Haberler

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: Destekleme Bütçemiz Yüzde 20 Arttı (2)

Gıda, TARIM VE HAYVanCILIK BAKANI EKER.

Gıda, TARIM VE HAYVanCILIK BAKANI EKER: DESTEKLEME BÜTÇEMİZ YÜZDE 20 ARTTI (2)

NECİP FAZIL KISAKÜREK'İ ANLAMA PROGRAMINA KATILDI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen Necip Fazıl Kısakürek'i Anlama programına katıldı. Çiçeklerle karşılanan Eker, salon girişinde öğrencilerle selamlaştı.

Kuran okunmasının ardından başlayan programda konuşan Eker, Necip Fazıl Kısakürek'in kendisi için büyük anlam ifade ettiğini söyledi. Eker, "Evine radyodan önce, gazetelerden önce, Diyarbakır'ın bir köyünde 'Büyük Doğu' mecmuası girmiş bir insan olarak, 12 yaşında Necip Fazıl Kısakürek'i, Diyarbakır kapalı spor salonunda 'Adımız, davamız, manamız' konferansını dinlemiş ve daha sonraki yıllarda da bu defa Diyarbakır'a kendisini davet etmiş bir lise öğrencisi olarak ve kişiliğinin teşekkülünde, fikir dünyasının örülmesinde, Necip Fazıl Kısakürek'in payı ve emeği bulunan bir insan olarak benim için önemli. Böyle bir toplantıyı Milli Türk Talebe Birliği'nin düzenlemiş bulunması da benim için önemli. Çünkü Diyarbakır'da lise öğrencisiyken 6 arkadaşımla birlikte bu teşkilatı kurmuş birisi olarak benim için önemli" dedi.

Bakan Eker, 1970'li yıllarda Türkiye üzerinde oynanan oyunlara düşmemesini Necip Fazıl Kısakürek'e borçlu olduğunu dile getirdi. Eker, "1970'li yılların hengamesinde, Türkiye üzerinde oyunlar oynandığı, Türkiye'de gençliğin sağ sol yapay ayrımı ile birbirine düşman edildiği, perde gerisinden birilerinin el ovuşturduğu ve Türkiye'nin karanlık günlere doğru sürüklendiği ve askeri darbe ile sonuçlandığı bir dönemde öğrencilik yaşamış ve o dönemde Milli Türk Talebe Birliği'nin çatısı altında faaliyet yürütmüş, o dönemde olup biteni Necip Fazıl Kısakürek gibi önemli değerlerin, kuledeki nöbetçilerin penceresinden onların zihniyeti ile süzebilmiş, doğru dünyayı okuyabilmiş, dünyayı ve Türkiye'yi iyi değerlendirmiş, o tuzakların hiçbirine düşmemiş bir insan olarak benim için önemli" diye konuştu.

'EDEBİYATI OLMAYANIN MEDENİYETİ OLMAZ'

Cep telefonu, televizyon ve bilgisayar gibi elektronik aletlerin okuma alışkanlığını azalttığını belirten Eker, şöyle konuştu:

"Şimdilerde okuma pek yok. Buna ayrıca üzülüyorum. Elektronik haberleşmenin hayatımızı kolaylaştırdığını düşündüğümüz bir çok araç, cep telefonu, televizyon, bilgisayar bunun gibi bir çok alet aslında bizi kitaplardan, kitabın kokusundan, kitabın zenginliğinden ve okuma alışkanlığından uzaklaştırıyor. Sonra da dili unutuyoruz. İnsan kelime ile vardır. Kelamla, edebiyatla vardır. Edebiyatı olmayanın medeniyeti olmaz. Bunların gelişmesi için de okumak lazım."

'TWIT İNSANI KUŞ DİLİNE ALIŞTIRACAK'

Necip Fazıl Kısakürek'in şiirlerinden dörtlükler okuyan Eker, sanal ortamlarda yapılan konuşmaların kelimeleri yok ettiğini açıkladı. Eker, "20 yıl kadar ramazan ayında, tam sayfa Tercüman gazetesinde her gün dini yazılar yazacak kadar İslam dinini her anlamıyla çok iyi bilen, ona hakim ve alim gibi onu anlatabiliyor. Bunun hepsinin altında müthiş bir okuma vardır. ve şimdi biz çok az okuyoruz. Hata kelimelerden tasarruf edelim diyerek sesli harfleri yazılarımızda kullanmıyoruz. Şimdiler de bir twit diye bir şey çıkarttılar. İnsanları kuş diline alıştıracak bir şey. Mümkün mertebe kelime az. İletişim problemi ortaya çıkartıyor. Okumanın insanın zihnini açmasını, bunu olgunlaştırmasını, insana katabilecek değerini bir yere bırakın, kısırlaştırmaya götürüyor. Her şeyde tasarruf ve bu tasarruf düşüncesiyle kelimelerde sözlerde gidiyor. Bilginin hakikatine ulaşmasını, bilginin hikmetle karılması, hikmetle yoğrulmasını ve insanını hayatına ışık tutmasını bir kenara bırakın mevcut var olan iletişimi de eksik hale getiriyor" dedi.

MY,KY(MÇ/BT) - Bolu

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title