kaydeden Bakan İslam, kadına yönelik şiddetin önüne geçebilmek amacıyla uygulayacakları tedbirler olduğunu dile getirdi. Şiddeti önlemek amacıyla toplumsal bilinç oluşturacaklarını ifade eden İslam, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunu bir toplumsal şiddet, aile içi şiddet ve onun çok önemli bir kolu olarak kadına ve çocuğa yönelik şiddet olarak bir bütünsel açıdan değerlendiriyoruz. Bununla ilgili yapılmış yasal çalışmalarımız var. En sonuncusu 2012 yılında 'Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Yasası' çıktı. Yani dünyanın başka pek çok devletinde olmayan tedbirlerimiz var, yasal manada. Başlı başına bir yasamız var. Bu tür şiddetleri engelleyebilmek için. Bu tür toplumsal olaylar yasal düzenlemelerle tek başına ne yazık ki, engellenemez. Yasa çok önemlidir. Yasaların caydırıcı bir gücü vardır. Onun dışında da olaylar gerçekleştikten sonra cezalandırıcı yönü vardır. Ama tek başına toplumsal olayları, şiddet gibi çok önemli olayları engellemeyi ne yazık ki başaramıyor tüm dünyada da bizde de."

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği ülkelerinde de aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddet ile alakalı çok ciddi sorunlar olduğunu anlatan İslam, şunları söyledi: "ABD'de üç kadından biri şiddete maruz kalıyor. Biz benzer kültürleri yaşayan toplumlar olarak ne yazık ki, aynı yollardan geçiyoruz. Şimdi yeni uygulamaya başladığımız ve bundan sonra uygulayacağım tedbirler arasında bir toplumsal bilinç oluşturma çalışması var. Bunun için bir zihniyet değişimi ve dönüşümüne ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. Bunun için bir takım çalışmalar yapıyoruz. Bakanlığımız esasında 2012 yılında konudaki başlamış durumda ama bu bilinç oluşturma, farkındalık ve zihniyet değişimi çalışmasını çok boyutlu olarak uygulamayı arzu ediyoruz. Bunun için tüm toplumun el ele vermesi lazım. Biz paydaşlarımız olan bütün STK, kamu kurum ve kuruluşlarıyla, yerel yönetimlerle bu konuda çalışmayı arzu ediyoruz. Planlamalarımız bu yöndedir."

"YAŞLILARA KENDİ EVLERİNDE BAKILABİLMELERİ İÇİN GAYRET GÖSTERİYORUZ"

Yaşlıları mümkün olduğu kadar kendi ortamlarında bakmayı, kendi ortamlarında sağlıklı bir şekilde yaşatmayı, toplumun içinde yaşatmayı arzu ettiklerini vurgulayan Bakan İslam, "Bunun için kendi evlerinde bakılabilmeleri için gayret gösteriyoruz. Bu tür politikalarımız var. Eğer bu mümkün olmuyorsa elbette huzur evlerimize, yaşlı bakım evlerimize alabiliyoruz. Burada topluca barındırıp yaşatabiliyoruz."

Yaşlıların sağlıklı koşullarda sosyal ortamlarda hayatiyetlerini sürdürmelerini sağlayabildiklerini anlatan İslam, sözlerini şöyle tamamladı: "Ama şimdi yeni bir şey deniyoruz. Yaşamevleri adını verdiğimiz bir sistem. 3-4 yaşlımızı bizim kiraladığımız veya satın aldığımız bir evde bir arada yaşamaları, ihtiyaçları da tarafımızdan karşılanması şeklinde bir uygulama. Henüz 16 evimiz var. Doğrusunu isterseniz uygulamadan çok memnunuz. Gayet iyi gidiyor, ama dönüşleri aldığımız zaman, uygulamaların geri bildirimlerine baktığımız zaman genişletmek lüzumunu hissedeceğimizi tahmin ediyorum. Fakat önümüzdeki süreçte bunların yayılacağını düşünüyoruz."

Valilik ziyaretinin ardından Bakan İslam, AK Parti İl binasında kadınlarla bir araya geldi. Çalışanların çoğunu kadınlardan oluşturduğu Modavizyon tekstil fabrikasını ziyaret eden Bakan İslam, aile eğitimini tamamlamış kadınlara sertifikalarını verdi. Huzurevini ziyaret eden Bakan İslam, yaşlılar, koruyucu aileler, şehit aileleri ve gazilerin yemeğine katıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Uzunköprü'de yapımı yeni biten huzur evinin açılışını gerçekleştirmek için Edirne'den ayrıldı. - EDİRNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Ayşenur İslam Hasan Duruer Türkiye Politika Güncel Haberler

title