Haberler

Gül, 'İnatlaşmayın' Çağrısı Yapıyor, Erdoğan 'Taksim Meydanı Asla Olmaz' Diyor

1 Mayıs'ı 'Emek ve Dayanışma Günü' Adıyla Resmi Tatil İlan Eden Hükümet, Taksim Meydanı'nda Miting Talebini Reddediyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, "Taksim, Miting Alanı Olmaktan Çıkarılmıştır. Bu Bizim Dönemimizde Alınmış Bir Karar da Değildir. İllegal Yaklaşımlar Bu İşi Provoke Edebilir" Dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, "İnatlaşma Fayda Getirmez" Çağrısı Yaptı.

1 Mayıs’ı ’Emek ve Dayanışma Günü’ adıyla resmi tatil ilan eden hükümet, Taksim Meydanı’nda miting talebini reddediyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, "Taksim, miting alanı olmaktan çıkarılmıştır. Bu bizim dönemimizde alınmış bir karar da değildir. İllegal yaklaşımlar bu işi provoke edebilir" dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, "İnatlaşma fayda getirmez" çağrısı yaptı.

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün çabası da "Taksim’de 1 Mayıs mitingi krizi"ni çözmeye yetmedi. Başbakan Tayyip Erdoğan’dan randevu taleplerine yanıt alamayan sendikacıları önceki gün Çankaya Köşkü’nde kabul eden Gül, görüşmeden sonra başlayan MGK’da İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile görüşerek, İstanbul Valisi Muammer Güler ile DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ve KESK Başkanı Sami Evren’in dün bir araya gelmelerini sağladı. Hükümet ise bazı sendikaların 1 Mayıs için Taksim’de miting yapma talebini reddetti. 1 Mayıs’ı ’Emek ve Dayanışma Günü’ adıyla resmi tatil ilan eden Hükümetin, bu kararından vazgeçmesi de mümkün görünmüyor.

Sinyaller görüyoruz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilçe belediye başkanları toplantısında yaptığı konuşmada konuyla ilgili şunları söyledi: "Taksim Meydanı’nda miting yapma talebini doğru bulmadığımızı geçen yıl da ifade etmiştik. Taksim miting alanı olmaktan çıkarılmıştır. Bu bizim dönemimizde alınmış bir karar da değildir. İllegal yaklaşımlar provoke edebilir. Geçen yıl bunları gördük. Son gelişmelerde buna yönelik bazı sinyaller görüyoruz" dedi.

İnatlaşma fayda getirmez

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Çek Cumhuriyeti’ne ziyaretinden önce yaptığı açıklamada şöyle konuştu: "Büyük kalabalıkların güvenli şekilde nerede bir araya gelebileceğini en iyi devletin yetkilileri bilir. Ülkemizde terörle mücadele var, provokasyon söz konusu. Sendikaları bundan tamamen uzak tutuyorum. Birçokları için karışıklık çıkarma fırsatı olarak görülüyor. Bizlere verilen istihbarat brifinglerinde görüyoruz. Bunları da sendikalarla paylaştım. 1977’deki elim olaydan sonra Taksim sembolik anlam ifade ediyor. Onu da anlamamız gerekir. İstanbul Valisi’nin ve hükümetin samimi görüşleri dikkate alınmalı. Bu konularda inatlaşma fayda getirmez. Hep beraber coşkuyla neresi uygunsa orada kutlanabilir. Önemli olan bir meydanda toplanmak değil, coşkuyla en kutlanabilmesi gerekir. Umarım ki bir en tatlı şekilde kutlanır."

Sendikalar ayrı ayrı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü ortak kutlama konusunda uzlaşamayan Türk-İş, DİSK ve Hak-İş, kitlesel kutlamalar için izin verilmeyen Taksim’de 3 ayrı "anma ve gösteri" yapacak. Hak-İş, 1 Mayıs’ta merkez yöneticileri, şube başkanları ve iş yeri temsilcileri ile işçilerden oluşan bir grupla Taksim’e çıkacak. 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak için Valiliğe başvuran Türk-İş ise, talebin reddi üzerine, kitlesel kutamayı Kadıköy İskele Meydan’nda yapacak. Türk-İş de, Kadıköy öncesi, yöneticiler, sendika ve şube başkan ve yöneticilerinin de bulunduğu bir grupla Taksim’e çıkacak.

DİSK: Şiddet kullanan sorumluluğunu da alır

DEVRİMCİ İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), KESK, TMMOB ve TTB ile birlikte 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama konusundaki ısrarını ve girişimlerini sürdürüyor. Emekten ve demokrasiden yana örgütlerin 1 Mayıs’ta birlik ve beraberliğini korumak zorunda olduğunu ifade eden DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, bu yıl ki 1 Mayıs kutlamalarında ortaya çıkan bölünmüşlük görüntüsünün kendilerini rahatsız ettiğini de belirtti. Çelebi, "Taksim ısrarımız, 1977 katliamını yapanların açığa çıkarılması, üzerinin örtülmemesi için önemli ve haklı bir taleptir. Bundan feragat etmenin hiçbir demokratik örgüte yarar getirmeyeceği inancındayız. 1 Mayıs’ta Taksim Alanı’nda olacağız. Bir inatlaşma değil, özgür ve coşkulu kutlama yapacağız. Asla şiddete karışmayacağız. Şiddet kullanan bunun sorumluluğunu taşır" dedi.

KESK: Obama kadar değerimiz yok mu

KESK Başkanı Sami Evren, hükümetin neden Taksim’de 1 Mayıs kutlamasına karşı çıktığını anlamadığını belirtti ve "’Güvenlik sorunu var’ deniyor, bu sorun kutlamalar için gösterilen diğer meydanlarda da olabilir. Obama geldiğinde kuş uçurtulmuyor. Çalışanların Obama kadar değeri yok mu" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title